Proiectul de buget al Consiliului Concurenţei, avizat pozitiv de comisiile pentru buget-finanţe

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci au dat marţi raport favorabil proiectului de buget al Consiliului Concurenţei pentru anul 2019.
Economica.net - mar, 12 feb. 2019, 13:14
Proiectul de buget al Consiliului Concurenţei, avizat pozitiv de comisiile pentru buget-finanţe

Proiectul instituţiei a fost avizat în forma propusă de Guvern cu 17 voturi pentru şi 12 împotrivă.

„Detaliez două elemente importante pentru activitatea Consiliului Concurenţei şi care se revăd şi în fila de buget şi care dau o creştere a bugetului alocat pentru anul 2019 faţă de bugetul executat în anul 2018. În acest sens, observăm o creştere de 20 de milioane de lei alocată la capitolul fonduri externe rambursabile, ca urmare a gestionării unui proiect din fonduri europene rambursabile de către Consiliul Concurenţei. Proiectul se intitulează ‘Optimizarea interacţiunii cu mediul de afaceri şi implementarea unor mecanisme avansate de analiză şi schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare şi analiză de tip big-data în cadrul Consiliului Concurenţei’. Este un efort al Consiliului Concurenţei în vederea modernizării”, a precizat Eugen Susu, secretar general adjunct în cadrul autorităţii de concurenţă, în faţa membrilor comisiilor.

Potrivit proiectului, bugetul Consiliului Concurenţei este asigurat din bugetul de stat în proporţie de 94,84% şi din surse proprii în proporţie de 5,16%.

Consiliul Concurenţei ar urma să primească de la bugetul de stat 75,830 milioane de lei credite bugetare, în creştere cu 42% faţă de execuţia preliminată a anului precedent. Totodată, sunt prevăzute şi credite de angajament de 99,880 milioane de lei, în creştere cu 73,1%.

Proiectul de buget pentru 2019 este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB) pentru 2019 este estimat la 1.022 miliarde de lei.

Deficitul bugetar este estimat la 2,55% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB.

Conform proiectului bugetului de stat adoptat de Guvern, în 2019 sunt prevăzute venituri de 164,54 miliarde lei şi cheltuieli în sumă de 258,73 miliarde de lei credite de angajament şi în sumă de 200,7 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 36,15 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...