În cadrul Comisiei economice, proiectul de buget a obţinut cinci voturi „pentru”, unul ‘împotrivă’ şi patru abţineri. La nivelul Comisiei juridice, a întrunit trei voturi favorabile şi şase abţineri.
Consilierul general PNL Silviu Feroiu a declarat că Municipiul Bucureşti are datorii de 3,5 miliarde de lei faţă de terţi şi că au fost pierdute fonduri europene de aproximativ 280 de milioane de euro.
„Mare parte din bugetul Municipiului Bucureşti se duce pe salarii, pe cheltuieli cu personalul. Mai mult, aceste cheltuieli de personal uneori exced bugetul Municipiului Bucureşti. Avem instituţii care nici măcar nu au salariile asigurate până la finalul anului. Acest buget, din punctul meu de vedere, nu este unul deloc structurat, mai ales pentru că a fost la capitolul venituri mărit artificial din pix cu aproape 500 de milioane de lei, o sumă destul de mare, pe care nu o regăsesc în capitolul de venituri”, a susţinut el.
Potrivit lui Silviu Feroiu, autoritatea locală ar trebui să îşi achite în primul rând datoriile, încercând să realizeze o eşalonare a acestora sau o negociere. El a pledat pentru un buget „sustenabil” cu o „formă realistă”, adăugând că proiectul necesită mai multe discuţii cu aparatul de specialitate şi primarul general. Totodată, a atras atenţia asupra faptului că execuţia bugetară în ce priveşte investiţiile a fost de 38% în anul 2024.
„Avem foarte multe blocaje la ceea ce înseamnă infrastructură, dezvoltarea Municipiului Bucureşti. (…) Nu am văzut o direcţie clară de reorganizare a Primăriei Municipiului Bucureşti. Să nu uităm totuşi că avem un deficit bugetar major în România, iar noi nu prea am văzut că încercăm să strângem cureaua de nicio culoare. (…) La STB există acea datorie cumulată de 1,1 miliarde de lei, care înseamnă creditul, datoriile, subvenţiile, arieratele pe care trebuie să le dăm la ANAF”, a spus Feroiu.
Alianţa PSD-PNL-PUSL a cerut, marţi, primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, să includă în buget sume pentru achitarea datoriilor curente şi să prezinte un proiect de reformă a administraţiei şi de eficientizare a cheltuielilor de personal. Alianţa, care formează majoritatea în Consiliul General, a anunţat că se va abţine la votul pe proiectul de buget, dacă „Nicuşor Dan nu pune interesul bucureştenilor deasupra propriilor interese”.
În replică, liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, a declarat că alianţa PSD-PNL-PUSL-AUR ar putea să propună orice amendamente doreşte, având în vedere că deţine majoritatea în Consiliul General.
Proiectul propus prevede pentru 2025 un buget general centralizat al Capitalei cu un total de venituri de 11 miliarde de lei. Dintre acestea, veniturile bugetului local – 7,318 miliarde; bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local – 923 de milioane de lei; bugetul instituţiilor finanţate integral din venituri proprii – până la 3,2 miliarde de lei. Veniturile obţinute din împrumuturi – 424 de milioane de lei.
Peste 4,3 miliarde de lei ar urma să provină din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, iar aproximativ 195 de milioane vor reprezenta impozite şi taxe pe bunuri şi servicii. Subvenţiile de la bugetul de stat sunt prevăzute la 1,1 miliarde de lei, iar 49 de milioane de lei subvenţii de la alte administraţii. Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate ar urma să ajungă la 398 de milioane de lei.
La nivelul bugetului local, sunt prevăzute cheltuieli de 7,318 miliarde de lei. Dintre acestea, 462 de milioane – cheltuieli de personal, 452 de milioane – cheltuieli cu bunuri şi servicii, 294 de milioane de lei – alocaţii pentru dobânzi, iar 1,8 miliarde de lei pentru subvenţii. 794 de milioane de lei sunt prevăzute pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare, în timp ce 544 de milioane ar urma să fie destinate asistenţei sociale şi 698 de milioane de lei – rambursări de credite externe şi interne.