Proteste împotriva Monsanto şi a organismelor modificate genetic în mai multe oraşe europene

Mii de persoane s-au reunit sâmbătă în mai multe oraşe europene, în special din Olanda, Franţa, Austria şi Germania, pentru a protesta faţă de giganul americam agrochimic Monsanto şi în general faţă de organismele modificate genetic, pesticide şi alte produse chimice, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 26 mai 2013, 10:10
Proteste împotriva Monsanto şi a organismelor modificate genetic în mai multe oraşe europene

La Paris, câteva sute de protestatari de toate vârstele s-au reunit pentru o manifestaţie în piaţa Trocadero în cadrul unei „mobilizări cetăţeneşti mondiale” iniţiate prin intermediul reţelelor sociale de către mişcarea Occupy-Monsanto, a constatat un jurnalist al AFP.

Purtând, majoritatea, autocolante „Vade retro Monsanto”, protestatarii de toate vârstele, de cele mai multe ori veniţi cu copii, au cerut o etichetare obligatorie a produselor care conţin organisme modificate genetic.

„Organisme modificate genetic, nici pe câmpurile noastre, nici în farfuriile noastre”, se putea citi pe o pancartă. „Monsanto jefuieşte şi ucide ţăranii şi planeta”, se putea citi pe o alta.

La Strasbourg (est), între 350 şi 450 de manifestanţi au defilat în piaţa Parlamentului European din centrul oraşului.

În Olanda, manifestaţia a reunit, potrivit organizatorilor, peste 4.000 de persoane, în special al Wageningen, centrul industriei agroalimentare situat în estul ţării şi supranumit „Food Valley”.

Manifestanţii (3.000 potrivit organizaţiei) au depus jerbe de flori în faţa birourilor Monsanto, arborând pancarte pe care se putea citi „Monsanto ucide”, „Salvaţi biodiversitatea”. La Amsterdam au fost 1.200 de manifestanţi în piaţa centrală Dam.

La Viena, în Austria, câteva sute de persoane au ieşit cu eşarfe şi bonete pentru a defila în centrul oraşului, în pofida temperaturilor scăzute, cu pancarte care proclamau: „NU organismelor modificate genetic”, „Stop Monsanto”.

Aproximativ 300 de persoane au manifestat în ploaie la Berlin şi tot atâtea la Munchen.

În această zi, două organisme modificate genetic au primit autorizaţia de cultivare în Uniunea Europeană: cartoful Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, care s-a dovedit un eşec comercial, şi porumbul MON 810 produs de Monsanto.

Cultura porumbului MON 810 a fost autorizată în 1998 pentru zece ani. Monsanto a cerut reînnoirea acestei autorizaţii în 2007, dar procesul a fost îngheţat din cauza opoziţiei mai multor state.

Opt ţări europene – Franţa, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria şi Polonia – au adoptat clauze de salvgardare pentru a interzice pe teritoriile lor cultura organismelor modificate genetic autorizate.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...