Proteste la Poştă: Aproape 100 de angajaţi au pichetat sediul instituţiei, cerând demisia conducerii

Aproximativ 100 de angajaţi ai Companiei Naţionale Poşta Română au pichetat joi sediul instituţiei, cerând demisia conducerii, pe care o acuză de "incapacitate şi nepăsare", care vor duce la reducerea salariilor, la desfiinţarea de oficii poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.
Economica.net - joi, 07 feb. 2013, 12:36
Proteste la Poştă: Aproape 100 de angajaţi au pichetat sediul instituţiei, cerând demisia conducerii

Sindicaliştii au scandat timp de o oră „Hoţii!” şi „Demisia!”, ameninţând că vor reveni în stradă în 12 februarie, pentru un miting în Piaţa Constituţiei.

La pichetul de la Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a participat şi preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, care le-a spus protestatarilor că a făcut apel şi la sindicalişti din alte domenii pentru ca aceştia să li se alăture la mitingul din 12 februarie.

Dumitru Costin a precizat că deşi la CNPR a venit un management privat, care este plătit foarte bine pentru ceea ce ar trebui să facă, tot ce s-a văzut în ultimele şase luni este un contract prin care Poşta devine revânzător de servicii telefonice.

„În opinia noastră, acest tip de nou contract nu le aduce mari beneficii. Aceste lucruri nu mai pot continua şi nu se poate ca singura soluţie pe care un manager o pune pe masă să fie un buget mai mic ca anul trecut şi să amputăm drepturi salariale pentru toată suflarea (…) Poşta Română are soluţii alternative”, a spus liderul BNS.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) acuză de „incapacitate şi rea-voinţă aşa-zişii mari experţi ai Poştei Române”, care nu au produs şi implementat „nici măcar o singură măsură coerentă şi concretă de funcţionare durabilă a acestei companii în piaţa serviciilor poştale din România”. Totodată, sindicaliştii îi acuză de nepăsare şi pe responsabilii din centralul CNPR cu sarcini în aprovizionarea ritmică a locurilor de muncă cu materialele şi consumabilele strict necesare efectuării serviciului poştal, a căror lipsă este suplinită prin contribuţiile lunare ale angajaţilor, din banii proprii.

Sindicaliştii spun că sunt îngrijoraţi de viitorul locului lor de muncă, deoarece în ultimii ani managementul CN Poşta Română nu şi-a asumat deloc rolul de manager creativ, „ci doar pe acela de administrator mediocru, ce ţine echilibrul societăţii pe care o administrează exclusiv prin amputarea drepturilor angajaţilor”.

De asemenea, sindicaliştii susţin că au început acţiunile de protest şi pentru că, de peste trei ani, CNPR se află în continuu proces de organizare şi reorganizare, „cu efecte vizibile doar în degradarea calităţii serviciilor, a condiţiilor de muncă şi pierderea locurilor de muncă”.

Aceştia reclamă şi ultimele solicitări ale managementul CN Poşta Română, prin care ar urma să se reducă veniturile salariaţilor cu peste 10 la sută, precum şi intenţia de desfiinţare a jumătate dintre oficiile poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.

Liderii sindicali susţin că, în funcţie de evoluţia evenimentelor şi de deciziile ce vor fi luate în structurile de conducere teritoriale ale SLPR, seria de acţiuni ar putea continua, inclusiv în luna martie, prin mitinguri în faţa prefecturilor, cu participarea membrilor de sindicat pe categorii profesionale.

Preşedintele BNS a mai spus că dacă problemele nu vor fi rezolvate, cel mai probail se va ajunge la forma extremă de protest, respectiv încetarea lucrului.

Sindicaliştii au precizat că astfel vor să atragă atenţia Ministerului Comunicaţiilor şi oamenilor care beneficiază de serviciile furnizate de Poşta Română de peste 160 de ani că managementul conduce compania către dispariţia din piaţa serviciilor poştale şi transformă mii de actuali angajaţi, plătitori de impozite şi contribuţii, în asistaţi social, dependenţi de bugetul de stat.

Potrivit sindicaliştilor, singurii beneficiari ai acestor „decizii bizare” pe care managementul Poştei Române intenţionează să le pună în aplicare ar putea fi concurenţii companiei din serviciile de încasări utilităţi şi din piaţa de retail.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii au economii de 40 de milioane de euro în Revolut. Primele credite vin în trim I 2022 – Gabriela Simion, Head of Revolut România
Românii au economii de 40 de milioane de euro în Revolut. Primele credite vin în trim I 2022 – Gabriela Simion, ...
“De la lansarea pe piața locală, în 2018, şi până în prezent, clienții noștri au economisit peste 40 milioane ...
Noua variantă de coronavirus se extinde în SUA: aceasta este prezentă în cel puţin 15 state
Noua variantă de coronavirus se extinde în SUA: aceasta este prezentă în cel puţin 15 state
Cazuri de contaminare cu varianta Omicron a virusului responsabil de COVID-19 au fost identificate în cel puţin 15 state ...
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...