Proteste împotriva Monsanto şi a organismelor modificate genetic în mai multe oraşe europene

Mii de persoane s-au reunit sâmbătă în mai multe oraşe europene, în special din Olanda, Franţa, Austria şi Germania, pentru a protesta faţă de giganul americam agrochimic Monsanto şi în general faţă de organismele modificate genetic, pesticide şi alte produse chimice, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 26 mai 2013, 10:10
Proteste împotriva Monsanto şi a organismelor modificate genetic în mai multe oraşe europene

La Paris, câteva sute de protestatari de toate vârstele s-au reunit pentru o manifestaţie în piaţa Trocadero în cadrul unei „mobilizări cetăţeneşti mondiale” iniţiate prin intermediul reţelelor sociale de către mişcarea Occupy-Monsanto, a constatat un jurnalist al AFP.

Purtând, majoritatea, autocolante „Vade retro Monsanto”, protestatarii de toate vârstele, de cele mai multe ori veniţi cu copii, au cerut o etichetare obligatorie a produselor care conţin organisme modificate genetic.

„Organisme modificate genetic, nici pe câmpurile noastre, nici în farfuriile noastre”, se putea citi pe o pancartă. „Monsanto jefuieşte şi ucide ţăranii şi planeta”, se putea citi pe o alta.

La Strasbourg (est), între 350 şi 450 de manifestanţi au defilat în piaţa Parlamentului European din centrul oraşului.

În Olanda, manifestaţia a reunit, potrivit organizatorilor, peste 4.000 de persoane, în special al Wageningen, centrul industriei agroalimentare situat în estul ţării şi supranumit „Food Valley”.

Manifestanţii (3.000 potrivit organizaţiei) au depus jerbe de flori în faţa birourilor Monsanto, arborând pancarte pe care se putea citi „Monsanto ucide”, „Salvaţi biodiversitatea”. La Amsterdam au fost 1.200 de manifestanţi în piaţa centrală Dam.

La Viena, în Austria, câteva sute de persoane au ieşit cu eşarfe şi bonete pentru a defila în centrul oraşului, în pofida temperaturilor scăzute, cu pancarte care proclamau: „NU organismelor modificate genetic”, „Stop Monsanto”.

Aproximativ 300 de persoane au manifestat în ploaie la Berlin şi tot atâtea la Munchen.

În această zi, două organisme modificate genetic au primit autorizaţia de cultivare în Uniunea Europeană: cartoful Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, care s-a dovedit un eşec comercial, şi porumbul MON 810 produs de Monsanto.

Cultura porumbului MON 810 a fost autorizată în 1998 pentru zece ani. Monsanto a cerut reînnoirea acestei autorizaţii în 2007, dar procesul a fost îngheţat din cauza opoziţiei mai multor state.

Opt ţări europene – Franţa, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria şi Polonia – au adoptat clauze de salvgardare pentru a interzice pe teritoriile lor cultura organismelor modificate genetic autorizate.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...