Proprietarul Liberty Galați, vizat de mai multe procese internaționale pentru spălare de bani

Veștile proaste continuă să vină pentru baronul oțelului Sanjeev Gupta, proprietarul GFG Alliance (Gupta Family Group) care deține și combinatul Liberty Galați din România. Pentru omul de afaceri anglo-indian, căderea ar putea fi chiar mai rapidă decât creșterea. Falimentul principalului său finanțator, Greensill Capital, în martie 2021, a scos la iveală fragilitatea imperiului său.
Ion Dobreanu - mar, 07 dec. 2021, 10:24
Proprietarul Liberty Galați, vizat de mai multe procese internaționale pentru spălare de bani

Potrivit Financial Times, informație preluată ulterior de majoritatea presei internaționale, Parchetul din Paris a deschis în acest an o anchetă privind suspiciuni de „utilizare abuzivă a activelor corporative” și de „spălare de bani” în cadrul conglomeratului său, GFG Alliance. Printre fapte: dispariția misterioasă a unui împrumut garantat de stat de 18 milioane de euro într-un cont din Germania.

Operațiunile europene ale GFG includ oțelării în România și în Cehia

GFG Alliance deține în România, prin intermediul Liberty Steel, fostul combinat Sidex Galați, achiziționat de la ArcelorMittal în 2019, care numără în prezent aproximativ 5.000 de angajați. Gupta a negat în vara acestui an că Liberty Galați ar fi afectată de problemele financiare de la nivel internațional. Mai mult, Gupta s-a arătat interesat și de preluarea COS Târgoviște, însă oferta a fost considerată de administratorul judiciar ca fiind nesustenabilă și în final a pierdut în favoarea grupului italian Beltrame care deține în România Donalam Călărași.

Anchetă în Franța

Ancheta Parchetului din Paris care riscă să scuture imperiul lui Gupta a început mai întâi la nivel regional, după dispariția unui împrumut garantat de stat, în valoare de 18 mil Euro, acordat topitoriei Liberty Aluminium Poitou din Vienne, Franța, aparținând grupului GFG. Potrivit angajaților fabricii care au raportat cazul, banii au dispărut la scurt timp după ce au fost plătiți.

Publicația franceză Challenges prezintă detaliile complicate. Concret, în decembrie 2020, compania deținută de Gupta a solicitat un împrumut garantat de stat pentru a relansa activitatea de aluminiu a topitoriei. După obținerea banilor, aceștia au dispărut într-unul dintre conturile băncii din Germania, după ce au fost în tranzit timp de numai 48 de ore în Franța. Cum a fost identificată frauda? Banca ar fi fost obligată să recheme fondurile în Germania pentru a respecta perioada de așteptare de două luni, stabilită de guvernul francez înainte de a acorda garanția sa.

De atunci, nicio veste. Fondurile nu s-au mai întors niciodată în contul fabricii de la Société Générale, și este posibil ca unele să fi dispărut în Germania, potrivit anchetatorilor. Restul este reținut în prezent de autoritatea germană de reglementare financiară, BaFin, după ce compania finanțatoare Greensill a fost plasată în insolvență în luna martie. Un faliment răsunător care îi lasă pe angajații turnătoriei cu puține speranțe de a mai vedea vreodată acest împrumut în conturile fabricii.

Potrivit mai multor foști angajați intervievați de Challenges, sistemul complex pus la punct de industriaș în companiile sale, riscă să le dea bătăi de cap anchetatorilor. Grupul lui Gupta are o structură opacă, alcătuită din mai multe holdinguri și o rețea de fabrici cumpărate prin Buy Out. Acest lucru a fost de fapt denunțat de liderii sindicali în momentul cumpărării topitoriei Poitou, în mai 2019, își amintește Jean-Philippe Juin, delegat CGT.
Din aprilie 2021, topitoria Poitou a fost plasată în lichidare judiciară. În așteptarea găsirii unui cumpărător, firma Roland Berger a fost însărcinată, la 19 octombrie, să caute candidați pentru preluarea activității, nicio companie națională nefăcând deocamdată o ofertă.

