Protest spontan al salariaţilor de pe platforma Petromidia. Angajaţii cer salarii mai mari, cum le răspunde conducerea

Peste 300 de salariaţi ai rafinăriei Petromidia au refuzat, joi, să se intre în tura de dimineaţă, declanşând un protest spontan de mare amploare pe platforma petrochimică de la Năvodari, pentru a susţine solicitările sindicale de majorare a salariului.
Economica.net - joi, 23 iun. 2016, 05:25
Protest spontan al salariaţilor de pe platforma Petromidia. Angajaţii cer salarii mai mari, cum le răspunde conducerea

Contactat telefonic, liderul Sindicatului Liber Petrochimistul, Petre Tancău, a confirmat că salariaţii din schimbul 1 au refuzat să intre pe poarta rafinăriei, iniţiind un protest spontan pe platforma din faţa sediului administrativ.

‘Oamenii sunt supăraţi pentru că administraţia a refuzat propunerile avansate de noi încă din noiembrie 2015, pentru majorarea salariului. Pe fondul creşterii productivităţii, a creşterii profitului, sindicatul a solicitat, noi am solicitat o creştere salarială de 13%, de la 1 ianuarie 2016, având în vedere că nu au mai fost acordate creşteri salariale reale din 2010. Oferta administraţiei KazMunayGas a fost o creştere salarială de 2-3%, adică 125 de lei la salariul brut, începând cu data de 1 octombrie. Am făcut apel la reluarea negocierilor, dar ultimul mesaj transmis de administraţie a fost că oferta avansată va fi retrasă dacă nu încheiem rapid Contractul Colectiv de Muncă şi astfel s-a ajuns la acest protest spontan’, a declarat Tancău, pentru Agerpres.

Liderul sindical a mai spus că, până la ora 10,00, salariaţii din schimbul de noapte vor continua producţia şi nu-şi vor părăsi locurile de muncă, dar că cei aflaţi în schimbul 3 nu pot să asigure continuitatea mai mult de 4 ore.

 Rompetrol: Suntem deschişi dialogului, veniturile angajaţilor au crescut cu 78% în ultimii trei ani

KMG International, acționarul majoritar al Rompetrol Rafinare, companie ce operează rafinăria Petromidia, este deschis dialogului cu sindicatele pentru a găsi soluțiile potrivite în ceea ce privește negocierile Contractului Colectiv de Muncă, adaptate condițiilor economice actuale și contextului cu care se confruntă compania în present, se arată într-un comunicat al KazMunaiGas International (KMGI), noua denumire a grupului Rompetrol.

“Venitul total al angajaților a crescut cu 78% în ultimii 3 ani (2016 comparativ cu 2013). Venitul mediu anual a crescut cu 14% în 2014, față de anul anterior, cu 13% în 2015 și cu 38% în 2016. Această apreciere include creșterile salariale, bonusurile acordate angajaților de Crăciun, prime de vacanță și bonusurile pentru performanță, fiind adăugate și alte beneficii, acordate conform ofertelor pachetelor salariale agreate cu angajații”, scrie în comunicat.

“În timp ce industria de petrol și gaze se confruntă cu influențele negative ale evoluțiilor economice iar companiile parcurg o perioadă dificilă, KMG International oferă în mod sustenabil siguranța locurilor de muncă, fiind un investitor de încredere pentru economia românească și totodată un angajator de încredere. Salariile plătite de KMG International celor peste 5.000 de angajaţi din România depășesc nivelul celor plătite în industria de petrol și gaze cu 4% și se situează peste piața lucrătorilor cu 25%” se mai arată în comunicat.

Compania este dispusă să acorde, în afară de bonusurile pentru performanță deja plătite, creșteri salariale începând din octombrie 2016, negocierile dintre companie și sindicate vizând o înțelegere privind cuantumul acestora.

Cei de la KMGI amintesc că grupul “se confruntă cu o decizie nedreaptă şi nejustificată luată recent de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), de a menţine sechestrul instituit de DIICOT în luna mai 2016”.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...