Proiectul privind controlul comercializării pâinii, discutat în şedinţa Consiliului ANSVSA

Proiectul de act normativ privind controlul comercializării pâinii, al produselor de panificaţie şi al produselor de patiserie a fost dezbătut în prima şedinţa a unui Grup de lucru constituit în cadrul Consiliului consultativ al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din 12 august.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 13:03
Proiectul privind controlul comercializării pâinii, discutat în şedinţa Consiliului ANSVSA

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis miercuri AGERPRES, proiectul de act normativ a fost elaborat de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, fiind şi cel care a solicitat această reuniune.

ANSVSA precizează că printre motivaţiile întocmirii unui nou act legislativ se află reglementarea normelor legate de sancţionarea celor ce nu respectă legea privind pâinea pentru a avea o forţă legislativă mai mare, dar şi pentru uniformizarea cerinţelor de vânzare a pâinii în România cu celelalte state ale UE, în spaţii special amenajate şi datorită introducerii TVA de 9 la sută pentru pâine, începând cu 1 septembrie 2013.

Contra-argumentele aduse în dezbatere s-au referit la solicitarea Uniunii Europene ca fiecare instituţie să reglementeze domeniul de activitate, iar prin proiectul de act normativ se prevăd suprapuneri în efectuarea controalelor.

„În esenţă, se doreşte lupta împotriva evaziunii fiscale, dar nu prin dublare de control şi supra-reglementare”, precizează ANSVSA.

Reprezentantul Consiliul Concurenţei a opinat că un punct de vedere referitor la respectivul actul normativ va fi exprimat prin avizul instituţiei, în plenul Consiliului Concurentei şi va urmări să nu fie restricţionată concurenţa.

Reprezentanţii ANSVSA au subliniat că, în cazul în care se doreşte promovarea unui astfel de act normativ, trebuie creat „un cadru legislativ temeinic fundamentat, pentru elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind comercializarea pâinii, prin care să fie evitate suprareglementarea şi supracontrolul”.

La şedinţă organizată de ANSVSA au participat şi reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România, ai Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, precum şi cei ai Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...