Protest în Capitală: Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU participă la marş

Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU participă la marşul de protest din Capitală, aceştia spunând că blocarea plăţilor din cadrul programului va duce la falimentarea a sute de organizaţii şi se vor pierde aproximativ 100.000 de locuri de muncă.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 09:44
Protest în Capitală: Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU participă la marş

Protestatarii s-au adunat în faţa Bibliotecii Universitare din Capitală, de unde au plecat în marş pe traseul Ministerul Muncii, Guvern, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU).

Manifestanţii, angajaţi în proiecte europene sau beneficiari ai acestora, unii în fotoliu rulant, scandează „Incompetenţa voastră falimentul nostru”, „Avem contract, nu dictat”, „Transparenţă, nu incompetenţă”.

De asemenea, participanţii la marşul de protest au bannere pe care scrie sunt scrise mesaje precum: „700 de zile întârziere la rambursare”, „Datoria POSDRU de azi, eşecul României de mâine”, „PDL şi USL, POSDRU tot blocat e”, „Nu vrem pomană, ne vrem drepturile”, „Azi închizi POSDRU, mâine stingi lumina”, „Stop abuzurilor contractuale”.

Un reprezentant al Coaliţiei ONG-urilor pentru Fonduri Structurale, director executiv al CENTRAS, Viorel Micescu, a declarat că protestatarii cer autorităţilor transparenţă, asigurarea fondurilor pentru ca programele în derulare să poată fi continuate şi renunţarea la a schimba regulile în timpul jocului.

Viorel Micescu a mai spus că multe dintre organizaţiile care implementează proiecte europene au intrat în faliment din cauza nerambursării banilor în timp util, iar cele care încă mai derulează astfel de programe sunt în pericol să-şi închidă porţile şi să se închidă toate contractele de muncă al angajaţilor care lucrează în astfel de proiecte.

Protestatarii mai spun că au acumulat datorii foarte mari către furnizori, unii dintre aceştia organizând sesiuni de formare în toată ţara fără a-şi putea primi banii care ar fi trebuit asiguraţi din rambursări.

Reprezentanţii protestatarilor depun la Ministerul Muncii şi la Guvern un memoriu prin care solicită ministrului Mariana Câmpeanu şi premierului Victor Ponta „eliberarea POSDRU de incompetenţă”.

„A trebuit să ieşim astăzi în stradă deoarece, după efectuarea unei plăţi «excepţionale» de către autorităţile statului către implementatorii POSDRU, mii de contracte sunt în continuare încălcate de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin întârzierea plăţii cererilor de rambursare. În unele cazuri, cu precădere la Organismul Intermediar din cadrul Ministerului Educaţiei, vorbim de întârzieri de peste 18 luni”, se arată în memoriul adresat ministrului Muncii şi premierului.

În document se mai arată că bugetul de stat este afectat semnificativ de datoriile implementatorilor de proiecte POSDRU, a furnizorilor de bunuri şi servicii, crescând tot mai mult, în timp ce statul român, prin administraţiile financiare, ameninţă cu poprirea conturilor bancare, penalităţi şi controale.

Protestarii mai spun că, din cauza problemelor cu care se confruntă AM POSDRU şi a nedecontării cheltuielilor de către Comisia Europeană, fără ca cineva să fi fost tras la răspundere pentru acest deserviciu adus statului român, România pierde şansa de a beneficia de sume foarte mari oferite de Uniunea Europeană.

În memoriu protestatarii solicită în regim de urgenţă transparenţă decizională şi procedurală, asumarea de către Guvern a responsabilităţii pentru problemele existente în sistem, şi nu plasarea lor pe umerii beneficiarilor, depolitizarea conducerii Autorităţii de Management şi a Organismelor Intermediare şi organizarea de concursuri pe post bazate exclusiv pe criterii de competenţă în managementul de programe de finanţare.

Printre solicitările beneficiarilor de proiecte finanţate prin POSDRU se mai află şi respectarea termenului contractual de 45 de zile pentru plata cererilor de rambursare şi cuprinderea în bugetul naţional a sumelor necesare unui flux constant de plăţi către implementatorii de proiecte, stoparea practicii modificărilor retroactive şi unilaterale ale contractelor în derulare, reluarea de urgenţă a plăţilor către beneficiarii monitorizaţi de Organismul Intermediar MECTS, dar şi o atenţie sporită a premierului asupra procesului de programare 2014-2020, pentru o corelare fidelă cu nevoile ţării şi pentru evitarea situaţiei dramatice în care se află acum programele cu finanţare europeană.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara, în 10 octombrie, că plăţile pe programul POSDRU ar putea fi reluate de către Comisia Europeană în decembrie, însă cu condiţia schimbării regulilor de gestionare a banilor europeni.

Comisia Europeană nu a decis suspendarea programului aflat din august în procedură de presuspendare, ceea ce înseamnă că „direcţia este bună”, iar plăţile ar putea fi reluate „undeva în cursul lunii decembrie”, în funcţie însă de constatările unei noi misiuni de audit care va veni de la Bruxelles „undeva în noiembrie”, a afirmat ministrul.

De asemenea, Orban a arătat că din 8 octombrie au început plăţile interne, de la bugetul de stat, către beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizată o sumă totală de 209 milioane de lei.

„Sperăm ca suma respectivă să crească în perioada viitoare la undeva peste 400 de milioane de lei (…) Ceea ce va permite acoperirea cererilor de rambursare care au fost procesate până în luna iunie şi care sunt în curs de procesare în prezent. Asta cumva va mai da un pic de respiro beneficiarilor de pe acest program”, a afirmat Orban.

Pe de altă parte, el a ţinut să avertizeze că modalitatea de gestionare a POSDRU se va schimba şi nu se va mai continua ca în trecut.

„Regulile jocului se schimbă pe acest program. S-a ajuns la situaţia în care am fost şi suntem în prezent din cauză că au fost foarte multe probleme, că nu s-au respectat reglementările comunitare, cerinţele UE. Nu vom mai putea continua aşa cum a fost gestionat programul până în prezent. Cine îşi închipuie că va mai continua aşa programul, se înşeală foarte serios”, a declarat Orban.

El a subliniat că în trecut în programul POSDRU au fost foarte multe probleme, inclusiv prin flexibilizarea până la inefienţă absolută a sistemului de management şi control, lipsa verificărilor la faţa locului, lipsa procedurilor de licitaţii pentru beneficiarii privaţi.

Totodată, Orban a subliniat că nu vor mai fi acceptate salarii în proiectele POSDRU care să depăşească 10-15% din ponderea grantului, deşi până acum s-au praticat salarii lunare de sute de milioane de lei, care acopereau şi până la 90% din finanţarea pe proiect.

Ministrul Afacerilor Europene a mai amintit că procentul de 25% corecţie financiară definitivă stabilit de Comisia Europeană pentru POSDRU, şi acceptat de partea română, nu se va aplica orizontal tuturor beneficiarilor.

Te-ar mai putea interesa și
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări......
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, prefectul Zoltan Nemeth, a anunţat sâmbătă ...
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...