Proprietarul Casa Radio are probleme cu banii

Standard & Poor’s a redus ratingul pentru creditele corporate ale dezvoltatorului imobiliar Plaza Centers, care vrea să construiască mega proiectul de la Casa Radio din Capitală.
Andrada Ghira - lun, 07 ian. 2013, 22:18
Proprietarul Casa Radio are probleme cu banii

„Lichiditățile companiei cu sediul în Olanda s-au deteriorat până la un nivel pe care în considerăm “slab” și se află sub presiunea lipsei de lichidități a acționarului majoritar, Elbit Imaging, (n.r. – controlată de omul de afaceri israelian Mordechay Zisser). Decizia companiei de a amâna vânzarea unor active a redus din flexibilitatea financiară a companiei, care depinde în mare parte de astfel de vânzări. De aceea, scădem ratingul Plaza Centers de la “B” la “B-” pentru creditele pe termen lung”, se arată în decizia agenției de rating, publicată la Bursa de la Londra, la sfârşitul anului trecut.

Plaza Centers se află în negocieri pentru vânzarea unor active în valoare de 20 de milioane de euro, iar pentru 2013, dezvoltatorul va mai vinde şi alte proprietăţi, tranzacţiile fiind estimate la 80 de milioane de euro. Standard & Poor’s nu vede însă astfel de tranzacţii ca fiind sigure în 2013, iar banii ar putea veni de-abia în 2014 sau chiar mai târziu. De asemenea, dezvoltatorul mai are de încasat 31,5 milioane de euro din portofoliul de malluri deţinute în SUA (n.r. – Elbit Imaging a vândut anul trecut 47 din cele 49 de  centre comerciale pe care le deţinea în SUA), dar şi 20-25 de milioane de euro din activele pe care le operează.

“În opinia noastră, decizia Plaza Centers de a amâna vânzarea unor active pentru a creşte rata de ocupare şi de a aştepta potenţiale vânzări, combinată cu scadenţa unor credite peste doi ani, au dus la scăderea flexibilităţii financiare a companiei”, mai motivează Standard & Poor’s.

Încercări eşuate şi în 2012

Anul trecut, Plaza Centers a încercat în repetate rânduri să se împrumute cu 100 de milioane de dolari, fără nici un rezultat însă, scrie presa din Israel, care arată că aceşti bani ar fi pentru ajutorarea Elbit Managing.

În luna august a anului trecut, agenţia de rating israeliană Midroog, a redus ratingul Plaza Centers la obligaţiuni cu un grad, de la A3 la Baa1, invocând lipsa accesului companiei pe pieţele de capital, combinat cu calendarul de rambursare al datoriilor, care ar putea eroda lichidităţile companiei. La sfârşitul anului trecut, Plaza Centers avea de rambursat datorii în valoare de 18,3 milioane de euro şi rambursări de 81,4 milioane de euro în 2013.

Plaza Centers vinde terenurile din România

ECONOMICA.NET a scris în luna decembrie despre terenurile pe care Plaza Centers le deţine în România şi care sunt de vânzare. Pe terenurile cumpărate înainte de criză, Plaza Centers vroia să dezvolte mai multe centre comerciale. Criza însă le-a blocat planurile, iar primul teren scos la vânzare este cel de la Iaşi. 

CITEŞTE ŞI Plaza Centers îşi vinde terenurile din România. Primul pe listă: cel de la Iaşi.

Dezvoltatorul Plaza Centers este implicat şi în construcţia proiectului Casa Radio – Dâmboviţa Center. Compania a semnat acum şase ani un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru realizarea acestui proiect. Compania a depus documentaţia necesară obţinerii planului urbanistic de detaliu pentru construcţia unei clădiri de birouri de 50.000 de mp.

Anul trecut, valoarea totală a activelor companiei s-au redus cu peste 10%, de la 253,3 milioane euro la 226,3 milioane euro. La sfârşitul anului 2010, într-un raport financiar al companiei se estima că lucrările de construcţie pentru proiectele din oraşele din provincie vor fi demarate în periaoda 2011-2012, însă în raportul din 2011, termenele au fost schimbate, cu estimări de începere a construcţiilor în 2013-2014, cu finalizare pentru 2014-2015.

Plaza Centers este controlată de Mordechay Zisser, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Israel prin firma Elbit Imaging, care mai deţine pe piaţa locală şi hotelul Radisson Blu din Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...