Propunerea arhitecţilor pentru Gara de Nord din Bucureşti, un proiect de 2,4 miliarde de euro GALERIE FOTO

Economica.net
08 09. 2016
cep___proiect_gara_de_nord_5_45842600

Proiectul prezentat de Centrul de Excelenţă în Urbanism „Ion Mincu” a fost deja prezentat autorităţilor, iar printre obiective se numără construirea unei eurogări moderne ca nod de transport multi-modal cu trafic feroviar internațional, național și regional (de navetă) și cu un tren de mare viteză, dar şi un mall şi clădiri de birouri, se arată într-un comunicat de presă remis ECONOMICA.NET

Suprafața desfășurată totală care poate fi construită pe cele 48 de hectare se apropie de 1.5 milioane de metri pătrați.

Arhitecţii propun realizarea proiectului într-un parteneriat public-privat în două etape de dezvoltare. În această formulă investiția ar putea începe să fie amortizată încă din cel de-al treilea an de funcționare a zonei de mall și birouri.

Proiectul a începul cu un studiu de fezabilitate realizat încă din 2014 care propunea coborârea liniilor de cale ferată și crearea unui spațiu care să devină o esplanadă verde. Partea dintre gară și pasajul Basarab urma să devină un centru de afaceri, iar în zonele de triaje a fost prevăzută construcția a două eco-cartiere. În 2016, proiectul a fost remodelat și eficientizat, astfel încât s-a ajuns la următoarea soluție tehnică:

  • O eurogară cu două terminale: Gara principală (Terminalul A) se propune a fi mutată la o distanță de circa 1.3 km, la nord de Podul Grant. Ea ar fi legată de mijloacele de transport în comun de pe Calea Griviței și s-ar construi simultan cu un mall adiacent. Întregul ansamblu ar fi legat de Gara de Nord actuală (Terminalul B) printr-o spină urbană densă, cu clădiri de birouri, centru de afaceri, clădiri administrative și săli de conferințe, un eco-cartier și dotări comerciale, culturale și de agrement. Soluția propune o legatură rapidă de tip monorail (ca la aeroporturi) între cele doua terminale.

  • Conectivitatea cu orașul prin metrou, tramvaie, autobuze, troleibuze și taxiuri este realizată de-a lungul a două căi adiacente zonei de regenerare urbană: Calea Griviței și Bd. Dinicu Golescu. 

Acest studiu de fezabilitate realizat de către CEP este doar primul pas pentru modernizarea zonei Gării de nord, pentru implementarea proiectului fiind nevoie de deschiderea dialogului dintre administrația centrală (Ministerul Transporturilor și Compania CFR) și Primăria Municipiului București.