Proiectul de 1 miliard de lei al Centurii Bucureşti Sud ar putea fi deblocat. Guvernul alocă 106 milioane de lei pentru lărgirea la 4 benzi

Proiectul de lărgire la 4 benzi a Centurii Bucureşti Sud, estimat la aproape 1 miliard de lei, ar putea fi deblocat anul acesta. Guvernul propune în proiectul de buget pe 2017 suma de 106 milioane de lei pentru acest obiectiv. Capitala României se numără printre puţinele din Europa fără o şosea de centură modernă.
Economica.net - mar, 24 ian. 2017, 13:40
Proiectul de 1 miliard de lei al Centurii Bucureşti Sud ar putea fi deblocat. Guvernul alocă 106 milioane de lei pentru lărgirea la 4 benzi

Secţiunea de 32 de kilometri din Centura de Sud a Capitalei, situată între A1 şi A2, ar putea fi în sfârşit modernizată şi lărgită la 4 benzi, după „bâlbâiala tehnocrată” de anul trecut, când s-a pus inclusiv problema renunţării definitive la acest proiect.

În proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pentru acest an este prevăzută suma de 106 milioane de lei pentru lărgirea la 4 benzi a Centurii Bucureşti Sud între A2 ( km23+600 ) şi A1 ( km55+520 ) .

Conform fişei MT privind acest obiectiv, valoarea totală a proiectului iniţiat încă din 2009 este de 964 de milioane de lei, iar până acum a fost cheltuită suma de circa 60 de milioane pentru acest proiect, din care anul trecut doar 133.000 lei.

Restul investiţiei, de 904 milioane de lei, urmează să se deruleze etapizat până în 2020 astfel: 106 milioane de lei anul acesta, 248 milioane de lei în 2019 şi 550 de milioane de lei în 2020, conform propunerii MT.

Centura Bucureşti Sud figurează în lista proiectelor pentru care MT vrea să obţină finanţare europeană.

Secţiunea de 32 de kilometri a Centurii de Sud, împărţită în trei loturi, avea deja constructori desemnaţi pentru lucrările de lărgire la 4 benzi. În septembrie 2012 aceştia au primit însă ordin de sistare a lucrărilor, conform informaţiilor de pe site-ul Companiei de Drumuri.

Rămâne de văzut cum va fi deblocat proiectul Centurii Bucureşti Sud şi dacă vor fi putea fi „desuspendate” contractele blocate în 2012. Pe de altă parte, reprezentanţii Companiei de Drumuri spun că ar putea fi nevoie de un nou proiect şi, deci, o nouă licitaţie pentru Centura Bucureşti Sud.

De asemenea, în 2015, reprezentanţii Companiei de Drumuri menţionau ca acele contracte pentru lucrările de lărgile la 4 benzi au fost reziliate în 2014. „În anul 2007 a fost elaborat Studiul de Fezabilitate, iar în anul 2008 au fost chiar semnate contractele de atribuire. Dar, din lipsa alocării bugetare timp de 6 ani, în anul 2014, au fost reziliate aceste contracte. De asemenea, a trebuit să refacem SF-ul şi din cauza faptului că vechiul SF nu mai îndeplinea criteriile de calitate, nefiind introduse eurocodurile impuse de Comisia Europeană”, explicau reprezentanţii CNADNR.

De la începerea lucrărilor de lărgire a Centurii Capitalei, Compania de Drumuri a modernizat puţin peste un sfert din centura lungă de 72 de kilometri, respectiv porţiunea cuprinsă între localităţile Chitila (DN7) şi Afumaţi (DN2), ce are o lungime de 20 de kilometri.

De asemenea, pe încă 8,6 kilometri, dintre Chiajna(A1) şi Chitila (DN7), se derulează lucrări de lărgire la 4 benzi.

Pe secţiunea de 11 kilometri de la Afumaţi (DN2) la Glina (A2), pe care debutaseră prin 2012 lucrările de lărgire, firma constructoare, Tehnologica Radion, a intrat în insolvenţă şi contractul a fost reziliat. Încă se aşteaptă relicitarea contractului.

Te-ar mai putea interesa și
Transelectrica şi-a redus la jumătate estimarea de profit pentru acest an
Transelectrica şi-a redus la jumătate estimarea de profit pentru acest an
Transelectrica solicită acţionarilor revizuirea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, anticipând că profitul va fi jumătate din cât estima anterior, potrivit unor documente......
Sorin Cîmpeanu: Nu ne jucăm cu copiii deschide şcoala – închide şcoala
Sorin Cîmpeanu: Nu ne jucăm cu copiii deschide şcoala – închide şcoala
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a evidenţiat, luni, că decizia privind desfăşurarea cursurilor se ia săptămânal ...
Acţiunile One United Properties intră în indicele BET
Acţiunile One United Properties intră în indicele BET
Acţiunile One United Properties (BVB: ONE) au intrat în indicele Bucharest Exchange Trading (BET), începând de luni, ...
Theodor Cornel Stănescu este noul director General al Crédit Agricole România, bancă recent achiziţionată de Vista Bank
Theodor Cornel Stănescu este noul director General al Crédit Agricole România, bancă recent achiziţionată de Vista Bank
Theodor Cornel Stănescu, prim director general adjunct al Vista Bank, a fost desemnat director general al Crédit Agricole ...