Proprietarul Endeavour Energy, cel mai mare producător independent din bazinul petrolier Permian din sudul SUA, vrea să-și vândă afacerea pentru 30 de miliarde de dolari – surse Reuters

Proprietarul Endeavour Energy Partners analizează posibilitatea vânzării companiei, care este cel mai mare producător privat de petrol și gaze din bazinul Permian, cel mai mare zăcământ petrolier de pe teritoriul Statelor Unite, au declarat mai multe surse pentru agenția de presă Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 09 dec. 2023, 13:55
Proprietarul Endeavour Energy, cel mai mare producător independent din bazinul petrolier Permian din sudul SUA, vrea să-și vândă afacerea pentru 30 de miliarde de dolari - surse Reuters

Endeavour ar fi evaluată între 25 și 30 de miliarde de dolari.

Astfe, vânzarea ar avea loc la aproape 45 de ani după ce petrolistul texan Autry Stephens a deschis compania care avea să devină Endeavour. Stephens, în vârstă de 85 de ani, se pare că a decis să valorifice un val de oferte foarte mari de cumpărare care au cuprins sectorul petrolier.

Stephens le-a cerut bancherilor JPMorgan Chase (JPM.N) să se pregătească să lanseze un proces de vânzare pentru Endeavour în primul trimestru al anului 2024, au spus sursele, avertizând în același timp că tranzacție nu este sigură și cerând să le fie păstrat anonimatul, pentru că deliberările sunt confidențiale.

Stephens a luat în considerare ofertele primite pentru Endeavour în trecut, inclusiv în 2018, a raportat Reuters. Acum vrea să stabilească viitorul companiei, mai degrabă decât să-și moștenitorii să decidă să decidă după moartea lui cui ar trebui să o vândă, au spus sursele.

Endeavour și JPMorgan au refuzat să comenteze informația ajunsă în posesia Reuters.

Operațiunile Endeavour se întind pe o suprafață de 350.000 de acri (1.416 kilometri pătrați) în porțiunea Midland a bazinului de șist Permian, care se întinde pe teritoriul părții de vest a statului Texas și estul statului New Mexico.

Numărul de potențiali clienți care să poată să cumpere o companie de dimensiunea Endeavour este limitat. Cu toate acestea, valul de achiziții din industrie, generat de dorința producătorilor de a se extinde și să pună mâna pe cele mai bune suprafețe, arată că ar exista apetit de a încheia o asemenea afaceri printre companiile mari.

În octombrie, Exxon Mobil (XOM.N) a încheiat un acord de 60 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Pioneer Natural Resources (PXD.N), iar Chevron (CVX.N) a anunțat un acord de 53 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Hess (HES.N).

Dintre acestea, Exxon este familiarizată cu operațiunile Endeavour, deoarece cele două companii au colaborat pentru a fora pe unele dintre terenurile acestuia din urmă până în 2022.

ConocoPhillips (COP.N) a încheiat în octombrie o tranzacție de 2,7 miliarde de dolari pentru cumpărarea unui pachet de 50% din proiectul de nisipuri petroliere Surmont din Canada. De asemenea, a arătat un interes pentru CrownRock, care este deținută în majoritate de firma de capital privat Lime Rock Partners și condusă de un alt peotrlist din Texas, Timothy Dunn, a raportat Reuters. Procesul de vânzare pentru CrownRock este în desfășurare.

Nu este clar dacă Exxon, Chevron sau Conoco vor depune o ofertă pentru Endeavour. Exxon și Chevron au refuzat să comenteze.

Endeavour a produs 331.000 de barili echivalent petrol în al doilea trimestru al anului 2023, în creștere cu 25% față de perioada corespunzătoare din 2022, potrivit Fitch Ratings. Agenția de rating de credit a estimat luna trecută că Endeavour va genera un flux de numerar gratuit de aproximativ 1 miliard de dolari în 2024.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Românii comandă de șapte ori mai mulți mici de 1 Mai față de o zi obișnuită – platforma Tazz
Românii comandă de șapte ori mai mulți mici de 1 Mai față de o zi obișnuită – platforma Tazz
Ziua Internaţională a Muncii deţine recordul pentru cele mai multe comenzi de mici din an, potrivit datelor transmise de o platforma locală de livrare, care arată că românii comandă de şapte......
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și ...
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...