Propunerea de referendum a lui Erdogan nu este legală – reprezentant al manifestanţilor

Propunerea premierului turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la organizarea unui referendum local referitor la Parcul Gezi din Istanbul, la originea unei mişcări de protest faţă de Guvern, nu este nici legală şi nici de dorit, a declarat joi un reprezentant al manifestanţilor, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 11:01
Propunerea de referendum a lui Erdogan nu este legală - reprezentant al manifestanţilor

„Există o decizie a justiţiei, care a impus oprirea lucrărilor de amenajare a Parcului Gezi. În acest condiţii, nu este legal să se ia în calcul o consultare populară pentru a decide soarta parcului”, a declarat Tayfun Kahraman, din cadrul grupului de asociaţii Solidaritate Taksim, care coordonează manifestanţii în Parcul Gezi.

El a subliniat totodată că „nu sunt îndeplinite condiţiile” în vederea efectuării unei asemenea consultări, în contextul în care dreptul turc nu prevede recurgerea la un referendum în cadrul unor reforme constituţionale.

Kahraman, care este totodată preşedintele Camerei Urbaniştilor din Istanbul, s-a declarat ostil principiului unui asemenea referendum.

„Oare, decidem să organizăm un vot pentru a afla dacă este necesar să îngrijim sau nu un pacient bolnav de cancer?”, a comentat el, precizând că Solidaritate Taksim, care reuneşte 116 asociaţii ce animă mişcarea de contestare, s-a reunit joi dimineaţa pentru a prezenta o poziţie oficială comună cu privire la propunerea lui Erdogan.

Premierul a încercat miercuri să dezamorseze fronda ce vizează Guvernul său de două săptămâni, evocând ideea unui referendum privind proiectul de amenajare a Pieţei Taksim şi vizând cei 600 de arbori din Parcul Gezi.

Un tribunal administrativ din Istanbul a dispus pe 31 mai suspendarea lucrărilor, în aşteptarea unei hotărâri pe fond privind legalitatea unui proiect de amenajare vrut de Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...