Proiect nou pentru drepturile pasagerilor, în Comisia Europeană – Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunţat, joi, că a promovat în Comisia Europeană un proiect nou privind drepturile pasagerilor.
AGERPRES - joi, 07 dec. 2023, 15:17
Proiect nou pentru drepturile pasagerilor, în Comisia Europeană - Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

„Recent am promovat în Comisia Europeană un proiect nou care cred că este de interes pentru cetăţeni, pentru pasageri, un proiect nou privind drepturile pasagerilor. Aduce câteva întăriri ale acestor drepturi pe care noi le-am descoperit studiind ceea ce a mers mai rău în ultima vreme şi am adus, să spun aşa, corecţii. În primul rând creăm o obligativitate a autorităţilor naţionale de a fi proactive în a monitoriza comportamentul companiilor de transport pentru a putea face corecţii înainte ca lucrurile să meargă din rău în mai rău. Cu alte cuvinte, să monitorizeze standarde de calitate a serviciilor de transport. Aceste standarde de calitate care presupun chestiuni legate de relaţia cu pasagerii, de întârzieri, de felul în care rambursează costul biletelor. Introducem obligaţia ca operatorii de transport să le facă publice astfel încât cetăţenii şi autorităţile să ştie care sunt standardele, performanţele, fiecărei companii şi să poată în felul acesta să monitorizeze şi să contribuie la corectarea, să spunem, a unor situaţii mai puţin fericite”, a spus Adina Vălean, în cadrul unei conferinţe, scrie Agerpres.

Ea a explicat că prin introducerea obligativităţii pentru autorităţile naţionale de a monitoriza şi de a interveni pentru protejarea drepturilor pasagerilor se creează în felul acesta „o armă şi pentru Comisia Europeană de a interveni în situaţii de criză”.

Adina Vălean a afirmat că în pandemie nu s-a putut interveni direct asupra statelor membre în a le forţa sau penaliza pentru faptul că nu se asigură de aplicarea corectă a drepturilor pasagerilor. De data aceasta, cu aceste modificări, Comisia poate să intervină asupra statului membru dacă se constată faptul că acesta nu-şi face datoria în a implementa corect drepturile pasagerilor.

„O altă noutate, cred de interes, este eterna poveste a bagajului de mână şi a felului în care se vând biletele de avion. Aici cerem industriei să facă un efort de standardizare, în sensul în care să cadă de acord, desigur în funcţie de tipul de avion şi aşa mai departe, care ar trebui să fie dimensiunile standard. Există o oarecare indicaţie la nivelul Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian, de exemplu, dar de acolo ştim foarte bine că practica aduce divergenţe mari între dimensiunile bagajului de mână, de la o companie la alta, de la un tip de bilet la altul, ce este permis, ce nu este permis şi cerem industriei să cadă de acord asupra unor standarde mai simple, clare, astfel încât pasagerii să ştie la ce să se aştepte atunci când achiziţionează un bilet. Introducem de asemenea un tip de protecţie nouă pentru pasagerii care îşi cumpără biletele prin intermediari în sensul în care cerem transparentizarea la cumpărarea biletului a tipului de protecţie de care cumpărătorul se bucură. Cu alte cuvinte, dacă se întâmplă ceva biletul trebuie rambursat sau despăgubiri trebuie acordate. Trebuie să fie clar de la bun început dacă acest lucru îl face intermediarul sau îl face compania aeriană”, a declarat Adina Vălean.

Ea a menţionat că rambursarea sau acordarea despăgubirilor trebuie să fie făcută fără costuri suplimentare pentru pasager.

„O altă noutate este pentru pasagerii multimodali, cei care cumpără un bilet combinat, să spunem tren – avion, aici de asemenea se introduce obligativitatea transparenţei în sensul în care la achiziţionare trebuie să ştie foarte clar ce tip de bilet cumpără. Este un bilet combinat, adică un sigur contract, sunt două bilete diferite sau desigur există varianta în care pasagerul optează să-şi cumpere două bilete complet diferite de la doi furnizori diferiţi. În toate aceste situaţii trebuie să fie foarte clar ce tip de protecţie are pasagerul. Cu alte cuvinte, dacă am cumpărat un bilet în baza unui singur contract care conţine avion şi tren, şi dacă din cauza întârzierii avionului am pierdut trenul, cel care a vândut biletul are responsabilitatea de a asigura eventual returnarea la punctul de destinaţie dacă pasagerul nu doreşte să-şi continue călătoria gratis, sa propună o rerutare cât mai rapidă, să găsească o altă formă pentru ca pasagerul să ajungă totuşi la destinaţie”, a spus Adina Vălean.

Comisarul European a precizat că vor fi introduse câteva prevederi care vor corecta şi vor îmbunătăţi situaţiile cu care se confruntă pasagerii cu dizabilităţi sau cu mobilitate redusă. În toate nodurile de transport va exista un singur punct de contact unde se poate adresa persoana respectivă. Dacă o companie cere însoţitor pentru persoana cu mobilitate redusă, atunci călătoria însoţitorului trebuie să fie gratuită şi acesta să fie aşezat cât mai aproape de persoana pe care o însoţeşte.

 

Te-ar mai putea interesa și
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa asupra a două propuneri cruciale pentru pensionari: plata celei de a 13-a pensii şi o majorare a vârstei de pensionare, informează......
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
Traficul feroviar pe intervalul Chiajna - Grădinari este închis la această oră, din cauza unui deranjament înregistrat ...
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 128,73 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie 2024, ...
În sfârșit, carburanții încep să se ieftinească. Cât costă azi benzina și motorina
În sfârșit, carburanții încep să se ieftinească. Cât costă azi benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carbiranților, a scăzut în acest week-end prețurile la benzină și motorină, ...