Protestul spontan de la Termocentrala Mintia din Complexul Energetic Hunedoara a fost suspendat

Aproape 150 de angajaţi ai Termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au declanşat, miercuri dimineaţa, un protest spontan în sala de comandă şi în incinta unităţii, acuzând lipsa de transparenţă a Ministerului Energiei în ceea ce priveşte viitorul acestui producător de energie electrică şi termică. Ulterior, sindicatele au anunţat, miercuri după-amiază, că protestul angajaţilor de la acest producător de energie electrică se suspendă pentru o perioadă de 15 zile, interval de timp în care Guvernul este aşteptat să prezinte precizări clare în ceea ce priveşte viitorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
Economica.net - mie, 21 nov. 2018, 07:07
Protestul spontan de la Termocentrala Mintia din Complexul Energetic Hunedoara a fost suspendat

Potrivit preşedintelui Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, strategia energetică a României nu prezintă explicit ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia şi dacă grupurile energetice vor funcţiona pe cărbune, ca şi până acum, sau pe gaz. 

Sindicatele de la Termocentrala Mintia au anunţat, miercuri după-amiază, că protestul angajaţilor de la acest producător de energie electrică se suspendă pentru o perioadă de 15 zile, interval de timp în care Guvernul este aşteptat să prezinte precizări clare în ceea ce priveşte viitorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

„Se suspendă protestul pentru 15 zile, termen până la care Guvernul va veni cu precizări clare privind soarta CEH. Se va verifica şi corespondenţa dintre Ministerul Energiei şi Comisia Europeană, legată de lichidarea celor cinci grupuri energetice”, a declarat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Sindicatele de la Termocentrala Mintia îi solicită premierului Viorica Dăncilă să intervină în deblocarea situaţiei cu care se confruntă acest producător de energie electrică şi termică, prin introducerea în strategia energetică a României a grupurilor energetice 3 şi 4, cu funcţionare pe cărbune, precum şi asigurarea investiţiilor necesare astfel încât acestea să poată îndeplini condiţiile de mediu.

„Solicităm prezenţa la Termocentrala Mintia a doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă pentru garantarea de către Guvernul României că, în cel mai scurt timp, va fi elaborată Strategia pe termen scurt şi mediu prin care această termocentrală va realiza investiţiile necesare pentru conformarea la condiţiile de mediu a grupurilor 3 şi 4, cu funcţionare pe bază de cărbune”, a arătat Iştoc.

Potrivit sindicatelor de la Termocentrala Mintia, grupurile energetice 3 şi 4 trebuie menţinute în funcţiune până în anul 2030, aspect pe care sindicaliştii îl cer să fie cuprins în strategia energetică naţională.

Sindicatele atrag atenţia şi asupra pericolului că municipiul Deva ar putea să rămână fără apă caldă şi căldură, în această perioadă a anului, dacă Executivul nu dă curs solicitărilor venite din partea angajaţilor Termocentralei Mintia.

Angajaţii Termocentralei Mintia au protestat spontan, miercuri dimineaţa, în sala de comandă şi apoi în curtea întreprinderii, nemulţumiţi de lipsa informaţiilor concrete privind viitorul acestui producător de energie electrică şi termică.

Sindicatele susţin că strategia energetică a României nu prezintă explicit ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia şi dacă grupurile energetice vor funcţiona pe cărbune, ca şi până acum, sau pe gaz.

„Acuzăm lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte viitorul termocentralei. Nu ni se spune concret dacă rămân să funcţionăm pe cărbune sau pe gaz. La Guvern ni se spune că vom funcţiona pe cărbune, în schimb, Ministerul Energiei face demersuri să funcţionăm pe gaz”, a spus preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Conform acestuia, în strategia energetică nu se regăsesc cele două grupuri energetice pe cărbune de la Termocentrala Mintia, aşa cum au solicitat administraţia companiei, sindicatele de la Mintia şi cele ale minerilor din Valea Jiului.

Termocentrala Mintia numără acum 770 de angajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hunedoara alături de Termocentrala Paroşeni şi minele Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan.

Te-ar mai putea interesa și
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, potrivit unor surse apropiate......
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. ...
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul III, atât în cazul împrumuturilor ...
Rachete lansate din Liban asupra Israelului, care a ripostat cu focuri de artilerie
Rachete lansate din Liban asupra Israelului, care a ripostat cu focuri de artilerie
Două rachete lansate din Liban au lovit miercuri Israelul, iar armata israeliană a tras focuri de artilerie asupra teritoriului ...