Protest la Oltchim: Angajaţii Diviziei Petrochimice Bradu cer acordarea salariilor restante

Protest al angajaţilor Diviziei Petrochimice Bradu, care cer acordarea salariilor restante
Economica.net - mar, 05 feb. 2013, 07:58
Protest la Oltchim: Angajaţii Diviziei Petrochimice Bradu cer acordarea salariilor restante

UPDATE: Protestul angajaţilor Diviziei Petrochimice Bradu s-a încheiat

Protestul declanşat, marţi, de aproximativ 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu s-a încheiat, iar oamenii au revenit la locurile de muncă, liderul sindical afirmând că va merge la Râmnicu Vâlcea, la discuţii cu conducerea şi sindicatele Oltchim, pentru a stabili „ce este de făcut”.

Marian Dumitru, liderul sindicatului de la Divizia Petrochimică Bradu, a declarat că în cursul acestei zile va merge la Oltchim pentru discuţii privind perspectiva combinatului şi a petrochimiei de la Piteşti.

„În cursul zilei o să mă întâlnesc la Râmnicu Vâlcea cu directorul Oltchim, Mihai Bălan şi cu sindicaliştii de acolo şi liderii lor pentru a vedea ce este de făcut, dar şi cu domnul Piperea, pentru a-i transmite să nu mai facă astfel de declaraţii, că Oltchim şi petrochimia de la Piteşti vor ajunge la fier vechi şi pentru a avea o dicuţie cu documentele pe masă despre perspectiva Oltchim şi implicit a părţii de petrochimie de la Piteşti, denumită Divizia Petrochmică Bradu. A fost un protest spontan, nu unul organizat de sindicat. Oamenii sunt supăraţi şi pentru că nu şi-au primit banii pe decembrie, lichidarea şi banii pe toată luna ianuarie”, a afirmat liderul sindical Marian Dumitru.

 Aproximativ 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu protestează, marţi, în faţa unităţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi avansul pe ianuarie, oamenii temându-se că îşi vor pierde locurile de muncă, în condiţiile în care combinatul Oltchim a intrat în insolvenţă.

Protestele au loc în faţa pavilionului administrativ al fabricii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului sindical al Diviziei Petrochimice Bradu, Marian Dumitru, salariaţii vor că persoana desemnată să se ocupe de procedura de insolvenţă a Oltchim să aibă o întâlnire cu ei, oamenii temându-se că societatea va intra în faliment şi va ajunge la „fier vechi”, iar ei îşi vor pierde locurile de muncă.

„Oamenii se tem că Oltchim şi implicit petrochimia de la Piteşti, Divizia Petrochmica Bradu, vor ajunge la fier vechi în urma insolvenţei, iar locurile de muncă vor fi desfiinţate.Vrem să avem o întâlnire cu domnul Piperea, cel desemnat să realizeze insolvenţa, pentru a vedea ce se va întâmpla cu noi. Oamenii au auzit că există posibilitatea că această insolvenţă să aducă falimentul”, a declarat liderul sindical.

Totodată, angajaţii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie 2012 şi avansul pentru luna ianuarie.

Administratorul judiciar Gheorghe Pipera a declarat, marţi, că nu există în acest moment pericolul unui faliment, iar sindicatele trebuie să înţeleagă „să fie calme”.

„Noi facem eforturi, am discutat şase ore la Vâlcea cu sindicatele, au înţeles strategia noastră pe termen scurt şi este o surpriză acest protest. Dacă protestele continuă, şansele că Oltchim să se poată salva sunt tot mai reduse. Nu îi ajută cu nimic dacă protestează. Nu se pune în acest moment problema de faliment, iar oamenii trebuie să înţeleagă că discutăm reorganizarea societăţii. Sindicatele trebuie să înţeleagă să fie calme”, a afirmat Gheorghe Piperea.

Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...