Proteste la Oltchim, angajaţii cer salariile restante şi schimbarea directorilor

Aproximativ o sută de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea participă, luni, la un protest spontan, oamenii ieşind în curtea combinatului şi cerând salariile restante pe două luni şi jumătate şi schimbarea directorilor despre care afirmă că sunt "puşi politic în funcţii".
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 09:16
Proteste la Oltchim, angajaţii cer salariile restante şi schimbarea directorilor

Potrivit liderului filialei Cartel Alfa din judeţul Vâlcea, Ion Vâncea, aproximativ o sută de salariaţi ai combinatului Oltchim, membri ai unuia dintre sindicatele care apără drepturile angajaţilor combinatului, au declanşat un protest spontan, luni, solicitând plata salariilor restante şi „schimbarea directorilor care sunt puşi politic în funcţii”.

Cornel Cernev, liderul sindicatului „Victoria” din cadrul Oltchim – sindicat ai cărui membri participă la protest -, a declarat corespondentului MEDIAFAX că angajaţii combinatului au de recuperat salariile pentru două luni şi jumătate şi nimeni nu le spune când vor primi banii.

„Avem de recuperat salarii restante pe două luni şi jumătate. Nu avem nicio comunicare din partea conducerii sau a administratorului judiciar despre cum vor fi eşalonate aceste restanţe, când le vom primi şi nimeni nu ne spune nimic despre banii pe care ar urma să-i primim pe decembrie”, a spus Cornel Cernev.

El a precizat că salariaţii au cerut directorului combinatului „o discuţie cu sindicaliştii, în prezenţa presei”, însă directorul nu ar fi fost de acord cu o astfel de discuţie la care să asiste şi jurnaliştii.

Liderul sindicatului „Victoria” din Oltchim a spus că unii dintre participanţii la protestul spontan de luni intenţionează să intre în greva foamei, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor.

Cornel Cernev a mai spus că în urma acestui protest activitatea combinatului nu a fost oprită, în unele secţii angajaţii continuând să muncească.

Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este în situaţia jenantă de a se ruga de finanţatori să îi dea un credit de 15 milioane euro pentru redeschiderea unei secţii de producţie, dar nicio bancă nu vrea să împrumute combinatul, declara, vineri, ministrul Economiei, Andrei Gerea.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, şi a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic.

O nouă încercare de vânzare a Oltchim este programată pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante putând fi depuse până la 17 ianuarie.

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat săptămâna trecută o scrisoare de intenţie cu două companii din China, Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, interesate să participe la privatizarea societăţii din Râmnicu Vâlcea.

Oltchim a raportat pentru primele nouă luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decât cele consemnate în aceeaşi perioadă din 2012, la afaceri în scădere la jumătate, la 359,48 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban apreciază că este foarte improbabil ca în următoarele zile statele UE să ajungă la un consens cu privire la impunerea unui embargou împotriva petrolului rusesc
Viktor Orban apreciază că este foarte improbabil ca în următoarele zile statele UE să ajungă la un consens cu privire ...
Prim-ministrul ungar Viktor Orban, care blochează adoptarea unui embargou al Uniunii Europene asupra petrolului din Rusia, a apreciat ca foarte improbabil un acord pe această temă în zilele......
Formularul electronic pentru înscrierea în programul de granturi acordate sectorului agroalimentar va fi activ începând de joi
Formularul electronic pentru înscrierea în programul de granturi acordate sectorului agroalimentar va fi activ începând ...
Formularul electronic pentru înscrierea în programul de granturi pentru beneficiarii din sectorul agroalimentar va fi activ ...
Ciucă: Acolo unde există proceduri în derulare de angajare la stat, acestea vor continua și după 1 iulie
Ciucă: Acolo unde există proceduri în derulare de angajare la stat, acestea vor continua și după 1 iulie
Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat, marţi, cu privire la suspendarea angajărilor la stat începând ...
Statele Uniunii Europene au decis eliminarea taxelor pentru importurile din Ucraina
Statele Uniunii Europene au decis eliminarea taxelor pentru importurile din Ucraina
Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre, a aprobat, marţi, eliminarea, timp de un an, a taxelor ...