1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Extern

Protestatari nemulţumiţi de taxa pe depozite bancare au ars un drapel UE în centrul Nicosiei

Zeci de manifestanţi s-au adunat, vineri seară, în faţa Parlamentului de la Nicosia, incendiind un drapel al Uniunii Europene, în contextul în care liderii Republicii Cipru dezbat un nou plan pentru a primi un împrumut din partea creditorilor internaţionali, relatează AFP.

22 mar, 2013 | Mediafax

Aproximativ 30 de tineri cu cagule pe feţe au ars un drapel al Uniunii Euiropene. "Taxa pe depozite bancare este furt", au strigat protestatarii.

Planul B pe care liderii Republicii Cipru îl dezbat în încercarea de a obţine asistenţă din partea UE prevede impunerea unei taxe de 15% pe depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro, anunţă Televiziunea publică cipriotă. În lipsa soluţiilor alternative, ideea impunerii unei taxe pe depozitele bancare pare să rămână de actualitate.

Parlamentul cipriot a respins marţi taxa pe depozite bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro.

Statele din zona euro au decis să ajute R.Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, însă acestea sunt condiţionate de colectarea de către guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din băncile locale. Varianta iniţială a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

Partidele politice din Cipru şi Banca centrală anunţaseră miercuri că vor discuta un Plan B, după respingerea în Parlament a taxei pe depozitele bancare, presa speculând că acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurări sociale şi un eventual sprijin din partea Bisericii.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO