Protest în Capitală: Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU participă la marş

Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU participă la marşul de protest din Capitală, aceştia spunând că blocarea plăţilor din cadrul programului va duce la falimentarea a sute de organizaţii şi se vor pierde aproximativ 100.000 de locuri de muncă.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 09:44
Protest în Capitală: Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU participă la marş

Protestatarii s-au adunat în faţa Bibliotecii Universitare din Capitală, de unde au plecat în marş pe traseul Ministerul Muncii, Guvern, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU).

Manifestanţii, angajaţi în proiecte europene sau beneficiari ai acestora, unii în fotoliu rulant, scandează „Incompetenţa voastră falimentul nostru”, „Avem contract, nu dictat”, „Transparenţă, nu incompetenţă”.

De asemenea, participanţii la marşul de protest au bannere pe care scrie sunt scrise mesaje precum: „700 de zile întârziere la rambursare”, „Datoria POSDRU de azi, eşecul României de mâine”, „PDL şi USL, POSDRU tot blocat e”, „Nu vrem pomană, ne vrem drepturile”, „Azi închizi POSDRU, mâine stingi lumina”, „Stop abuzurilor contractuale”.

Un reprezentant al Coaliţiei ONG-urilor pentru Fonduri Structurale, director executiv al CENTRAS, Viorel Micescu, a declarat că protestatarii cer autorităţilor transparenţă, asigurarea fondurilor pentru ca programele în derulare să poată fi continuate şi renunţarea la a schimba regulile în timpul jocului.

Viorel Micescu a mai spus că multe dintre organizaţiile care implementează proiecte europene au intrat în faliment din cauza nerambursării banilor în timp util, iar cele care încă mai derulează astfel de programe sunt în pericol să-şi închidă porţile şi să se închidă toate contractele de muncă al angajaţilor care lucrează în astfel de proiecte.

Protestatarii mai spun că au acumulat datorii foarte mari către furnizori, unii dintre aceştia organizând sesiuni de formare în toată ţara fără a-şi putea primi banii care ar fi trebuit asiguraţi din rambursări.

Reprezentanţii protestatarilor depun la Ministerul Muncii şi la Guvern un memoriu prin care solicită ministrului Mariana Câmpeanu şi premierului Victor Ponta „eliberarea POSDRU de incompetenţă”.

„A trebuit să ieşim astăzi în stradă deoarece, după efectuarea unei plăţi «excepţionale» de către autorităţile statului către implementatorii POSDRU, mii de contracte sunt în continuare încălcate de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin întârzierea plăţii cererilor de rambursare. În unele cazuri, cu precădere la Organismul Intermediar din cadrul Ministerului Educaţiei, vorbim de întârzieri de peste 18 luni”, se arată în memoriul adresat ministrului Muncii şi premierului.

În document se mai arată că bugetul de stat este afectat semnificativ de datoriile implementatorilor de proiecte POSDRU, a furnizorilor de bunuri şi servicii, crescând tot mai mult, în timp ce statul român, prin administraţiile financiare, ameninţă cu poprirea conturilor bancare, penalităţi şi controale.

Protestarii mai spun că, din cauza problemelor cu care se confruntă AM POSDRU şi a nedecontării cheltuielilor de către Comisia Europeană, fără ca cineva să fi fost tras la răspundere pentru acest deserviciu adus statului român, România pierde şansa de a beneficia de sume foarte mari oferite de Uniunea Europeană.

În memoriu protestatarii solicită în regim de urgenţă transparenţă decizională şi procedurală, asumarea de către Guvern a responsabilităţii pentru problemele existente în sistem, şi nu plasarea lor pe umerii beneficiarilor, depolitizarea conducerii Autorităţii de Management şi a Organismelor Intermediare şi organizarea de concursuri pe post bazate exclusiv pe criterii de competenţă în managementul de programe de finanţare.

Printre solicitările beneficiarilor de proiecte finanţate prin POSDRU se mai află şi respectarea termenului contractual de 45 de zile pentru plata cererilor de rambursare şi cuprinderea în bugetul naţional a sumelor necesare unui flux constant de plăţi către implementatorii de proiecte, stoparea practicii modificărilor retroactive şi unilaterale ale contractelor în derulare, reluarea de urgenţă a plăţilor către beneficiarii monitorizaţi de Organismul Intermediar MECTS, dar şi o atenţie sporită a premierului asupra procesului de programare 2014-2020, pentru o corelare fidelă cu nevoile ţării şi pentru evitarea situaţiei dramatice în care se află acum programele cu finanţare europeană.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara, în 10 octombrie, că plăţile pe programul POSDRU ar putea fi reluate de către Comisia Europeană în decembrie, însă cu condiţia schimbării regulilor de gestionare a banilor europeni.

Comisia Europeană nu a decis suspendarea programului aflat din august în procedură de presuspendare, ceea ce înseamnă că „direcţia este bună”, iar plăţile ar putea fi reluate „undeva în cursul lunii decembrie”, în funcţie însă de constatările unei noi misiuni de audit care va veni de la Bruxelles „undeva în noiembrie”, a afirmat ministrul.

De asemenea, Orban a arătat că din 8 octombrie au început plăţile interne, de la bugetul de stat, către beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizată o sumă totală de 209 milioane de lei.

„Sperăm ca suma respectivă să crească în perioada viitoare la undeva peste 400 de milioane de lei (…) Ceea ce va permite acoperirea cererilor de rambursare care au fost procesate până în luna iunie şi care sunt în curs de procesare în prezent. Asta cumva va mai da un pic de respiro beneficiarilor de pe acest program”, a afirmat Orban.

Pe de altă parte, el a ţinut să avertizeze că modalitatea de gestionare a POSDRU se va schimba şi nu se va mai continua ca în trecut.

„Regulile jocului se schimbă pe acest program. S-a ajuns la situaţia în care am fost şi suntem în prezent din cauză că au fost foarte multe probleme, că nu s-au respectat reglementările comunitare, cerinţele UE. Nu vom mai putea continua aşa cum a fost gestionat programul până în prezent. Cine îşi închipuie că va mai continua aşa programul, se înşeală foarte serios”, a declarat Orban.

El a subliniat că în trecut în programul POSDRU au fost foarte multe probleme, inclusiv prin flexibilizarea până la inefienţă absolută a sistemului de management şi control, lipsa verificărilor la faţa locului, lipsa procedurilor de licitaţii pentru beneficiarii privaţi.

Totodată, Orban a subliniat că nu vor mai fi acceptate salarii în proiectele POSDRU care să depăşească 10-15% din ponderea grantului, deşi până acum s-au praticat salarii lunare de sute de milioane de lei, care acopereau şi până la 90% din finanţarea pe proiect.

Ministrul Afacerilor Europene a mai amintit că procentul de 25% corecţie financiară definitivă stabilit de Comisia Europeană pentru POSDRU, şi acceptat de partea română, nu se va aplica orizontal tuturor beneficiarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...