Proprietarii cer chirii cu 20% mai mari. Cât e chiria în principalele orașe din țară

Prețurile solicitate pe Storia pentru chiriile din 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 20% în decembrie 2023 față de decembrie 2022.
Andrada Ghira - joi, 11 ian. 2024, 13:00
Proprietarii cer chirii cu 20% mai mari. Cât e chiria în principalele orașe din țară

„Conform datelor noastre, în decembrie 2023 prețurile chiriilor au rămas relativ similare cu cele din luna anterioară, iar cererea de la un an la altul a stagnat. Totodată, a existat o creștere semnificativă a cererii pe segmentul vânzărilor de apartamente comparativ cu decembrie 2022, ceea ce ne arată că oamenii au reînceput să se orienteze mai mult spre piața vânzărilor, posibil influențați și de măsurile fiscale intrate în vigoare de luna aceasta”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cât mai e chiria în București

Chiria medie pentru apartamentele cu trei camere a fost în decembrie 2023 de 748 de euro, cu 17% mai mare față de decembrie 2022. Chiriile cerute pentru apartamentele cu două camere au fost și ele mai mari. 16% este creșterea, astfel că o chirie medie este de 558 de euro/lună. Chiriile pentru garsoniere sunt mai mari cu 10% și au ajuns în decembrie la o valoare medie de 335 euro.

Chirii în Cluj-Napoca

Chiriile pentru garsoniere au crescut cu 6%, iar pentru apartamentele cu două camere au crescut cu 10%. Apartamentele cu trei camere se scot la închiriat cu prețuri mai mari cu 12%, față de decembrie 2022, mai arată analiza Storia.

În decembrie 2023 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a crescut la 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 730 de euro.

Chirii în Iași

Comparativ cu decembrie 2022, prețurile medii solicitate în decembrie anul trecut au stagnat în cazul apartamentelor cu trei camere și au crescut cu 6% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 14% în cazul garsonierelor.

Astfel, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 320 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 425 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 500 de euro.

Chirii în Brașov

Comparativ cu luna decembrie 2022, prețurile de închiriere au crescut, în medie, cu 8% pentru apartamentele de trei camere, cu 9% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 6% în cazul garsonierelor.

Astfel, în luna decembrie 2023 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 302 euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 480 euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 599 de euro.

Chirii în Constanța

Chiriile pentru garsoniere au crescut cu 26%, pentru apartamentele cu două camere cu 13%, iar pentru cele cu trei camere, cu 9%. În decembrie 2023, garsonierele se închiriau cu o medie de 340 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază cu 450 de euro, iar cele cu trei camere cu 600 de euro.

Chirii în Timișoara

În Timișoara, chiriile medii au fost mai ridicate în decembrie 2023 față de aceeași lună din 2022. În cazul garsonierelor, chiria medie a fost cu 21% și a ajuns la 266 de euro. În cazul apartamentelor cu două camere chiria a crescut cu 8% și a ajuns la o medie de 400 de euro, iar pentru cele cu trei camere, creșterea a fost de 15%, iar media de 460 de euro.

Chirii în Sibiu

Sunt creșteri destul de mari pentru chirii și la Sibiu: plus 21% pentru garsoniere, 25% pentru apartamentele cu două camere și cu 18% mai mult la cele cu trei camere.  Astfel, în luna decembrie 2023 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 300 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 400 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 530 de euro.

Chirii în Oradea

Cea mai mare creștere s-a înregistrat pentru apartamentele cu două camere, unde chiria e mai mare cu 30% față de decembrie 2022, iar în medie este de 390 de euro. Chiria solicitată pentru garsoniere e cu 11% mai mare și a ajuns la 200 de euro, iar pentru cele cu trei camere, creșterea a fost cu 24% mai mare, ajungând la o medie de 420 de euro.

Chirii în Craiova

Față de luna decembrie 2022, prețurile medii solicitate au crescut decembrie 2023 în cazul garsonierelor (+12%), apartamentelor cu două camere (+25%) și în cazul apartamentelor cu trei camere (+13%).

Astfel, în luna decembrie 2023 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 271 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 380 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 450 de euro

Chirii în Arad

Și la Arad chiriile au crescut în ultimul an: la garsoniere cu 18%), la apartamente cu două camere cu 21%), iar în cazul apartamentelor cu trei camere, cu 19%.

Astfel, în luna decembrie 2023 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 200 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 350 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 435 de euro

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...