Proiectul legii pentru crescătorii de porci şi pentru pesta porcină a primit raport favorabil în Camera Deputaţilor. Sancţiuni drastice pentru transportul ilegal de animale

Proiectul de lege privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, iniţiat de grupul parlamentar al UDMR, a primit raport favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor, iar acesta conţine, între altele, sancţiuni drastice pentru cei care transportă ilegal animale - factor principal de propagare a pestei porcine, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, deputatul UDMR Könczei Csaba, membru al comisiei, iniţiator. Proiectul de lege, care a fost adoptat de Senat, urmează să fie votat într-o şedinţă ulterioară de plen, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
AGERPRES - mar, 14 mart. 2023, 11:42
Proiectul legii pentru crescătorii de porci şi pentru pesta porcină a primit raport favorabil în Camera Deputaţilor. Sancţiuni drastice pentru transportul ilegal de animale

Proiectul de lege stabileşte norme de prevenire şi control al pestei porcine africane la porcinele deţinute şi sălbatice în România, cu scopul reducerii efectelor negative asupra sănătăţii animalelor, respectiv a consecinţelor economice, sociale, culturale şi de mediu, scrie Agerpres.

„Acest proiect de lege a fost depus în primăvara anului 2021, în momentul în care se pregătea o ordonanţă de urgenţă care limita numărul de porci, respectiv creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, în fermele familiale la 5, şi nici nu permitea valorificarea acestor porci, era numai pentru autoconsum. Noi am considerat că asta nu este bine, mai ales având în vedere că din consumul intern, 80% vine din import, deci noi am zis că acea iniţiativă a ANSVSA va extirpa în totalitate creşterea porcului în fermele mici, mijlocii, în gospodăriile populaţiei şi în fermele familiale. (…) Ieri am dat un raport favorabil pentru acea lege”, a precizat deputatul UDMR.

El a precizat că, între timp, au existat discuţii pe marginea proiectului de lege şi cu Ministerul Agriculturii, şi cu ANSVSA şi, în urmă cu două săptămâni, s-a ajuns la un acord comun privind o formă finală, care a fost votată de către deputaţii din Comisia de agricultură.

Între principalele modificări aduse de comisia de specialitate se numără eliminarea limitei numărului de porci care pot fi crescuţi într-o gospodărie, dar şi introducerea unor sancţiuni drastice pentru cei care transportă ilegal animale.

„În proiectul legii, votat ieri în comisie, şi sper că intră în curând în plen, nu mai există nicio limită de creştere a numărului porcilor în orice fel de gospodărie sau în orice fel de fermă. Există impuse nişte reguli elementare de securitate şi pentru cei mai mici fermieri, şi pentru cei mai mari, în funcţie de mărimea fermei, şi sunt nişte reglementări draconice pentru transportatorii ilegali de animale, mai ales transportatorii de porcine pe teritoriul ţării, că ei erau de fapt factorul principal de propagare a pestei porcine. Deci, transportul şi comerţul ilegal cu porcine era vectorul principal de propagare a pestei porcine africane. Sunt sancţiuni draconice până la confiscarea autovehiculului, până la confiscarea şi eutanasierea animalelor transportate ilegal”, a explicat parlamentarul.

El şi-a exprimat speranţa că, având în vedere că în comisia de specialitate a primit susţinere unanimă, proiectul de lege va fi votat cât de curând de plenul Camerei Deputaţilor. „Odată şi odată trebuia reglementat acest domeniu de creştere a porcilor în gospodăriile populaţiei şi comerţul şi valorificarea acestora şi sunt convins că va fi o lege care poate fi aplicată şi să reglementeze în mare măsură acest domeniu”, a concluzionat Könczei Csaba.

Proiectul de lege, care a fost adoptat de Senat, urmează să fie votat într-o şedinţă ulterioară de plen, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...