Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România

Comisia Europeană oferă subvenții în valoare de aproximativ 720 de milioane de euro pentru șapte proiecte de hidrogen verde selectate în cadrul primei licitații din cadrul inițiativei Băncii Europene a Hidrogenului, care are ca scop facilitarea producției interne de hidrogen din surse regenerabile în Uniunea Europeană, scrie presa de specialitate.
Mihai Nicuţ - mie, 01 mai 2024, 17:14
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România

Hidrogenul produs de ofertanții selectați va fi utilizat în sectoare precum cel al oțelului, al produselor chimice, al transportului maritim și al îngrășămintelor, contribuind la decarbonizarea industriei europene, a declarat Comisia, potrivit sursei citate.

Proiectele selectate pentru finanțare, care au fost alese dintr-un total de 132 de oferte, vor produce hidrogen regenerabil în patru țări europene: Portugalia, Spania, Norvegia și Finlanda. Acestea vor primi subvenții pentru a acoperi diferența de preț dintre costurile de producție și prețul de piață al hidrogenului, care este în prezent determinat de producătorii neregenerabili, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei.

Proiectele de hidrogen ecologic care primesc finanțare ar urma să producă în total 1,58 de milioane de tone de hidrogen regenerabil în zece ani, evitând peste 10 milioane de tone de emisii de CO2, a mai precizat Executivul comunitar.

Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, a declarat că rezultatele primei licitații a Băncii Europene a Hidrogenului dovedesc interesul ridicat al industriei europene pentru producerea și utilizarea hidrogenului.

„Proiectele selectate ne vor ajuta să atingem obiectivele UE în materie de energie și climă pentru 2030, creând în același timp noi oportunități pentru locuri de muncă și competențe ecologice. Cea de-a doua licitație a Băncii de Hidrogen, care va avea loc mai târziu în acest an, reprezintă o altă oportunitate interesantă pentru industria europeană și sper să constat un interes similar și atunci”, a declarat ea.

În cadrul primei licitații, solicitanții au prezentat oferte cuprinse între 0,37 și 0,48 de euro pe kilogramul de hidrogen din surse regenerabile produs, iar subvențiile pentru fiecare proiect variază între 8 și 245 de milioane de euro. Subvențiile vor fi finanțate din veniturile încasate din vânzarea certificatelor de emisii (EU ETS).

Cel mai mare proiect acordat este MP2X din Sines, Portugalia, care își propune să producă 511.000 de tone de hidrogen din surse regenerabile în zece ani. Proiectul este implementat de MadoquaPower2X, un consorțiu format din Madoqua Renewables, Power2X și Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Cel de-al doilea proiect ca mărime este Catalina, din provincia Teruel din nord-estul Spaniei, care vizează o producție de 480.000 de tone de hidrogen verde. Subvenția este acordată companiei Renato Ptx Holdco, care dezvoltă proiectul.

Acordurile ar trebui să fie semnate până în noiembrie 2024, iar proiectele selectate va trebui să înceapă să producă hidrogen regenerabil în termen de cinci ani.

 

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...