Proiectul privind funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, respins de CGMB

Proiectul privind funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, care cuprinde regulile în cazul activităţilor de alimentaţie publică care se desfăşoară între 15 martie şi 15 noiembrie, nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 16:09
Proiectul privind funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, respins de CGMB

Proiectul a fost votat de 16 consilieri generali, membri ai PDL şi PPDD, în timp ce alţi 23 dintre cei prezenţi în sală la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, membri ai USL, s-au abţinut.

Proiectul pentru funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric cuprinde regulile privind activităţile de alimentaţie publică ce se desfăşoară între 15 martie şi 15 noiembrie şi stabileşte ca terasele din această zonă să funcţioneze până la ora 4.00.

„Agenţii economici care deţin terase amplasate în Centrul Istoric Bucureşti în perimetrul delimitat de Bulevardul Regina Elisabeta la nord, Bulevardul I.C. Brătianu la est, Splaiul Independenţei la sud şi Calea Victoriei la vest, au obligaţia ca, la orele 4.00, mobilierul să fie strâns în scopul asigurării condiţiilor necesare efectuării serviciilor de salubrizare”, se arată în regulamentul supus aprobării în şedinţa de luni a CGMB.

Lansat în dezbatere publică în luna ianuarie, proiectul pentru aprobarea „Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti” propunea iniţial ca terasele sezoniere din Centrul Istoric să funcţioneze, între 15 martie şi 15 noiembrie, doar până la ora 22.00, excepţie de la această regulă făcând terasele din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, care ar fi putut funcţiona până la ora 24.00 în timpul săptămânii şi în weekend până la ora 1.00.

Ulterior, în urma opiniilor expuse de reprezentanţii societăţii civile, cât şi de cetăţenii Capitalei care au transmis propuneri asupra actului normativ, pe perioada în care proiectul s-a aflat în dezbatere publică, regulamentul a fost schimbat, şi de comun acord cu patronii teraselor sezoniere s-a stabilit că, începând cu ora 4.00 dimineaţa, aceştia să elibereze domeniul public de mobilier, pentru a putea fi făcută salubrizarea străzilor.

În 2 februarie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat cu membrii Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric despre programul de funcţionare a teraselor sezoniere, dar şi despre posibilitatea ca acestea să aibă cromatică uniformă şi mobilier adecvat specificului zonei.

Primarul Sorin Oprescu a spus atunci că doreşte ca Centrul Istoric să arate ca orice zonă turistică şi de promenadă din centrul unei capitale europene dezvoltate.

Regulamentul mai prevede ca spectacolele live organizate pe terasele sezoniere să se termine la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care şi nunţi sau botezuri.

Regulamentul stabileşte că vor constitui contravenţii amplasarea pe terase a altor elemente de amenajare decât cele avizate, depăşirea orarului de funcţionare, organizarea evenimentelor festive private, folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică, servirea preparatelor „în veselă de plastic”, montarea aparaturii electronice de tip TV, plasmă, LCD, LED, video proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.

În privinţa mobilierului folosit la ameanjarea terasei, potrivit proiectului de regulament, se vor putea folosi „numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitând-se culorile stridente”. Documentul prevede şi că este interzisă utilizarea mobilierului de terasă pliant şi a celui din material plastic, cromatica umbrelelor urmând să fie încadrată în paleta „alb-beige”.

Delimitarea teraselor va fi făcută cu aranjamente florale verzi, „pe care agenţii economici se obligă să le întreţină”, fiind interzisă utilizarea jardinierelor din plastic şi a plantelor decorative artificiale. De asemenea, în proiect se arată că este interzisă construirea platformelor şi amplasarea cortinelor de protecţie împotriva vântului şi a ploii sau a covoarelor din materiale plastice.

De asemenea, proiectul prevede şi că va fi interzisă prepararea în aer liber a oricăror produse alimentare, „cu excepţia standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurtă durată culturale, târguri sau expoziţii ce includ demonstraţii culinare”.

Cei care încalcă aceste prevederi ar urma să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei, se mai arată în proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra......
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a retras
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a ...
Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în ...
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
Vechi partener al Concursului de Eleganță de la Villa d'Este, grupul BMW a anunțat că, deși vorbim despre o competiție ...