Proteste în Grecia. Peste 12.000 de persoane au ieşit în stradă: „Poporul grec nu mai poate”

Peste 12.000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbâtâ seară la Salonic (nord) pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate solicitate Greciei de căre UE şi FMI, onorând tradiţionala reunire anuală a revoltei sociale.
Economica.net - Dum, 09 sept. 2012, 12:30
Proteste în Grecia. Peste 12.000 de persoane au ieşit în stradă:

La începutul protestului, poliţia estima numărul manifestanţilor la 12.000 de persoane, faţă de un record de 25.000 de protestatari ieşiţi în stradă anul trecut cu aceeaşi ocazie, deschiderea Târgului internaţional al oraşului.

Manifestanţii s-au repartizat în patru mulţimi: cea a marilor sindicate GSEE pentru privat şi Adedy pentru sectorul public, mulţimea principalului partid de opoziţie Syriza, de stângă radicală, cea a frontului sindical comunist Pame şi cea a autonomilor şi a extremei dreapta.

La finalul protestului au avut loc confruntări între un grup de aproximativ o mie de manifestanţi autonomi şi forţele de ordine în apropierea universităţii, în plin centrul oraşului, a constatat un reporter AFP.

Atacaţi cu proiectile, poliţia a lansat grenade lacrimogene şi paralizante, înainte de a interveni asupra grupurilor de perturbatori care au fost dispersaţi în centrul oraşului.

Manifestanţii denunţă intensificarea austerităţii după aproape doi ani în care nivelul de trai s-a redus cu 35 la sută conform datelor guvernului, şomajul a cuprins aproape un sfert din populaţia activă şi recesiunea s-a agravat aflându-se acum în cel de-al cincilea an.

„Poporul grec nu mai poate”, proclamă pancartele din cortegiul sindical, escortat de numeroase ambulanţe ce stau mărturie tensiunii în creştere printre personalul medical confruntat cu scăderea salariilor şi reducerile bugetare.

„Foarte curând, majoritatea poporului grec va reacţiona”, a declarat liderul Syriza, Alexis Tsipras, aflat în fruntea sondajelor în faţa guvernului de coaliţie care reuneşte forţele de dreapta, socialiste şi de stânga moderată.

Acest protest intervine în ajunul unui reuniuni între creditorii internaţionali şi ministrul de Finanţe, Yannis Sturnaras, şi o întâlnire a aliaţilor guvernamentali pentru a rafina măsurile ce vizează economisirea a 11,5 miliarde de euro în 2013 şi 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate......
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...