Proteste în Serbia: Câteva mii de manifestanţi au contestat la Belgrad rezultatul alegerilor

Câteva mii de persoane s-au adunat marţi seară la Belgrad la apelul opoziţiei de a contesta rezultatele alegerilor din Serbia, la aproape o lună de la votul câştigat de partidul de guvernământ, transmite AFP.
AGERPRES - mie, 17 ian. 2024, 08:53
Proteste în Serbia: Câteva mii de manifestanţi au contestat la Belgrad rezultatul alegerilor

„Avem nevoie de voi să ne luptăm pentru un nou scrutin în condiţii diferite”, a proclamat de la tribună Marinika Tepic, una dintre figurile opoziţiei, promiţând că va continua să lupte până la victorie.

„Ne-am atins obiectivul, iar astăzi Europa şi întreaga lume ştiu că i-am prins pe hoţi în flagrant delict”, a adăugat ea.”Am primit veşti excelente din Europa, de la familia noastră europeană: mâine va avea loc dezbaterea în Parlamentul European cu privire la alegerile din Serbia. Ne-am îndreptat către Europa şi lume, către comunitatea internaţională, pentru a le arăta ce se întâmplă aici în Serbia şi că nu sunt posibile alegeri corecte în Serbia”.

Parlamentul European a inclus „situaţia din Serbia în urma alegerilor” pe agenda dezbaterilor de miercuri.

„Mi-ar plăcea să trăiesc într-o societate în care să pot măcar să votez fără ca ei să ne fure voturile”, a declarat pentru AFP Zivota Marovic, 46 de ani, inginer electrician.

După mitingul din faţa comisiei electorale, manifestanţii s-au îndreptat către o biserică din Belgrad pentru a aprinde lumânări în amintirea fostului lider politic sârb kosovar Oliver Ivanovic, care a fost ucis pe 16 ianuarie 2018 la Mitrovica, o crimă care nu a fost încă elucidată.

Potrivit rezultatelor finale publicate vineri, cu 46,75% din voturi, Partidul Progresist Sârb (SNS) al preşedintelui Aleksandar Vucic (dreapta naţionalistă) şi-a asigurat 129 din cele 250 de locuri în Parlament. Principala coaliţie de opoziţie, „Serbia împotriva violenţei” (SPN), a obţinut 23,66% din voturi şi va avea 65 de deputaţi.

Opoziţia consideră însă că scrutinul, afectat de fraude şi nereguli, conform observatorilor internaţionali, ar trebui repetate.

Oficialii SPN au depus un recurs vineri şi intenţionează să trimită chestiunea Curţii Constituţionale dacă este necesar.

La Belgrad, opoziţia susţine că mii de alegători neînregistraţi din capitală au fost duşi să voteze pentru SNS. Mai mulţi oficiali au publicat în ultimele zile documente care, potrivit acestora, dovedesc că zeci de persoane înscrise pe liste erau domiciliate în garaje, apartamente insalubre etc.

Preşedintele Aleksandar Vucic, care a negat toate aceste acuzaţii şi a acordat puţină atenţie preocupărilor anumitor ţări europene cu privire la fraudarea alegerilor, nu a exclus totuşi că locuitorii din Belgrad să fie din nou chemaţi la urne dacă SNS, care a câştigat 49 din 110 locuri în Parlamentul municipal, nu îşi găseşte un aliat.

Te-ar mai putea interesa și
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ar trebui să înceaptă la anul VIDEO
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ...
Republica Moldova ar urma să fie conectată la sistemul energetic românesc printr-o a treia linie de înterconexiune între cele două țări, între Strășești și Gutinaș, conform unui......
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a informat joi că preluarea unei participaţii la firma de construcţii ...
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea centrului ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde ...