Protest de amploare anunțat de companiile de transport: Firmele de asigurări RCA au practici ilegale

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) anunță că va organiza proteste de amploarea ca reacție la "practicile ilegale ale Euroins". Organizațșia, care adună mii de transportatori cu autocare, camioane și taxi-uri, solicită ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să intervină pentru a regla situația. În mare, ei acuză a doua companie de asigurări de pe piața RCA că nu achită la timp și integral daunele.
Şerban Buşcu - vin, 10 ian. 2020, 09:07
Protest de amploare anunțat de companiile de transport: Firmele de asigurări RCA au practici ilegale

Totul a  pornit de la două note interne ale Euroins, ajunse în spațiul public, prin care conducerea Euroins indica angajaților să direcționeze activitatea de constatare a daunelor exclusiv către propriile centre, dar și să efectueze calculațiile pentru repararea vehiculelor avariate în funcție de un singur sistem specializat.

Legea RCA, modificată în 2017, prevede că păgubitul poate face constatarea inclusiv la unitățile service, dar și că acestea din urmă au posibilitatea de a solicita asigurătorului plata daunei la un nivel calculat de ele în funcție de documentația legală.

Ulterior apariției celor două note în spațiul public și după discuții cu Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF), Euroins ar fi renunțat la cele două impuneri. Totuși, cei de la COTAR vin acum și spun că acest lucru nu s-a întâmplat.

De menționat și că susținerile COTAR sunt similare cu cele al service-urilor, exprimate prin asociația ASSAI, care reprezintă unitățile repratoare independente. Asociațiile de transportatori au mai ieșit în stradă și cu alte ocazii, legat tot de situația pieței RCA și au avut o influență semnificativă în modificarea din 2017 a legii, dar și în demiterea fostului președinte ASF, Mișu Negrițoiu.

ECONOMICA.NET a solicitat Euroins o poziție în ceea ce privește intențiile COTAR și o va publica imediat ce ne va fi transmisă.

 

COTAR: Sunt deja afectate mii de persoane. Nu există statistici oficiale

 

Organizația transportatorilor susține că din cauza practicilor amintite au fost deja afectate mii de persoane. Această afirmație aparține COTAR și nu există statistici oficiale care să o confirme.

„Practicile ilicite reclamate afectează deja mii de persoane, întrucât efectele negative ale acestora nu se răsfrâng doar asupra transportatorilor, ci și asupra celorlalte categorii de persoane păgubite. Gravitatea situației este cu atât mai evidentă în condițiile în care Euroins, care deține peste 30% din piața RCA la nivel național și un număr de aproximativ două milioane de asigurați RCA, nu este singura societate de asigurări care săvârșește astfel de abuzuri.”, arată sursa citată.

Pe de altă parte, ei acuză ASF de neimplicare și cer Autorității să ia măsuri urgente. „

Toate aceste abuzuri și practici ilicite au loc pe o piață reglementată și supravegheată de ASF, care a refuzat în mod constant să aplice asigurătorilor sancțiuni punctuale și adecvate gravității faptelor constatate și care să fie apte de a descuraja repetarea acestora. La începutul anului 2019, Euroins a avut un comportament similar în ceea ce privește gestionarea dosarelor de daună, fapt ce a condus a declanșarea unui control al ASF, inclusiv pentru monitorizarea acestui asigurător pe o perioadă de două luni. Cu toate acestea, nu au fost luate măsuri de sancționare a practicilor ilicite constatate, fapt ce nu a făcut decât să încurajeze săvârșirea unor noi abuzuri de către societatea Euroins. Probabil se așteaptă împlinirea termenului de prescripție pentru constatarea și sancționarea faptelor acestui asigurător.”, transmit transportatorii.

Menționăm, totuși, că, din informațiile ECONOMICA.NET reiese că ASF a avut un comportament activ în această speță, orgabnizând mai multe întâlniri cu reprezentanți ai Euroins și ai acționarului majoritar, compania bulgară Eurohold. Mai mult, așa cum am amintit mai sus, în urma acestor discuții, Euroins ar fi revenit asupra intențiilor de a monopoliza activitatea de constatare și evaluarea a daunelor.

Euroins este al doilea mare asigurător RCA din România, după City Insurance, și controlează aproximativ 30% din piață, în funcție de primele brute subscrise. Ca număr de polițe vândute, Euroins asigură cel puțin 2,5 milioane de vehicule, din cele circa 7,5 milioane înmatriculate în România.

 

 


 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, reţinut pentru 72 de ore, după mai multe percheziţii, inclusiv la locuinţa sa
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, reţinut pentru 72 de ore, după mai multe percheziţii, inclusiv la ...
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reţinut marţi pentru 72 de ore după ce la locuinţa sa, dar şi la sediul unei asociaţii conduse de acesta, au avut loc percheziţii......
Societe Generale va numi până în toamnă un nou director general
Societe Generale va numi până în toamnă un nou director general
Societe Generale va numi un nou director general până în toamnă, a afirmat marţi preşedintele grupului bancar francez, ...
Startup-ul de tehnologie Druid implementează asistenți virtuali pentru Transilvania Leasing & Credit
Startup-ul de tehnologie Druid implementează asistenți virtuali pentru Transilvania Leasing & Credit
DRUID și Transilvania Leasing & Credit, unul dintre cei mai importanți jucători români de pe piața de creditare, anunță ...
Şase din zece români consideră că problema inflaţiei o pot rezolva prin reducerea consumului – studiu
Şase din zece români consideră că problema inflaţiei o pot rezolva prin reducerea consumului – studiu
Şase din zece români (58%) consideră că reducerea consumului este cea mai la îndemână soluţie pentru a combate dificultăţile ...