1EUR = 4.7354 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale va duce la scumpirea la raft a apei îmbuteliate

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei (APRIA) susţin că noul proiect de lege privind resursele hidrominerale va duce la scumpirea la raft a apei îmbuteliate.

18 mar, 2019 | ECONOMICA.net

Potrivit proiectului de lege, redevența va reprezenta 6% din prețul unei sticle de doi litri, de apă de masă. Şi asta pentru că, pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabilește o redevență de 4 euro/m3.

"Noul proiect de lege al resurselor hidrominerale va scumpi apa la raft, iar asta este una dintre schimbările care vor afecta industria și, implicit, consumatorul. Având în vedere că suntem o asociație care se implică activ în economie, vrem să fim consultați și venim în întâmpinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte, căci cei care au cel mai mult de pierdut sunt cetățenii României și nu putem sta cu ochii închiși", a declarat președintele APRIA, George Ristea, prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemenea, George Ristea a explicat să nu vor mai fi diferențe de preţ între categoriile de apă.

Proiectul de lege trebuia dezbătut împreună cu asociațiile și companiile din domeniu, însă Președintele APRIA spune că nu au fost convocați la o astfel de dezbatere. Noul proiect de lege fost pus în dezbatere publică pe 20 februarie 2019, a fost scos la numai șase zile distanță și republicat pe data de 4 martie 2019.
04.03.2019 cu modificări.

Totodată, reprezentanţii APRIA mai susţin că noul proiect de lege prevede că toate sursele de apă vor intra în proprietatea statului încălcând indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de "naționalizare". Practic, statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, obligând proprietarul, adică societatea comercială care exploatează izvorul de apă, să ofere statului drum de acces pe terenul societății comerciale.

"Folosirea sursei și îmbutelierea apei se fac oricum cu acordul statului, nicio sursă nu poate fi exploatată fără acord în prealabil. Faptul că noul proiect de lege prevede că terenul va intra în proprietatea statului ne face să ne punem semne de întrebare la dreptul de exploatare. Este o încălcare indirectă a dreptului la proprietate", a mai spus președintele APRIA.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO