Proiectul Ro-NET a fost deblocat în august, după zece luni de stagnare – consilier ministru

Proiectul Ro-NET a fost deblocat în august, după zece luni de stagnare, acesta urmând să ducă la creşterea procentului de utilizare a internetului în mediul rural, a declarat, miercuri, Doina Banciu, consilier onorific al ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, la conferinţa Cyber Intelligence Europe 2017.
Economica.net - mie, 06 sept. 2017, 08:51
Proiectul Ro-NET a fost deblocat în august, după zece luni de stagnare - consilier ministru

‘În mediul rural, în România, procentul de utilizare a internetului va creşte cu siguranţă prin finalizarea proiectului Ro-NET, care va conecta, prin reţele de comunicaţii în bandă largă, 783 de localităţi izolate din mediul rural, în fapt 399.000 locuitori şi 8.000 de instituţii publice şi firme private. În august 2017, acest proiect finanţat european a fost deblocat după zece luni de stagnare, astfel încât instituţiile cu sarcini în domeniul cybersecurity trebuie să ia în considerare această realitate în anul următor’, a spus Doina Banciu.

Citeşte şi Proiectul RO-NET e blocat total de opt luni: Ministerul Comunicaţiilor refuză recepţia lucrărilor

Potrivit acesteia, una dintre priorităţile Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) o reprezintă transpunerea prevederilor Directivei NIS (Network and information security – Securitatea Reţelelor şi a Sistemelor Informatice) în legislaţia naţională. În perioada imediat următoare, directiva urmează să fie supusă dezbaterii publice, astfel încât, în prima parte a anului 2018, să poată fi legiferată.

‘Fără îndoială, instituţiile publice în principal vor înţelege mai bine necesitatea specialiştilor certificaţi în domeniul cibersecurity, iar în acelaşi timp se va deschide în România o piaţă pentru formarea de specialişti certificaţi la nivel naţional’, a afimat Banciu.

Proiectul RO-NET este implementat de către Telekom România, divizia locală a gigantului german Deutsche Telekom.

În luna iunie, directorul general al grupului de companii Telekom România, Miroslav Majoros, avertiza că proiectul este blocat de opt luni „din motive birocratice”, semnalând printre probleme refuzul Ministerului Comunicaţiilor de a efectua recepţia lucrărilor.

Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă cofinanţarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice’.

Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.

Demararea proiectului Ro-Net a fost anunţată la jumătatea lunii ianuarie 2015, de către ministerul de resort.

Te-ar mai putea interesa și
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Când intră în vigoare și ce companii sunt afectate?
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost ...
Regulamentul UE care stabilește un cadru juridic uniform pentru dezvoltarea, lansarea pe piață, furnizarea de servicii și utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA), numit EU AI......
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva omului de afaceri. Decizia poate fi atacată
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva ...
Curtea de Apel Bucureşti a anulat vineri condamnarea de șapte ani închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu ...
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
A doua jumătate a acestui an va fi marcată de schimbări în politica monetară la nivel mondial, începând cu noi reduceri ...
Unilever va face concedieri în Europa
Unilever va face concedieri în Europa
Producătorul de bunuri de larg consum Unilever intenţionează să renunţe la o treime din angajaţii europeni care fac ...