Proiectul Ro-NET a fost deblocat în august, după zece luni de stagnare – consilier ministru

Proiectul Ro-NET a fost deblocat în august, după zece luni de stagnare, acesta urmând să ducă la creşterea procentului de utilizare a internetului în mediul rural, a declarat, miercuri, Doina Banciu, consilier onorific al ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, la conferinţa Cyber Intelligence Europe 2017.
Economica.net - mie, 06 sept. 2017, 08:51
Proiectul Ro-NET a fost deblocat în august, după zece luni de stagnare - consilier ministru

‘În mediul rural, în România, procentul de utilizare a internetului va creşte cu siguranţă prin finalizarea proiectului Ro-NET, care va conecta, prin reţele de comunicaţii în bandă largă, 783 de localităţi izolate din mediul rural, în fapt 399.000 locuitori şi 8.000 de instituţii publice şi firme private. În august 2017, acest proiect finanţat european a fost deblocat după zece luni de stagnare, astfel încât instituţiile cu sarcini în domeniul cybersecurity trebuie să ia în considerare această realitate în anul următor’, a spus Doina Banciu.

Citeşte şi Proiectul RO-NET e blocat total de opt luni: Ministerul Comunicaţiilor refuză recepţia lucrărilor

Potrivit acesteia, una dintre priorităţile Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) o reprezintă transpunerea prevederilor Directivei NIS (Network and information security – Securitatea Reţelelor şi a Sistemelor Informatice) în legislaţia naţională. În perioada imediat următoare, directiva urmează să fie supusă dezbaterii publice, astfel încât, în prima parte a anului 2018, să poată fi legiferată.

‘Fără îndoială, instituţiile publice în principal vor înţelege mai bine necesitatea specialiştilor certificaţi în domeniul cibersecurity, iar în acelaşi timp se va deschide în România o piaţă pentru formarea de specialişti certificaţi la nivel naţional’, a afimat Banciu.

Proiectul RO-NET este implementat de către Telekom România, divizia locală a gigantului german Deutsche Telekom.

În luna iunie, directorul general al grupului de companii Telekom România, Miroslav Majoros, avertiza că proiectul este blocat de opt luni „din motive birocratice”, semnalând printre probleme refuzul Ministerului Comunicaţiilor de a efectua recepţia lucrărilor.

Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă cofinanţarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice’.

Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.

Demararea proiectului Ro-Net a fost anunţată la jumătatea lunii ianuarie 2015, de către ministerul de resort.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 4,714 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,38%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu 273,13%, în......
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
În câteva cartiere din București prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente cu două camere a scăzut chiar și ...
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, ...
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru producerea de energie din surse regenerabile
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru ...
Sphera Franchise Group, care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, a anunțat ...