Proteste la Mechel Câmpia Turzii: Peste 50 de foşti angajaţi cer plata salariilor compensatorii

Peste 50 de angajaţi disponibilizaţi de la combinatul Mechel Câmpia Turzii protestează, luni, în faţa societăţii, faţă de neplata salariilor compensatorii, liderul de sindicat, Ioan Pascu, susţinând că dacă nu vor intra banii până luni va fi depusă o plângere în instanţă pentru recuperarea sumelor.
Economica.net - lun, 04 mart. 2013, 08:33
Proteste la Mechel Câmpia Turzii: Peste 50 de foşti angajaţi cer plata salariilor compensatorii

Protestatarii s-au adunat, luni dimineaţă, la ora 9.00, în faţa combinatului, şi au spus că vor protesta în fiecare zi a săptămânii între orele 9.00 şi 13.00, nemulţumiţi de faptul că nu au primit cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au precizat că nu cred în promisiunile noului acţionar al Mechel potrivit cărora se va încerca efectuarea plăţilor până în 15 martie.

Liderul de sindicat al combinatului Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că dacă banii pentru plăţile compensatorii nu vor intra în cursul zilei de luni se va depune o plângere în instanţă pentru recuperarea sumelor care se ridică la circa 500.000 de euro.

„Vom depune o plângere în instanţă pentru recuperarea sumelor datorate pentru salariile compensatorii, dacă nu intră banii luni pentru foştii angajaţi. Foştii angajaţi vor protesta legal, cu aprobare de la Primăria Cluj-Napoca, până vineri, după care ar putea cere prelungirea protestului”, a spus Pascu.

Conducerea sindicatului a depus, la sfârşitul săptămânii trecute, şi o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj în care se reclama faptul că sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii nu a fost informat în legătură cu vânzarea combinatului.

Protestul este supravegheat de jandarmi.

Peste două sute de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizaţi în ianuarie şi februarie au protestat, miercuri, în faţa combinatului, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. La un moment dat, foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au forţat intrarea în unitate pentru a discuta cu directorul societăţii, iar în momentul în care au reuşit să ajungă la clădirea administraţiei oamenii au spart un geam. Ulterior, câteva zeci de protestatari ai Mechel Câmpia Turzii au forţat intrarea în sediul administrativ, iar unii dintre ei au reuşit să ajungă în sala de consiliu. Protestul foştilor angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii s-a încheiat după ce reprezentanţii companiei le-au promis acordarea unor bonuri de masă.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, joi, că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, care au protestat miercuri, însă are conturile blocate.

Tot joi, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.

Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a atenţionat Guvernul că este nevoie de măsuri care să creeze locuri de muncă pentru angajaţii Oltchim, dar şi cu privire la Mechel, pentru că s-ar putea „să ne trezim cu industria siderurgică tăiată şi vândută la fier vechi” deşi va fi nevoie de oţel pentru autostrăzi.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...