Între timp, uzina ar trebui să continue să funcționeze până în 2025 datorită comenzilor de la Renault, care va continua să se aprovizioneze cu capete de cilindri. Dar investițiile prevăzute pentru a aduce uzina la standardele moderne au fost definitiv compromise de dispariția acestui împrumut, din care o parte este în prezent înghețată într-un cont, de către autoritatea germană de reglementare financiară, BaFin, din Germania. Inițial, cazul a fost trimis în aprilie la Parchetul local din Poitiers, dar în cele din urmă a fost transferat la Paris, din cauza complexității mari a cazului și a dimensiunii sale europene.

Cutremur în imperiul Gupta

Cu o cifră de afaceri de 20 de miliarde de euro, peste 40 de fabrici și aproape 35.000 de angajați în întreaga lume, GFG este în realitate o nebuloasă de sute de companii care nu au legătură între ele, în special în domeniul oțelului (Liberty Steel), al aluminiului (Alvance) și al energiei. Privat de principalul său susținător financiar de la falimentul fintech-ului britanic Greensill în martie 2021, conglomeratul fondat de omul de afaceri indo-britanic încearcă prin toate mijloacele să-și restructureze activitatea industrială și metalurgică în întreaga lume. Grupul continuă să susțină că speră că va reuși să găsească fonduri de la alți creditori, dar încă așteaptă. Un adevărat cutremur pentru cel care a fost prezentat cândva drept „salvatorul oțelului” în Anglia, unde își are sediul holdingul familiei dar și în Franța, unde miliardarul a cumpărat nouă fabrici înainte de criză.

Cum este afectat business-ul românesc

În plin scandal internațional și în contextul derivei financiare, combinatul deținut de Gupta în România, Liberty Galați, ajunge pe prima pagină a presei internaționale la începutul acestui an după ce și-a vândut creditele de carbon în 2020. Ulterior, și-a dat seama că nu mai poate acoperi costul poluării și ar avea nevoie de 100 milioane de euro. Mai mult, potrivit Mediafax, șefii combinatului din Galați ar fi implicați în scandalul de corupție care îl implică pe fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Acesta din urmă este acuzat de DNA că ar fi luat mită un tir de tablă de gard, de 100.000 lei, pentru a debloca alocarea de certificate de carbon pentru Liberty Galați în valoare de 180 milioane euro.

Potrivit Financial Times, consultanții chemați de GFG pentru a gândi un plan de restructurare a conglomeratului, au evaluat uzinele deținute de Gupta în Europa de Est, inclusiv Liberty Galați, la o valoare negativă de 2.6 miliarde dolari, în contextul în care au datorii de 1,6 miliarde dolari. Cu un imperiu aflat în mod evident în derivă, Gupta încearcă să își mascheze problemele din România cu acțiuni îndoielnice, aici încadrându-se și oferta de preluare COS Târgoviște de la finalul acestui an. Deși administratorul judiciar a descalificat oferta, considerând-o neserioasă, Liberty a decis sa conteste procedura, riscând să compromită mult întârziatul proces de vânzare al uzinei din Târgoviște aflate în faliment, și de care depind aproape 1.000 familii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apple, amendată în Olanda. Compania nu a respectat o decizie a instanței de judecată
Apple, amendată în Olanda. Compania nu a respectat o decizie a instanței de judecată
Autoritatea pentru concurenţă din Ţările de Jos a stabilit că Apple nu a luat măsuri conforme cu o decizie recentă ...
Economia Germaniei s-a contractat, probabil, în ultimul trimestru din 2021
Economia Germaniei s-a contractat, probabil, în ultimul trimestru din 2021
Economia germană s-a contractat probabil în trimestrul patru din 2021, deoarece industria a fost afectată de perturbările ...
Afacerile gigantului polonez PKN Orlen, care se extinde agresiv în Europa, cu kazahii de la KazMunayGas, patronii Rompetrol: ce au făcut și ce n-au făcut. Și de ce au cumpărat kazahii grupul Rompetrol
Afacerile gigantului polonez PKN Orlen, care se extinde agresiv în Europa, cu kazahii de la KazMunayGas, patronii Rompetrol: ...
Compania petrolieră poloneză PKN Orlen își tot extinde rețeaua în Europa centrală și s-a tot vorbit despre intrarea ...