Proteste ale pensionarilor în ţară. Cer creşterea pensiilor cu 26%, din noiembrie, şi renunţarea la transferul contribuţilor la Pilonul 2, în 2023

Creşterea pensiilor cu 26%, începând din luna noiembrie a acestui an, şi eliminarea transferului contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi în 2023, pentru ca 12 miliarde de lei să rămână la bugetul de asigurări sociale în vederea majorării pensiilor, sunt unele dintre cererile federaţiilor naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari, care organizează, marţi, proteste atât în faţa Guvernului, cât şi la sediile prefecturilor din ţară.
AGERPRES - mar, 11 oct. 2022, 11:40
Proteste ale pensionarilor în ţară. Cer creşterea pensiilor cu 26%, din noiembrie, şi renunţarea la transferul contribuţilor la Pilonul 2, în 2023

În viziunea preşedintelui Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România (FNUPR), Dumitru Cojanu, solicitările au la bază gravele probleme cu care se confruntă milioane de pensionari români: creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, la produse alimentare, scăderea cu 19% a pensiei reale, „toate acestea devastând viaţa pensionarilor”, scrie Agerpres.

„Refuzul Guvernului de a aproba majorarea pensiilor asigurărilor sociale de stat, precum şi refuzul de a aplica prevederilor Legii nr. 263/2010 referitoare la indexarea pensiilor au determinat cele trei federaţii să organizeze această manifestare de protest, sperând că de data aceasta cererile pensionarilor vor fi acceptate. Pensionarii din România sunt nevoiţi să iasă pentru a protesta la Guvern, în Piaţa Victoriei şi la toate prefecturile din ţară, pentru a cere Guvernului să-şi respecte obligaţia constituţională, prevăzută la articolul 47, de a creşte nivelul de trai prin creşterea pensiilor, îndeosebi în aceste momente dramatice de creştere uriaşă a preţurilor la facturi, alimente şi medicamente”, susţine Cojanu.

Conform protestatarilor, în ultimii trei ani, nivelul de trai al pensionarilor a fost grav afectat de tăierea cu 26% a dreptului de pensie, în anul 2020, punctul de pensie fiind redus de la 1.775 de lei, prevăzut în lege, la 1.442 lei.

De asemenea, nu a fost acordată creşterea pensiilor în anul 2021, iar preţurile s-au majorat cu peste 18%, „creşterea pensiilor cu numai 10%, în anul 2022, nefiind suficientă pentru acoperirea creşterii uriaşe a preţurilor la alimente şi facturi cu peste 30-40%, în timp ce inflaţia este în continuă creştere, ajungând la 17%”.

În acest context, organizaţiile pensionarilor din România solicită Guvernului: creşterea pensiilor cu 26%, începând din noiembrie 2022, creşterea valorii punctului de pensie, la 1.840 lei, măsuri de sustenabilitate a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, ce va fi aprobat de Parlament prin colectarea integrală a contribuţiilor de asigurări sociale reţinute de la salariaţi, în sumă previzibilă de 16 miliarde lei, respectiv reducerea restanţelor companiilor la bugetul de stat de stat cu cel puţin 50% a contribuţiilor de asigurări sociale, ce se estimează la 10 miliarde lei.

Totodată, FNUPR cere modificarea actului normativ privind transferul contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi (Pilonul II), astfel încât pentru anul 2023 să nu se prevadă nicio sumă, estimându-se astfel că 12 miliarde de lei vor rămâne la bugetul de asigurări sociale pentru creşterea pensiilor.

Nu în ultimul rând, eliminarea muncii la negru va duce la creşterea bugetului de asigurări sociale cu patru miliarde de lei.

Reprezentanţii pensionarilor din România au ieşit în stradă şi în luna martie a acestui an, când au solicitat diminuarea contribuţiilor angajaţilor la Pilonul II de pensii, „astfel încât să fie loc şi pentru pensiile oamenilor în această perioadă”.

„Pensionarii din România sunt într-o situaţie deosebit de grea în aceste momente, dat fiind faptul că, după o perioadă în care pensiile au fost tăiate cu 26% în anul 2020, deşi s-a promis o creştere de 40%, iar anul trecut decidenţii au mai promis că vor acorda 8%, au minţit şi de data asta şi n-au acordat nimic. Acum, când preţurile au crescut la alimente, la medicamente, la utilităţi, cu valori impresionante – au ajuns utilităţile să fie în valoare egală cu pensia – pensionarii trebuie să primească un răspuns din partea decidenţilor din România, din partea Guvernului, cu atât mai mult cu cât, în loc să ia măsuri de creştere a pensiilor, ultimele măsuri care au fost luate au fost luate dimpotrivă, pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale. Domnul Cîţu a promovat un proiect de lege ca să mai reducă din contribuţii cu 5% pentru ca să crească salariile, ceea ce va aduce o reducere a bugetului de pensii cu 13 miliarde”, a susţinut, la momentul respectiv, preşedintele FNUPR.

Acesta a apreciat că valoarea reală a beneficiilor din Pilonul II va scădea drastic peste 20 de ani, din cauza inflaţiei.

„Pentru Pilonul II, avem acum, din comunicările care s-au făcut, 90 de miliarde de lei plasaţi la cei şapte administratori privaţi. 90 de miliarde e o cifră impresionantă, luată din contribuţiile de până acum a celor care sunt în plată, iar eu cred că nenorocirea este faptul că peste 10-15-20 de ani, când vor primi cei care sunt îndreptăţiţi să primească din Pilonul II, valoarea reală va fi mult mai mică. Atunci vor cumpăra produse poate la nivel de 10% faţă de ceea ce se cumpără la ora actuală, întrucât inflaţia este în creştere foarte mare, poate că în anii următori va ajunge la două cifre. La aceste lucruri nimeni nu se gândeşte, cei care se ocupă de aceste treburi se gândesc să reducă valorile din bugetul de asigurări sociale, iar acest lucru e dăunător”, a spus, atunci, Dumitru Cojanu.

Federaţiile naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari au organizat, marţi, la Guvern, dar şi la sediile tuturor prefecturilor din ţară, proteste pentru a solicita respectarea obligaţiei constituţionale de a creşte nivelul de trai, prin creşterea pensiilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...