Protecţia profitului la Portofoliul ECONOMICA.net: + 35% de la lansare

Ameninţarea spargerii bulei speculative de la bursele lumii ne-a impus să facem un exerciţiu de ajustare a portofoliului virtual ECONOMICA.NET.  Am simulat în condiţii reale vânzarea, răscumpărarea şi am redus astfel cu 9% pierderile pe care le-am fi înregistrat în perioada scursă de la ultima analiză.
Adrian N. Ionescu - mar, 11 feb. 2014, 22:02
Protecţia profitului la Portofoliul ECONOMICA.net: + 35% de la lansare

Când, în ianuarie, evoluţiile  cotaţiilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi mediul extern au devenit îngrijorătoare, ne-am pus problema dacă să rămânem la comportamentul pasiv propus acum doi ani şi jumătate, sau să adaptăm operaţiunile la vremuri.

Pentru prima dată în mod serios marii jucătorii ai lumii se arătau preocupaţi de cât de mult crescuseră cotaţiile.

Acţiunilor celor trei societăţi de investiţii financiare (SIF) din Portofoliul  ECONOMICA.NET şi ale Fondului Proprietatea (FP) au scăzut în prima jumătate a luni ianuarie, suficient ca să ne determine să luăm în seamă avertismentele analiştilor şi să facem un exerciţiu de protecţie a valorii portofoliului.

Căci a fost mai degrabă o operaţie de protecţie decât una speculativă.

În 16 ianuarie am vândut, virtual, jumătate din pachetele de acţiuni de la Fondul Proprietatea (FP), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5).

Apoi, în 10 februarie, cu banii obţinuţi din vânzări şi cu dividendele aferente am răscumpărat acţiunile vândute şi am adăugat şi noi mici cantităţi.

Numai titlurile FP le-am cumpărat mai scump decât le-am vândut.

Astfel am reuşit să diminuăm la 9% pierderile rezultate din căderea cotaţiilor din 13 decembrie încoace.

Valoarea portofoliului ECONOMICA.NET a ajuns la 20.199 de lei, cu 34,7% mai mare decât suma plasată la debutul operaţiunilor, în iunie 2011.

Cele mai mari scăderi, din 13 noiembrie încoace, le-am înregistrat la pachetele Nuclearelectrica (SNN, -15,3%), Transgaz (TGN, -9,2%) şi Romgaz (SNG, -4,5%), cea dintâi şi cea din urmă intrând în portofoliu după listare, pentru a da mai multă greutate componentei energetice a acestuia.

De altfel, cu excepţia celor două Farmaceutice, portofoliul este concentrat în domeniul financiar şi în cel energetic cu expuneri de 53, respectiv 47%.

Am mai pierdut doar la FP (-1,8) şi Biofarm (BIO, -0,3%). Întregul portofoliul a pierdut doar 1,8% din 13 decembrie până la 11 februarie.

La titlurile financiare menţionate  mai sus se mai adaugă  Banca Transilvania (TLV) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar la energetice se mai adaugă OMV Petrom (SNP) şi Transelectrica (TEL).

 Totate valorile sunt brute, neimpozitate şi necomisionate.

 

Portofoliul

Portofoliul virtual ECONOMICA.NET a fost conceput în iunie 2012, în scopuri didactice, contând atunci pe revenirea pe creştere a pieţei.

Structura a fost stabilită în urma mai multor consultări cu brokeri şi analişti din piaţă, pentru un investitor cu profil de risc moderat şi nicidecum pentru un speculator.

Nefiind un portofoliu speculativ, nu a suferit decât trei modificări cu excepţia celei descrise azi: plasarea unei mari părţi a contului de economii în acţiuni SNP, ca urmare a profiturilor record ale companiei şi în Fondul Proprietatea, în perspectiva operaţiunilor de răscumpărare menite să-i creacă preţul.

Au mai fost lichidate micile pachete de acţiuni tot pentru plasamentul în FP şi, acum, deţinerile de fonduri mutuale, pentru achiziţia de SNN şi SNG.

Portofoliul a suferit o concentrare firească având în vedere resursele mici avute la dispoziţie, dimensionate pentru a demonstra că şi cu bani puţini se pot face investiţii la bursă.

Iată structura de la care a pornit (expuneri la preţurile din 19 iunie 2012):

37,1% – LICHIDITĂŢI, din care
                13,3% – Cont bancar de economii
                13,2% – Raiffeisen Euro Plus, fond de obligaţiuni în euro
               10,5% – BCR Obligaţiuni, în lei
12,4% – Fondul Proprietatea (FP)
12,4% – OMV Petrom(SNP)
5,4% – SIF Moldova (SIF2)
5,1% – Transgaz (TGN)
5,0% – SIF Oltenia (SIF5)
4,9% – Bursa de Valori Bucureşti (BVB)
4,4% –  SIF Transilvania (SIF3)
4,1% – Transelectrica (TEL)
3,2% – Banca Transilvania (TLV)
1,2% – Antibiotice Iaşi (ATB)
1,1% – Electromagnetica Bucureşti (ELMA)
1,1% – Biofarm Bucureşti (BIO)
1,0% – Albalact Alba Iulia (ALBZ)
0,9% – Prospecţiuni Bucureşti (PRSN)
0,7% – Condmag Braşov (COMI)

 

AVERTISMENT

Portofoliul ECONOMICA.NET nu constituie un îndemn la a-l copia, ci doar un exerciţiu de finanţe personale, un „demo” menit să arate în condiţii reale că se poate.

Investitorii iau decizii exclusiv în funcţie de propriile aprecieri şi de aprecierea corectă a toleranţei la risc şi efectul deciziilor nu este responsabilitatea #econoimica#

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...