Promisiunile PSD pentru familii, tineri şi copii: vouchere, ajutoare în bani, reduceri la alimente şi servicii pentru familiile numeroase

Famiile care au cel puţin trei copii vor primi carduri cu care vor putea beneficia de reduceri la diverse produse şi servicii, spune PSD în programul de guvernare 2023-2025. Persoanele care îşi asumă creşterea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate la muncă vor primi ajutoare în bani pentru susţinerea creşterii şi educaţiei acestor copii. Programul de masa sănătoasă în şcoli va fi generalizat, susţine PSD în programul de guvernare.
Ion Dobreanu - mie, 14 iun. 2023, 10:51
Promisiunile PSD pentru familii, tineri şi copii: vouchere, ajutoare în bani, reduceri la alimente şi servicii pentru familiile numeroase

Economica.net vă spune ce programe de sprijin pentru copii, tineri, familii şi-a asumat să demareze sau, după caz, să înceapă PSD în perioada de guvernare 2023-decembrie 2024.

Reduceri la mâncare şi servicii pentru familiile care au cel puţin trei copii prin cardul național pentru familiile numeroase.

PSD spune că va recunoaște statutul de familie numeroasă, definită ca familia care are în întreținere trei sau mai mulți copii minori.

Familiile care au cel puţin trei copii minori vor putea accesa prin intermediul unui card dedicat lor reduceri și oferte speciale pentru achiziția de alimente, carburanți, transport, servicii bancare, educaționale, recreaționale, dar nu numai. Mai mult, PSD are vrea să ofere acestor familii reduceri de impozite sau la plata unor servicii publice, se arată în programul de guvernare consultat de Economica.net.

Sprijin pentru familiile monoparentale.

PSD spune că va finanța cursurilor de recalificare sau de perfecționare profesională a părintelui din familiile monoparentale, precum și acordarea de vouchere pentru activități de destinate copiilor (activități din domeniul sportului, creației, artei). De asemenea, va fi stimulată utilizarea formelor flexibile de muncă pentru părintele din familia monoparentală.

Bani pentru tratamentul problemelor dentare ale copiilor de 10-17 ani.

Acordarea unui sprijin financiar pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10-17 ani, identificați cu probleme dentare și care au indicație de la medicul specialist stomatolog/ortodont.

TVA redus pentru produsele destinate copiilor.

Propunerea legislativă de coborâre a TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă) a trecut de prima cameră. Camera Deputaţilor e for decizional în acest caz.

Continuarea programului de vouchere pentru echipament sportiv și extinderea lui de la 30.000 de beneficiari la 100.000 de beneficiari, fără ca PSD să precizeze orizontul de timp în care vrea să ajungă la acest număr.

Încurajarea creşterii natalităţii

Vouchere pentru plata creşei sau grădiniţei, în anumite condiţii

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 9.000 de lei, și care au cereri respinse din cauza lipsei de locuri în creșe/grădinițe de stat, PSD propune acordarea unor tichete valorice/vouchere pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare, se arată în programul de guvernare al PSD, consultat de Economica.net.

Continuarea acordării sumei de 15.000 de lei pentru o procedură de fertilizare in vitro (FIV) cuplurilor și familiilor infertile care nu-și permit costurile procedurilor FIV.

Suma decontată pentru o procedură e de 15.000 de lei, iar în baza recomandării medicale, un cuplu/femeie singură poate beneficia de maximum trei astfel de ajutoare într-un an.

Ajutor în bani pentru creşterea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate să muncească.

Ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă, printr-o hotărâre a instanței de judecată, creșterea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi va putea fi folosit pentru achiziţia de rechizitelor, hainelor, dar nu numai.

Un milion de copii vor mânca sănătos la şcoală printr-un program al guvernului, promite PSD.

Generalizarea, în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a programului național „masă sănătoasă”, prin creșterea numărului de beneficiari până la 1.000.000, conform programului de guvernare al PSD. Detalii despre program, aici.

Program flexibil de muncă pentru părinții copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani.

Sprijinirea părinților cu copii cu vârsta până la 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra la distanță, de acasă, o zi pe săptămână și 2 zile pe săptămână în cazul familiilor monoparentale. De asemenea, adaptarea programului de lucru, conform legii, în cazul vacanțelor școlare în cazul părinților copiilor cu vârsta 3-12 ani.

Asigurarea stabilității locului de muncă pentru mamele care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului va fi legiferată, spune PSD.

Susținerea tinerilor și a familiilor prin programele de creditare cu garanția statului și dobândă subvenționată din bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Acordarea de credite garantate de stat în proporție de 80% și cu dobândă subvenționată 100% pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și cu dobândă subvenționată în proporţie de 75% pentru familii.
Pentru 2023, în urma solicitărilor băncilor partenere, programele vor fi modificate în sensul că majorăm vârsta beneficiarilor, permitem medicilor rezidenți și familiilor monoparentale să poate aplica la programe, majorăm suma maximă a creditelor (75.000 de lei pentru Student Invest și 150.000 de lei pentru Family Start) și introducem noi cheltuieli eligibile, îşi asumă PSD în programul de guvernare.

Te-ar mai putea interesa și
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de......
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie ...
Aaron Sorkin, scenaristul premiat cu Oscar pentru "The Social Network", pregăteşte un nou film care va explora responsabilitatea ...
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu ...