Update: Boloș: Nu vom amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. PROTEST: Asociațiile Pensiilor Private și a Utilizatorilor de Servicii Financiare cer Guvernului respectarea legii și a angajamentelor din PNNR și să majoreze contribuția la Pilonul II la 4,75%

Update: Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii iar toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu, a scris joi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, relatează Agerpres.
Gabriela Ţinteanu - joi, 07 dec. 2023, 18:29
Update: Boloș: Nu vom amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. PROTEST: Asociațiile Pensiilor Private și a Utilizatorilor de Servicii Financiare cer Guvernului respectarea legii și a angajamentelor din PNNR și să majoreze contribuția la Pilonul II la 4,75%

„Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a subliniat ministrul Finanţelor.

El a reafirmat, însă, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

„Echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliţie. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituţiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare”, a mai arătat Boloş.

Reacţia ministrului Finanţelor vine după ce două organizaţii, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), au solicitat joi Guvernului să nu amâne creşterea de la 3,75% la 4,75% a contribuţie la Pilonul II de pensii, citând informaţii apărute în spaţiul public care fac referire la amânarea până în 2026 a acestei majorări.

Știrea inițială

Atât Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), cât și Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) anunță că au aflat din presă de intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR.

Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR, conform unui comunicat de presă APAPR.

Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu.

”Majorarea contribuției la 4,75% ar fi reprezentat, oricum, doar o reparație parțială  a deciziei de la începutul anului 2018, când Guvernul a redirecționat către Pilonul I un procent de 0,5% din veniturile brute ale participanților, în detrimentul patrimoniului personal al acestora de la Pilonul II – deși a pretins, în preambulul actului normativ, că participanții la Pilonul II nu vor fi afectați”, arată și reprezentanții AURSF.

Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II. În spiritul constituțional al statului social și echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci și să permită generației active să își securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private.

“Solicităm Guvernului să renunțe la afectarea drepturilor a peste 8 milioane de români și să nu-i priveze pe viitorii pensionari de drepturile care li se cuvin. Avem speranța că reprezentanții executivului vor identifica alte surse de venituri și vor găsi alte soluții de echilibrare a bugetului, în afara contribuțiilor participanților la Pilonul II de pensii administrate privat”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

AURSF arată că, prin practica de până acum, 0,5% din salariul brut al fiecărui participant este deturnat lună de lună din patrimoniul personal al participantului în bugetul de pensii publice.

Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble față de inflație. Toate țările membre UE și OECD au sisteme de pensii private, tendința la nivelul țărilor civilizate fiind de sprijinire și încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare.

În consecință, APAPR face apel public la Guvernul României să respecte legislația în vigoare și angajamentele anterioare către Uniunea Europeana și să majoreze contribuția la Pilonul II la 4,75% încă de la 1 ianuarie 2024, conform legii și PNRR.

AURSF este organizația care reprezintă interesele participanților în sistemele de pensii administrate privat. Asociața spune că ignorarea de către decidenții politici a acestui nou appel va informa Comisia Europeană și organizațiile europene care apără interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare despre situația existentă și va solicita intervenția acestora, în sprijinul milioanelor de români afectați.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...