Protestatarii v-au vandalizat maşina sau magazinul? Cum vă poate despăgubi statul

Avocata Adelina Şomoiag, Associate la firma de avocatură Pachiu şi Asociaţii, vă spune paşii pe care trebuie să-i urmaţi ca să vă recuperaţi dauna survenită pe fondul protestelor din ultimele zile.
Cristina Şomănescu - joi, 19 ian. 2012, 11:53
Protestatarii v-au vandalizat maşina sau magazinul? Cum vă poate despăgubi statul

Răspunsul scurt: recuperarea daunei, în caz de revoltă, proteste se poate face în baza Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor, în care sunt reglementate situaţiile în care statul român poate acorda “compensaţii financiare” pentru victimele unor infracţiuni.

Potrivit acestei legi, cuantumul compensaţiilor financiare pentru prejudiciile suferite prin distrugerea bunurilor ca urmare a infracţiunilor de violenţă este echivalent cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de compensaţie financiară (700 de lei – salariul minim brut pe ţară garantat în plată în 2012).

În cazul în care persoana vătămată a obţinut o despăgubire parţială de la făptuitor (când acesta este cunoscut) sau de la asigurator, aceste sume vor fi scăzute obligatoriu din cuantumul compensaţiilor financiare, reglementat de Legea 211/2004.

Pentru a beneficia de prevederile acestei legi, este imperativ să parcurgeţi următoarele etape şi să întruniţi condiţiile de mai jos:

Primul pas constă în sesizarea organului de cercetare penală cu o plângere în care descrieţi vătămarea care vi s-a cauzat prin infracţiune. Plângerea trebuie să fie depusă în termen de 60 de zile de la data săvârşirii infracţiunii. Plângerea poate fi depusă la secţia de poliţie în raza căreia s-a săvârşit fapta sau la secţia de poliţie în circumscripţia căreia domiciliază persoana vătămată, a spus pentru Economica.net avocata Adelina Şomoiag.

Prejudiciile materiale suferite trebuie să rezulte din distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a bunurilor victimei ori din deposedarea acesteia prin săvârşirea infracţiunii.

După începerea procedurii penale, în situaţia în care făptuitorul este cunoscut, este esenţial ca persoana vătămată să solicite recuperarea pagubei de la inculpat. O astfel de cerere se poate face în tot cursul urmăririi penale sau în instanţa de judecată, până la citirea actului de sesizare, a explicat Adelina Şomoiag pentru Economica.net.

După ce s-a finalizat procesul penal, fie printr-o hotărâre definitivă a instanţei de judecată, fie prin ordonanţa procurorului, victima trebuie să declanşeze o nouă acţiune la Tribunalul în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul, care să aibă drept obiect acordarea compensaţiilor financiare, conform dispoziţiilor Legii nr. 211/2004. Hotărârea este atacabila cu recurs la Curtea de Apel, în termen de 15 zile de la comunicare.

Din momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, banii vor fi primiţi în termen de 15 zile, suma fiind asigurată de compartimentele financiare ale Tribunalelor, a adăugat Adelina Şomoiag.

Dispoziţiile Legii nr. 211/2004 se aplica şi dacă făptuitorul este necunoscut, caz în care cererea pentru acordarea compensaţiilor trebuie formulată de persoana vătămată în termen de 3 ani de la data suferirii prejudiciului, atrage atenţia Adelina Şomoiag.

În cazul în care făptuitorul este cunoscut, cererea pentru acordarea compensaţiilor financiare se prescrie într-un termen de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti/ordonanţei Parchetului.

Avocata Adelina Şomoiag sublinează faptul că cererea pentru acordarea compensaţiilor financiare este scutită de plata taxelor de timbru, în ambele cazuri antemenţionate.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...