Proiectul pentru înfiinţarea centrelor comunitare în diaspora, adoptat de Camera Deputaţilor

Economica.net
07 04. 2016
romania_steag_46642046784362_82543000

Potrivit unui comunicat al deputatului PNL Aurelian Mihai, statul va trebui să ia măsuri astfel încât să asigure o bună coordonare a activităţilor românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate, dar şi coeziunea în cadrul acestora. Se prevede, în acest sens, înfiinţarea unor centre comunitare româneşti în fiecare stat în care sunt înregistraţi la misiunile diplomatice ale României cel puţin 5.000 de cetăţeni români.

Pentru înfiinţarea centrelor comunitare româneşti este necesar să fie adresate solicitări Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE, în baza semnăturilor a cel puţin o treime din cetăţenii români înregistraţi la misiunile diplomatice ale României din statul respectiv.

De asemenea, calitatea unui membru al unui centru comunitar românesc se dobândeşte prin cerere adresată conducerii centrului comunitar, fiind condiţionată de înregistrarea prealabilă la misiunile diplomatice ale României din statul respectiv, potrivit iniţiativei adoptate.

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE este responsabil pentru înfiinţarea centrelor comunitare româneşti şi pune la dispoziţia fiecărui centru un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea.

Centrele comunitare ar trebui să beneficieze de sprijin financiar, logistic şi material pentru: desfăşurarea acţiunilor, proiectelor şi programelor iniţiate; achiziţionarea de manuale, cărţi de specialitate, cărţi de lectură sau alte publicaţii în limba română; desfăşurarea unor cursuri educaţionale în limba română; organizarea unor evenimente care au ca scop celebrarea principalelor evenimente naţionale sau religioase; organizarea unor ateliere cu caracter artistic, religios sau sportiv.

Normele metodologice pentru implementarea legii vor fi publicate la 30 de zile în Monitorul Oficial, după promulgarea acesteia.