Proteste în Brazilia: Un manifestant a murit lovit de o maşină în statul Sao Paulo

Un manifestant brazilian a murit lovit de o maşină, joi, la Ribeirao Preto, în statul Sao Paulo, a anunţat poliţia, relatează AFP. Preşedintele brazilian Dilma Rousseff a convocat o reuniune de criză cu miniştrii săi cei mai apropiaţi, după o zi istorică de manifestaţii în ţară, potrivit site-urilor a trei publicaţii braziliene.
Economica.net - vin, 21 iun. 2013, 05:19
Proteste în Brazilia: Un manifestant a murit lovit de o maşină în statul Sao Paulo

„Un vehicul a intrat într-un grup de trei persoane, iar una a murit” în oraşul Ribeirao Preto, la aproximativ 330 de kilometri de Sao Paulo, a anunţat poliţia militară într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

Este vorba despre primul deces în cadrul manifestaţiilor care afectează Brazilia de zece zile.

Potrivit presei locale, vehiculul a încercat să ocolească un grup de manifestanţi care bloca strada şi a lovit trei persoane.

Cel puţin un milion de persoane au ieşit în stradă, în aproximativ 100 de oraşe din ţară, pentru a cere servicii publice de calitate şi a denunţa factura Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, în pofida unei scăderi a tarifelor la transportul în comun, obţinută în ultimele zile.

Dilma Rousseff a convocat o reuniune de criză în contextul protestelor din Brazilia – presă

Preşedintele brazilian Dilma Rousseff a convocat o reuniune de criză cu miniştrii săi cei mai apropiaţi, după o zi istorică de manifestaţii în ţară, potrivit site-urilor a trei publicaţii braziliene, relatează AFP.

Această reuniune, care nu a putut să fie confirmată de AFP la preşedinţie, urmează să aibă loc la ora locală 9.30 (15.30, ora României), la Brasilia, potrivit site-urilor O’Globo, Folha de Sao Paulo şi O Estado de Sao Paulo.

Ministrul Justiţiei Eduardo Cardoso va participa la reuniune, potrivit site-ului Folha, care scrie că autorităţile de la Brasilia au fost „îngrozite” şi „şocate” de atacul asupra Ministerului de Externe, joi seara, comis de un grup de manifestanţi, respins în ultimul moment de către poliţie.

Potrivit Folha, participanţii la reuniune vor evalua situaţia, sloganurile şi revendicările manifestanţilor, dar şi oportunitatea unei intervenţii radiotelevizate a lui Rousseff către ţara aflată în revoltă.

Serviciile preşedinţiei au anunţat anterior, joi seara, că Rousseff a decis să îşi anuleze o vizită de stat prevăzută în Japonia în perioada 26-28 iunie, „din cauza evenimentelor actuale”.

Manifestanţi au atacat sediul Ministerului brazilian de Externe

Manifestanţi au atacat joi seara sediul Ministerului de Externe, la Brasilia, unde au fost respinşi în ultimul moment de poliţie, relatează AFP.

Un grup de manifestanţi a reuşit să spargă una dintre uşile de sticlă de la intrarea în clădirea oficială şi a fost împiedicat în ultimul moment să pătrundă în sediu, de către poliţie.

Acest grup de manifestanţi a aruncat, anterior, cu obiecte aprinse şi sticle asupra acestei clădiri, unul dintre simbolurile capitalei, imobil proiectat de arhitectul Oscar Nemeyer.

Peste un milion de manifestanţi au ieşit joi seara în stradă, în peste 80 de oraşe din ţară, cu revendicări multiple vizând obţinerea de servicii publice demne, împotriva corupţiei clasei politice, pe fondul unor critici privind sume colosale – 11 miliarde de euro – cheltuite pentru organizarea Campionatului Mondialde Fotbal în decurs de un an.

Această mişcare de revoltă socială, care se amplifică de aproximativ zece zile, este animată de tineri, majoritatea provenind din clasa medie, care resping cu fermitate orice implicare politică sau sindicală.

Ei au obţinut câştig de cauză săptămâna aceasta în privinţa revendicării lor iniţiale, care a servit ca un detonator al acestei fronde fără precedent, marile oraşe din ţară anulând o scumpire recentă cu 7% a tarifelor la transportul în comun.

Însă nimic nu pare să prevestească stingerea acestei mişcări, care se mobilizează pe reţele de socializare, fără lideri puternici cu care să se negocieze şi fără revendicări foarte concrete.

Luni, un prim val de manifestaţii în masă, inedite în ultimii 21 de ani, a reunit aproximativ 250.000 de persoane în mai multe oraşe mari din ţară, reprezentând un sfert din mareea umană care a invadat joi străzile oraşelor în această ţară emergentă din America Latină.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...