1EUR = 4.8583 RON | Bucureşti 28 º

News

Proprietarii din Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad vor primi compensaţii de la Nabucco

Autoritățile estimează că un număr de circa 16.000 de proprietari de terenuri și construcții din județele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad vor primi compensații de la Nabucco Pipeline International GmbH, compania de proiect care trebuie să construiască gazoductul Nabucco, pentru limitarea dreptului de folosinţă asupra terenurilor urmare a construirii şi operării  Nabucco, precum și ca despăgubiri pentru eventualele daune provocate cu ocazia lucrărilor de construcție la gazoduct.

28 feb, 2013 | ECONOMICA.net

Potrivit expunerii de motive a unui proiect de lege elaborat de Guvern, se va stabili expres că drepturile de superficie și servitute de care va beneficia compania Nabucco România vor fi exercitate fără a necesita consimţământul prealabil din partea proprietarilor actuali sau a titularilor de activităţi asupra terenurilor, cu condiţia plăţii unei compensaţii de către companiile Nabucco către aceştia, potrivit energyreport.ro.

Această prevedere este necesară, susține Executivul, întrucât, în caz contrar, există riscul ca, până la soluționarea eventualelor divergențe de către instanțele de judecată, demararea lucrărilor de construcție la proiectul Nabucco pe teritoriul României să fie blocată pe o perioadă lungă, de până la 3 ani.

„Compensaţia va fi compusă din două elemente, respectiv indemnizaţia care va fi plătită proprietarilor terenurilor în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosinţă asupra terenurilor ca urmare a construirii şi operării proiectului Nabucco, şi despăgubirile pentru daunele (dacă vor exista) suferite cu ocazia executării lucrărilor aferente proiectului Nabucco în legătură cu terenurile traversate de conducta de gaze naturale Nabucco sau aflate în vecinătatea acesteia", se arată în documentul citat.

Persoanele îndreptăţite la plata compensaţiilor includ atât proprietarii imobilelor afectate de construcţia, existenţa şi operarea conductei de gaze naturale Nabucco, cât şi titularii oricăror activităţi de orice natură (comercială, industrială, agricolă), desfăşurate pe orice bază sau cu orice titlu, pe sau asupra imobilelor afectate de conducta de gaze naturale Nabucco.

Pe teritoriul României, conducta va fi construită urmând traseul de la graniţa de sud-vest a țării, trecând prin judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad, pe o lungime de circa 470 de kilometri.

Proprietarii nu au prea mult loc de negociere. „În ceea ce priveşte cuantumul indemnizaţiilor, acestea vor fi calculate prin acordul părţilor, cel puţin la nivelul chiriei pentru folosinţa unui imobil de aceeaşi categorie", se spune în expunerea de motive.

Citeşte mai mult pe energyreport.ro

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO