Protest al siderurgiştilor de la ArcelorMittal

Peste o sută de siderurgişti de la combinatul ArcelorMittal Hunedoara au protestat vineri după-amiază în faţa porţii de la intrarea în oţelăria electrică, oamenii exprimându-şi nemulţumirea faţă de întârzierea cu trei luni a negocierilor privind creşterea salariilor.
Economica.net - vin, 02 nov. 2018, 15:28
Protest al siderurgiştilor de la ArcelorMittal

La un moment dat, câteva zeci de protestatari au început să treacă, succesiv, strada pe o trecere de pietoni din apropiere, generând un blocaj în trafic pe şoseaua de la intrarea în municipiul Hunedoara.

Situaţia a revenit la normal după câteva minute în care liderii Sindicatului „Siderurgistul” le-au explicat oamenilor pericolul de a fi amendaţi pentru că nu respectă aprobarea de miting primită de la autorităţi.

„Nemulţumirea principală este legată de blocarea negocierii salariilor, la care se adaugă şi alte probleme de încălcare a legislaţiei la nivelul unităţii. Am sesizat Ministerul Muncii, prin ITM Hunedoara şi am solicitat o Comisie de dialog social (la Prefectura Hunedoara, n.r.) pentru că dorim să deblocăm situaţia de acum”, a declarat preşedintele Sindicatului „Siderurgistul”, Petru Vaidoş.

Liderul sindical a arătat că în ciuda faptului că Sindicatul „Siderurgistul” a fost chemat de patru ori la întâlniri cu administraţia ArcelorMittal Hunedoara, aceasta nu a avut un mandat prin care să poată începe negocierile referitoare la solicitările de creştere a salariilor.

„Cred că mai mult trag de timp. Am fost chemaţi oficial la o negociere, dar este a patra oară când ne-am întâlnit fără să avem în faţă comisia de negociere a societăţii, fără să ni se prezinte un mandat. Cred că situaţia de la Hunedoara nu este cunoscută corect la Luxemburg şi cred că amânările acestea sunt generate de lipsa unui mandat de negociere”, a apreciat Vaidoş.

El a menţionat că Sindicatul „Siderurgistul” va informa oficial Comitetul European de Întreprindere al ArcelorMittal, care se va întruni, săptămâna viitoare, în Luxemburg.

La rândul lor, protestatarii au spus că sunt nemulţumiţi de venitul pe care îl realizează pentru munca depusă şi susţin că o mare parte dintre ei vor câştiga, de anul viitor, salariul minim pe economie, dacă acesta va înregistra noi creşteri.

„Nemulţumirea este foarte mare, pentru că salariul nostru a ajuns la nivelul unuia de femeie de serviciu. Este salariul minim brut pe ţară. Şi atunci ne gândim: unde este dialogul cu administraţia ArcelorMittal, care este un grup internaţional foarte puternic? Ne-au dus la pragul de sărăcie”, a spus unul dintre protestatari.

Protestul siderurgiştilor de la ArcelorMittal Hunedoara este al doilea, după cel din 18 octombrie, în care se solicită deblocarea negocierilor pentru capitolul salarizare în cadrul unităţii.

La ArcelorMittal Hunedoara lucrează acum circa 700 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...