Proteste în Valea Jiului: Sute de mineri s-au adunat în faţa sediului CNH din Petroşani VIDEO

Minerii din Valea Jiului se revoltă. Aproape 2.000 de ortaci s-au alăturat unui protest spontan, nemulţumiţi de condiţiile de lucru, de salarii, dar şi de promisiunile în van ale autorităţilor. Câteva sute de mineri au protestat în faţa sediului Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani. După ora 16, protestul s-a încheiat, după ce au obţinut salarii mai mari şi sporul de periculozitate pentru cei care muncesc în subteran.
Economica.net - mie, 01 feb. 2012, 11:17

Sute de mineri au protestat în faţa sediului Companiei naţionale a Huilei din Petroşani. Ei au venit în marş după ce s-au blocat în subteran în semn de protest.

Minerii, îmbrăcaţi în haine de lucru, au ales să îşi ceară, în faţa CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei – spun ei – refuză să le acorde. Între Mina Lonea, situată în localitatea Petrila, şi sediul CNH din Petroşani sunt aproximativ cinci kilometri distanţă.

Minerii care ar fi urmat să intre în schimbul întâi la Mina Lonea din Valea Jiului au refuzat, miercuri, să coboare în subteran, iar alţi 41 de ortaci de la Mina Paroşeni, care au lucrat în schimbul de noapte, refuzau să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru.

Potrivit liderului sindical de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, minerii din schimbul întâi s-au adunat în sala de pontaj şi au refuzat să meargă la lucru, reclamând că ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Potrivit acestuia, sindicatele din minerit şi conducerea CNH negociază în aceste zile pentru a găsi rezolvarea la nemulţumirile oamenilor, însă „soluţiile nu se află în Valea Jiului, la CNH, ci la Ministerul Economiei”.

Cei 41 de mineri care refuzau să iasă din subteranul Minei Paroşeni au ieşit la suprafaţă după circa trei ore de la terminarea programului de lucru.

Sindicaliştii şi conducerea CNH au discutat, marţi, până târziu în noapte, pentru identificarea unor soluţii la nemulţumirile oamenilor, însă negocierile dintre cele două părţi vor continua şi miercuri.

Minerii cer un preţ mai mare pe gigacalorie, angajări de forţă de muncă tânără, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reaşezarea grilei de salarizare în funcţie de actualele reglementări.

Sindicaliştii susţin că ministrul Ion Ariton le-a dat asigurări, în urmă cu două săptămâni, atunci când a fost semnat un protocol, că aceste probleme vor fi rezolvate până la 1 februarie, însă acesta nu s-a ţinut de promisiunea „semnată”.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate.

Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...