Protest la minele Paroşeni şi Lonea. Ortacii, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru VIDEO

Cei 41 de mineri care miercuri dimineaţă au refuzat să iasă din subteranul Minei Paroşeni au ieşit la suprafaţă după aproximativ trei ore de la terminarea programului de lucru, după ce au fost convinşi că problemele lor sunt în faza de negociere şi că ar putea fi rezolvate.
Economica.net - mie, 01 feb. 2012, 08:16

UPDATE, ora 12.37: „Revolta minerilor este perfect legală şi pentru că drepturilor finaciare nu li s-au dat. Mai mult, condiţiile de minerit sunt mizerabile, inumane. Pentru minerit s-au alocat miliarde de euro, însă minele sunt lăsate în paragină. În Valea Jiului sunt rezerve de cărbune pentru peste 200 de ani”, a declarat la Romania TV, fostul lider al minerilor, Miron Cozma.

UPDATE, ora 11.41: Aproximativ 200 de mineri de la Lonea, cei care au refuzat să intre în schimbul I în subteran şi colegii lor din schimbul al doilea, au plecat, miercuri, pe jos, spre sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, aflat la o distanţă de aproximativ cinci kilometri, pentru a-şi cere drepturile.

Liderul de sindicat de la Mina Paroşeni, Domokos Laszlo, a declarat că minerii au acceptat să se întoarcă la suprafaţă în urma unor discuţii telefonice prin care au fost convinşi că problemele lor sunt în faza de negociere şi ar putea fi rezolvate, potrivit Mediafax.

Cei 41 de mineri au intrat în subteran marţi, la ora 22.00, şi ar fi trebuit să iasă miercuri, în jurul orei 7.00.

Minerii care protestează la Lonea, în sala de pontaj, nu au intrat în subteran, deşi programul de lucru ar fi trebuit să înceapă la ora 6.00.  Potrivit liderului de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, minerii din schimbul întâi au refuzat să meargă la lucru, reclamând că ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

„Oamenii sunt adunaţi în sala de pontaj şi nu vor să intre în subteran. Sunt nemulţumiţi că protocolul pe care l-am semnat cu ministrul Economiei în urmă cu două săptămâni nu este respectat, iar forurile de decizie din Capitală nu dau semne că vor să rezolve problemele existente în mineritul Văii Jiului”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Tiberiu Cozma.

Potrivit acestuia, sindicatele din minerit şi conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) negociază în aceste zile tocmai pentru a găsi rezolvarea pentru nemulţumirile oamenilor, însă „soluţiile nu se află în Valea Jiului, la CNH, ci la Ministerul Economiei”.

Laszlo Domokos, liderul sindical de la Paroşeni, a subliniat şi el că nemulţumirile oamenilor sunt foarte mari şi că aceştia şi-au pierdut răbdarea.

Sindicaliştii şi conducerea CNH au discutat, marţi, până târziu în noapte, pentru identificarea unor soluţii la nemulţumirile oamenilor, însă negocierile dintre cele două părţi vor continua şi miercuri.

Minerii au cerut un preţ mai mare pe gigacalorie, angajări de forţă de muncă tânără, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reaşezarea grilei de salarizare în funcţie de actualele reglementări.

Sindicaliştii susţin că ministrul Ion Ariton le-a dat asigurări, în urmă cu două săptămâni, atunci când a fost semnat un protocol, că aceste probleme vor fi rezolvate până la 1 februarie, însă acesta nu s-a ţinut de promisiunea „semnată”.

Directorul CNH, Constantin Jujan, care a fost luni la Bucureşti la negocierile privind preţul pe gigacalorie a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că preţul huilei va fi mai mare în luna februarie decât până acum şi că în februarie termocentralele vor plăti 75 de lei pe gigacalorie.

„Negocierea contractului (cu termocentralele care cumpără huila – n.r.) pentru vânzarea cărbunelui în condiţiile de astăzi, până la formarea Complexului Energetic Hunedoara, se va face din aproape în aproape, pe durate scurte de timp. Această abordare este necesară tocmai pentru a armoniza toate costurile în interiorul fiecărei entităţi (CNH şi cele două termocentrale – n.r.)”, a declarat directorul general al CNH, Constantin Jujan.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate.

„A fost creat cadrul necesar pentru reaşezarea preţului de livrare al huilei, în relaţie cu costurile de producţie fundamentate la nivelul companiei. Protocolul semnat la încheierea negocierilor asigură aprovizionarea fără sincope cu huilă din producţia internă a termocentralelor care funcţionează la capacitate maximă pentru a acoperi consumul de energie electrică la nivel naţional”, se preciza într-un comunicat transmis atunci de Ministerul Economiei, proprietarul companiei miniere.

Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

Termocentralele Mintia şi Paroşeni, filiale fără personalitate juridică ale Termoelectrica, alături de minele profitabile ale CNH vot fi comasate într-o nouă societate, denumită Complexul Energetic Hunedoara.

Potrivit angajamanetelor asumate de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional, noua societate va fi privatizată în acest an.

Datoriile istorice ale CNH către bugetul de stat sunt de 1,2 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...