Proiecte pentru dizolvarea a patru companii municipale, pe ordinea de zi a CGMB. Insolvenţă pentru Compania Medicala

Consiliul General al Capitalei (CGMB) urmează să dezbată, în şedinţa de marţi, o serie de proiecte de hotărâre care vizează dizolvarea şi lichidarea a patru companii municipale şi demararea procedurii de insolvenţă pentru Compania Municipală Medicala.
AGERPRES - joi, 24 iun. 2021, 08:39
Proiecte pentru dizolvarea a patru companii municipale, pe ordinea de zi a CGMB. Insolvenţă pentru Compania Medicala

Astfel, Municipiul Bucureşti, prin CGMB, în calitate de acţionar majoritar, urmează să aprobe dizolvarea şi lichidarea societăţilor: Compania Municipală Sport pentru Toţi, Compania Managementul Transportului, Compania Municipală Agrement, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj.

În acest sens, consiliile de administraţie ale societăţilor vor convoca adunările generale ale acţionarilor, care vor avea pe ordinea de zi dizolvarea companiilor menţionate. Potrivit proiectelor, se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti, prin CGMB, în AGA pentru: aprobarea dizolvării companiilor şi numirea lichidatorilor.

În referatele de aprobare ale celor patru proiecte se oferă detalii privind situaţiile financiare ale companiilor:

* Compania Municipală Sport pentru Toţi

Pe 31 decembrie 2020, societatea avea datorii totale în valoare de 5 milioane de lei, cu 1,1 milioane lei mai mult faţă de începutul anului. În anul 2017, compania a înregistrat pierderi de 151.422 lei; în 2018 a înregistrat pierderi de 525.288 lei; în anul 2019, pierderi de 2.900.624 lei; în 2020, pierderi de 2.640.599 lei.

„Societatea a funcţionat doar pe bază de împrumuturi, iar veniturile din exploatare nu au reuşit să acopere cheltuielile societăţii. Prin activitatea sa, Compania Municipală Sport pentru Toţi Bucureşti SA va continua doar să acumuleze datorii şi nu serveşte interesului public”, prevede referatul de aprobare.

* Compania Managementul Transportului

La finalul anului 2019, societatea avea o cifră de afaceri netă de 714.814 lei, un număr de 86 de salariaţi, cheltuieli salariale de 4.102.000 lei, cheltuieli de exploatare în cuantum de 7.730.000 lei, înregistrând o pierdere netă de 7.052.745 lei. În acelaşi an au fost înregistrate cheltuieli de natură salarială (ore suplimentare) în valoare de 5.481.000 lei. Societatea a achiziţionat 13 autoturisme electrice în valoare de 2,5 milioane lei pe care le-a introdus în aplicaţia de închiriere, dar veniturile obţinute au fost „mult sub pragul de rentabilitate”. Tot în 2019, societatea a avut cheltuieli aferente contractelor de mandat şi altor organe de conducere şi control în valoare de 1.379.000 lei, aproape dublu faţă de veniturile încasate de societate (714.000 lei). În acelaşi an, societatea a înregistrat cheltuieli cu chiriile în cuantum de 972.432 lei.

„Având în vedere faptul că societatea, de la înfiinţare şi până în prezent a funcţionat doar din împrumuturi, veniturile din exploatare nu au reuşit să acopere cheltuielile societăţii, precum şi faptul că societatea a înregistrat în cei trei ani şi jumătate doar pierderi financiare, deducem faptul că aceasta se află în dificultate economică. În lipsa acordării unor împrumuturi de către asociaţii societăţii, ea poate intra oricând în stare de insolvenţă”, prevede referatul de aprobare.

* Compania Municipală Agrement

Din luna septembrie 2019, compania nu a mai desfăşurat activităţi de agrement, ci exclusiv activităţi de curăţenie. Până în luna mai, societatea a încheiat numai contracte prin care s-a obligat la prestarea de servicii de curăţenie, însă contractele cele mai importante au încetat, iar de la sfârşitul lunii mai, compania nu mai are alte contracte în derulare care să îi asigure o cifră de afaceri „rezonabilă”, astfel încât să îşi poată acoperi cheltuielile.

