1EUR = 4.8418 RON

News

Protecția Consumatorului intră peste sute de service-uri auto din toată țara, după primirea unor reclamații. Ce caută comisarii ANPC - SURSE

Comisarii structurilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au început o amplă acțiune de verificare a unităților de reparații auto din toată țara, au declarat, pentru ECONOMICA.NET, mai multe surse. Până acum au fost deja "vizitate" câteva sute de service-uri, pe care cei de la Protecția Consumatorului le-au verificat în amănunt. Acțiunea ar fi plecat de la mai multe sesizări care vizau calitatea reparațiilor și adaosurile comerciale practicate de service-uri. Potrivit datelor făcute publice de asociațiile din domeniu, în România activează, cu acte, circa 11.000 de unități service care au între 40.000 și 50.000 de angajați.

18 iun, 2020 | | ECONOMICA.net

Pe de altă parte, însă, unele date, bazate inclusiv pe constatări ale Registrului Auto Român (RAR), arată că mai există cel puțin încă 10.000-11.000 de unități care lucrează în zona gri, sau chiar în ilegalitate totală și realizează reparații neautorizate. Este posibil ca și unele dintre acestea să fie ținta comisarilor ANPC.

Sursele ECONOMICA.NET spun că cei de la Protecția Consumatorului nu au venit cu o tematică exactă și au verificat aproape tot ce înseamnă activitatea service-urilor, de la calitatea reparațiilor și proveniența pieselor, până la adaosul comercial practicat. Concret, comisarii verifică autorizația de reparație, comanda de reparație, comanda de service, codurile de înregistrare ale firmei (CUI, RO etc), adaosul comercial practicat, dar și dacă unitățile au afișat în loc vizibil numărul de la Protecția Consumatorului.

Controlul ar fi început în urma unor sesizări primite în întreaga țară, mai ales în ceea ce privește calitatea reparațiilor și adaosul comercial.

Directorul ANPC nu a putut fi contactat pentru a ne oferi detalii.

În prezent, service-urile independente din România se află în plin conflict cu firmele de asigurare RCA, de unde vin o bună parte din veniturile lor. Asigurătorii, mai ales cei mari din RCA, adică Euroins și City Insurance, au acuzat deschis service-urile că practică tarife prea mari pentru ora de manoperă, în timp ce service-urile spun că asigurătorii nu plătesc la timp și la valoarea integrală reparațiile.

În zona reparațiilor auto lucrează peste 11.000 de service-uri cu acte în regulă și alte peste 10.000-11.000 în zona gri sau fără autorizație. În total, în această industrie lucrează între 40.000 și 50.000 de oameni, doar dacă vorbim exclusiv despre service-urile care respectă toate regulile. Anual, în România au loc sute de mii de  incidente în urma cărora mașinile ajung în service. Numai pe RCA se înregistrează anual între 350.000 și 400.000 de dosare de daună.


 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO