Proiect OUG privind RCA: Poliţa RCA se poate încheia pe o lună

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care preia o parte dintre solicitările transportatorilor rutieri, inclusiv posibilitatea unei intervenţii asupra preţurilor stabilite de către firmele de asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) putând solicita firmelor de asigurări aprobarea scumpirii poliţelor RCA în anumite condiţii, scrie News.ro.
Economica.net - Dum, 11 sept. 2016, 08:21
Proiect OUG privind RCA: Poliţa RCA se poate încheia pe o lună

Proiectul a fost solicitat ministerului chiar de Guvern. Joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat că Executivul va pune în debatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind poliţa de asigurare auto obligatorie (RCA), după protestele pe această temă ale transportatorilor.

Guvernul urmează să se coordoneze şi cu Parlamentul, unde există un proiect de lege a RCA negociat cu transportatorii.

Proiectul conţine prevederi despre un eventual mecanism de blocare a scumpirilor poliţelor, însă condiţiile pentru intervenţia autorităţilor în piaţă sunt restrictive, fiind permise doar pe baza unor reglementări europene în acest sens.

„Cu toate că piaţa asigurărilor este liberalizată, Directiva 2009/138/CE a acordat statelor membre, în anumite condiţii restrictive, posibilitatea de a exercita un control asupra preţurilor. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea primelor sau poate solicita aprobarea majorării acestora, ca parte a unui sistem general de control al preţurilor”, se arată în nota de fundamen tare a actului normativ.

Totuşi, ASF nu poate interveni decât în condiţiile în care guvernul introduce un sistem de control al preţurilor, în condiţii speciale permise de legislaţia europeană.

„A.S.F. poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea tarifelor sau să supună aprobării sale prealabile majorarea acestora numai în cazul introducerii unui sistem naţional general de control al preţurilor, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene în vigoare”, prevede proiectul de act normativ.

De la intrarea în UE, România nu a introdus niociodată acest mecanism de control al preţurilor permis de legoslaţia europeană în anumite condiţii.

Scumpirea poliţelor RCA este principalal nemulţumire a transportatorilor rutioeri, care au organizat în ultimul timp proteste păe şoselele de centură ale marilor oraşe, prin circulaţia cu viteză foarte mică, şi vor organiza în 15 septembrie un protest în Piaţa Victoriei la care participă circa 5.000 de autovehicule.

În textul proiectului, Ministerul Finanţelor a introdus câteva prevederi care obligă firmele de asigurări să explice şoferilor care îşi fac asigurare RCA cum s-a stabilit preţul.

„Asigurătorul RCA are obligaţia să manifeste transparenţă, la solicitarea asiguratului, în ceea ce priveşte modul de calcul al primei de asigurare. Asigurătorul RCA comunică A.S.F., la solicitarea acesteia, următoarele informaţii: modalitatea de stabilire a primei de asigurare; datele statistice în baza cărora este stabilită prima de asigurare; raportul actuarial care stă la baza determinării tarifului de primă; orice alte informaţii privind modalitatea de calcul a primei de asigurare”, se arată în proiect.

Proiectul de OUG introduce şi alte prevederi solicitate de către reprezentanţii transportatorilor rutieri. Astfel, poliţele RCA vior putea fi încheiate şi pentru o lună, faţă de cel puţin şase luni în prezent.

De asemenea, proiectul prevede posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA, pe perioada suspendării dreptului de circulaţie a maşinii sau pe perioada imobilizării.

” În situaţia producerii riscului pe perioada suspendării contractului RCA, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii, acesta având drept de regres împotriva persoanei vinovate de producerea accidentului”, se arată în document.

Proiectul de OUG realizat de Finanţe introduce şi procedura de compensare directă în cazul asigurărilor RCA.

„Astfel, în baza unei clauze contractuale opţionale asiguratul va putea să se adreseze propriului asigurător RCA pentru obţinerea despăgubirilor, acesta recuperând ulterior contravaloarea daunei achitate de la asigurătorul persoanei vinovate”, se arată în nota de fundamentare.

O altă noutate este posibilitatea răscumpărării unei părţii din prejudiciu suportată de asigurat.

„Prin contractul RCA părţile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului, asiguratul compensând asigurătorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitării despăgubirii cuvenite persoanei prejudiciate”, menţionează documentul.

Proiectul a fost publicat de către Guvern sub presiunea transportatorilor, care şi-au intensificat protestele în această lună, în condiţiile în care în Parlament există un proiect de lege a RCA negociat cu transportatorii.

Săptămâna aceasta, parlamentarii din comisia de buget-finanţe a Senatului au promis transportatorilor că noua lege a RCA va fi adoptată în această lună în forma discutată şi agreată la negocierile purtate până acum.

După ce va fi adoptată de Parlament, legea va trebui apoi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, care are dreptul constituţional de a retrimite, o singură dată, înapoi în Parlament o lege adoptată de către legislativ.

În plus, implementarea tuturor măsurilor discutate ar putea dura câteva luni.

Proiectul legii RCA se află în discuţie în Parlament încă din luna februarie a acestui an şi a suferit mai multe modificări în urma negocierilor purtate între parlamentari, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi transportatori.

Reprezentanţii transportatorilor au solcitat de mai multe ori Guvernului să aprobe o Ordonanţă de Urgenţă prin care să îngheţe tarifele RCA, motivând solicitarea prin dezechilibrul existent pe piaţă şi de lipsa unei concurenţe reale.

viewscnt

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...