„Având în vedere actuala situaţie provocată de pandemia de SARS-CoV-2, este puţin probabil ca această societate să reuşească să încheie noi contracte având ca obiect desfăşurarea de evenimente care să îi permită continuarea funcţionării. Prin urmare, pentru a evita intrarea în insolvenţă, am iniţiat acest proiect de hotărâre de dizolvare a societăţii”, se arată în documentul semnat de către membrii AGA.

* Compania Municipală Publicitate şi Afişaj

Societatea nu desfăşoară activităţi potrivit domeniului principal de activitate şi nici activităţi de natura celor secundare definite în actul constitutiv. Este invocat de asemenea raportul auditorului extern, conform căruia societatea este supusă unor riscuri privind posibilitatea reluării activităţii din cauza numărului mare de procese pe rol intentate împotriva societăţii, printre care şi dosarul prin care s-a solicitat anularea HCGMB nr. 537 din 23 august 2018 privind delegarea gestiunii serviciului public.

„Având în vedere că această hotărâre de delegare a serviciului este suspendată până la soluţionarea dosarului nr. 45366/3/2018, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj SA nu poate desfăşura obiectul serviciului delegat, iar redevenţa care ar reveni Municipiului Bucureşti (…) nu există”, se arată în referatul de aprobare.

Se menţionează că din luna septembrie 2020, societatea a finalizat toate contractele în derulare, fără a încheia noi contracte şi că în prezent generează doar cheltuieli de funcţionare. Pe 27 mai, compania avea 17 angajaţi, iar costurile operaţionale pentru luna aprilie au fost de 240.700 lei, dintre care 212.000 – salarii brute ale angajaţilor.

* Conform celui de-al cincilea proiect, Municipiul Bucureşti, prin CGMB, în calitate de acţionar majoritar al societăţii Compania Medicală Bucureşti, aprobă demararea procedurii de insolvenţă, prin procedură simplificată. În acest sens, se acordă un mandat expres reprezentanţilor Municipiului Bucureşti, prin CGMB, în Adunarea Generală a Acţionarilor.

Potrivit raportului de specialitate, consilierii municipali Horia Tomescu şi Gabriel Rădulescu, reprezentanţii Municipiului Bucureşti în Adunarea Generală a Acţionarilor, au solicitat elaborarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea demarării procedurii de insolvenţă.

Totodată, printr-o adresă din 23 aprilie, directorul general al Companiei Municipale Medicala informează Consiliul de Administraţie cu privire la situaţia financiară a companiei, concluzionând: „continuarea activităţii acestei companii după data de 1.08.2021 este inoportună şi nu serveşte interesului public”.

Se menţionează că societatea se află într-un dezechilibru financiar major, că datoriile scadente nu pot fi acoperite din lichidităţile existente şi nici din recuperările de creanţe comerciale. Potrivit aceleiaşi surse, întreaga activitatea a societăţii este legată de un singur client, DGASMB, care printr-o adresă transmisă pe 20 februarie 2020 transmite companiei că nu mai consideră necesară continuarea colaborării.

„Având în vedere faptul că societatea, de la înfiinţare şi până în prezent, a funcţionat doar din împrumuturi, veniturile din exploatare nu au reuşit să acopere cheltuielile societăţii, precum şi faptul că societatea a înregistrat în ultimii trei ani doar pierderi financiare, constatăm faptul că aceasta se află în incapacitate de plată (în principal a datoriilor istorice către bugetul de stat). În lipsa acordării unor împrumuturi de către acţionarii societăţii, se poate intra oricând în insolvenţă”, se arăta în adresa respectivă.

Potrivit Legii 85/2014, insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi eligibile.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 și în România, iar în scenariul......
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...