Proprietarul Bancpost dă vina pe Alpha Bank pentru căderea planului de fuziune: se pierd 4 mld. euro

Eurobank EFG, banca grecească care deţine Bancpost în România, spune că decizia Alpha Bank de a renunţa la fuziunea celor două bănci, care ar fi născut cea mai mare instituţie financiară din Europa de Sud-Est, va aduce pierderi potenţiale de 4 miliarde de euro, banii rezultaţi în urma „sinergiilor combinate”. 
Mihai Banita - joi, 15 mart. 2012, 09:32
Proprietarul Bancpost dă vina pe Alpha Bank pentru căderea planului de fuziune: se pierd 4 mld. euro

Alpha Bank a anunţat ieri că se va retrage din fuziunea cu EFG votată în noiembrie de către cele două bănci. Alpha Bank spune că decizia a fost determinată de pierderile mari pe care băncile greceşti au trebuit să le suporte ca urmare a restructurării datoriei suverane elene, peste cele programate.

Eurobank EFG spune că din fuziune, prin folosirea în comun a mijloacelor celor două bănci, s-ar fi făcut economii de 4 miliarde de euro şi că argumentele pentru care Alpha Bank refuză să continue procesul nu au legătură cu realitatea.

“Intenţia Conducerii Alpha Bank de a propune revocarea deciziilor de fuzionare luate de Acţionari, decizii adoptate în deplină cunoştinţă a parametrilor şi cadrului de bază ai acordului de implicare a sectorului privat – PSI – şi într-un moment în care aprobările de la toate autorităţile competente de reglementare din Grecia fuseseră de mult obţinute, conduce la o pierdere potenţială de peste 4 miliarde de euro în sinergii combinate, conform valorii actualizate nete, după cum a fost estimat de consultanţii externi comuni. Acest lucru se produce într-un moment în care băncile greceşti sunt chemate să îşi consolideze semnificativ baza de capital. Mai mult, motivaţia de ansamblu a Alpha Bank nu este în concordanţă cu faptele de bază”, se arată într-un comunicat al EFG, unde se adaugă că banca a urmat cu consecvenţă decizia de fuziune.

Încă de la sfârşitul lunii ianuarie au apărut semnale din partea Alpha Bank că sunt probleme cu procesul de fuziune.

“Sunt chestiuni financiare care trebuie luate în calcul, precum valoarea netă a pierderilor cauzate de schimbul (swap) de obligaţiuni vechi cu unele noi. Asta nu înseamă că acordul de fuziune se prăbuşeşte sau că nu va merge mai departe”, declara la acel moment un oficial al Alpha Bank.

Estimam la acel moment că pierderile de 70% ar şterge întreg capitalul EFG şi ar lăsa Alpha Bank cu un capital de doar 1,58 miliarde euro.

Potrivit unui anunţ recent, ţările din zona euro, prin Fondul European de Stabilitate Financiară, vor contribui cu 48 de miliarde de euro la recapitalizarea băncilor greceşti, acestea fiind afectate puternic în ultimul an şi de exodul banilor din ţară, populaţia retrăgând în masă depozitele.

Fuziunea Alpha Bank România – Bancpost ar fi reprezentat cea mai mare consolidare efectuată vreodată în sectorul bancar românesc şi ar fi creat a treia mare bancă de pe piaţă, cu active de 30 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Benzinăriile Socar în România, profit de 2,4 ori mai mare în 2021
Benzinăriile Socar în România, profit de 2,4 ori mai mare în 2021
Lanțul de benzinării deținute de compania petrolieră națională a Azerbaidjanului în România, Socar, a raportat venituri și vânzări în creștere anul trecut....
Credite verzi de un miliard de euro şi tranzacţionarea de bonduri şi titluri americane pe platforma BRD, câteva din obiectivele strategiei băncii până în 2025
Credite verzi de un miliard de euro şi tranzacţionarea de bonduri şi titluri americane pe platforma BRD, câteva din obiectivele ...
BRD Groupe Société Générale a prezentat principalele orientări ale planului său de acțiune Horizons 2025. În afara ...
Câciu: Criteriul principal pentru amânarea ratelor la bănci va fi creşterea cheltuielilor sau a costurilor cu 25%
Câciu: Criteriul principal pentru amânarea ratelor la bănci va fi creşterea cheltuielilor sau a costurilor cu 25%
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri că în aplicarea măsurii privind amânarea ratelor la creditele ...
Ministrul Cîmpeanu propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie
Ministrul Cîmpeanu propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe ...