Propunere controversată de modificare a codului rutier – fără permis pentru persoanele subeducate

După ce codul rutier a suferit numeroase modificări în ultimul an, ajungând în varianta sa finală abia la mijloc de toamnă, deputaţii par să nu îşi fi consumat toate ideile în legatură cu modul în care ar putea fi îmbunătăţită situaţia de pe străzile din România. De data aceasta, un deputat a stârnit controverse cu propunerea de a limita participarea la examenul auto pentru persoanele subeducate, cu mai puţin de 8 clase, pe motiv ca aceştia ar putea avea probleme cu citirea şi rezolvarea de teste auto, dar şi probleme cu reţinerea şi descifrarea semnelor de circulaţie.
Economica.net - joi, 20 nov. 2014, 15:08
Propunere controversată de modificare a codului rutier - fără permis pentru persoanele subeducate

Accidente grave cauzate de personale sub educate din Romania

Deputatul care a propus aceasta masura isi motiveaza initiativa cu cifre clare si argumente destul de solide care prezinta o realitate trista: numarul mare de persoane cu mai putin de 8 clase care exista inca in tara. Dintre acestia, cativa se fac vinovati de provocarea unor accidente extrem de grave, unele soldate cu morti, asa cum a fost cazul soferului cu 4 clase care a lovit o ambulanta ce transporta pacienti de dializa.

Initiatorul propunerii de modificare a codului rutier pentru a limita accesul la examenul pentru permis continua cu exemple de acest gen, insa este neclar din studiile si statisticile disponibile pana in acest moment daca ponderea accidentelor grave cauzate de catre persoane cu un nivel slab de educatie este intr-adevar relevanta procentual.

Pareri impartite

Taberele s-au impartit imediat, inca de la prima mentiune a propunerii controversate. De o parte exista tabara care sustine ca anii de scoala nu au nici o relevanta in capacitatea de a conduce un autovehicul, de cealalta parte, tabara care considera ca in Romania problema analfabetilor (un procent ingrijorator de populatie) nu este tratata cu seriozitatea de care ar fi nevoie. O persoana cu mai putin de 8 clase poate intampina probleme in accesarea unor resurse scrise precum site-urile de specialitate de genul www.odat.ro, are probleme de retinere a informatiei si in mod special a partii teoretice, extrem de importante pentru bunul comportament in trafic si, conform unor studii recente inca neconcludente, poate intampina dificultati in descifrarea si retinerea semnelor rutiere.

O propunere ce este putin probabil ca va fi adoptata

Este putin probabil ca aceasta idee sa treaca mai departe de statutul de propunere, insa intreaga discutie pe marginea acestui subiect trage un semnal de alarma in legatura cu nivelul de educatie din Romania si modul in care acest aspect ne afecteaza numeroase aspecte ale vietii cotidiene. Argumentul principal conform caruia aceasta idee este una redundanta are de-a face cu faptul ca persoanele cu adevarat analfabete nu ar putea completa teste auto si nici nu s-ar putea pregati pentru sau sustine examenul teoretic, astfel incat acestia nu ar avea cum sa obtina permisul de conducere chiar si in lipsa acestei legi.

Pe de alta parte, in textul aceluiasi proiect de lege se propune si pedepsirea definitiva, in instanta, a soferilor care comit infractiuni grave la volan, astfel incat acestia sa nu mai poata sustine examenul auto si obtine permis din nou in Romania.

In prezent, pentru a putea obtine permisul de conducere, o persoana trebuie sa indeplineasca o serie de conditii permisive, sa fi implinit 18 ani, sa fie apt din punct de vedere medical si sa poata face dovada efectuarii orelor obligatorii de practica si teorie.

Sursa: www.6pm.ro

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...