Proteste violente în Brazilia. Aproximativ 50.000 de persoane au manifestat la Sao Paulo

Aproximativ 50.000 de brazilieni au manifestat marţi seara, la Sao Paulo, unde preşedinta Dilma Rousseff a avut o reuniune, în timpul unei călătorii scurte, cu mentorul său politic, fostul preşedinte Lula, a doua zi după desfăşurarea unor manifestaţii istorice în întreaga ţară.
Economica.net - mie, 19 iun. 2013, 13:26
Proteste violente în Brazilia. Aproximativ 50.000 de persoane au manifestat la Sao Paulo

Un grup de manifestanţi a dat foc unui car de transmisie al postului de televiziune TV Record, unei cabine de poliţie şi unei agenţii bancare situate în apropierea primăriei, a constatat AFP.

Anterior manifestanţii au încercat să forţeze intrarea în primărie, dar poliţia i-a respins cu ajutorul gazelor lacrimogene.

Mai multe magazine au fost devastate şi jefuite, iar pe faţada recent restaurată a Operei se puteau vedea graffiti.

Manifestaţia s-a scindat în faţa primăriei. Majoritatea manifestanţilor au continuat paşnic acţiunea pe Bulevardul Paulista.

Manifestaţii au avut loc, de asemenea, în alte aproximativ 30 de oraşe mai mici, între care Sao Gonçalo, în apropiere de Rio de Janeiro, cu 5.000 de persoane, sau Juazeiro do Norte (nord-est), unde 8.000 de manifestanţi l-au împiedicat pe primarul oraşului să iasă dintr-o agenţie bancară, dar şi la Manaus şi Florianopolis.

Rousseff a promis, în cursul dimineţii, la Brasilia, că se va pregăti să „asculte” cu atenţie aspiraţiile legimite ale celor 250.000 de manifestanţi care au invadat luni marile oraşe ale ţării, în contextul desfăşurării Cupei Confederaţiilor şi cu un an înainte de organizarea Campionatul Mondial de Fotbal 2014 de către Brazilia.

Marţi, Dilma Rousseff a avut o întrevedere cu fostul preşedinte Lula (2003-2011), la Sao Paulo, la care, potrivit site-ului Folha de Sao Paulo, ar fi participat, de asemenea, primarul acestui oraş, Fernando Haddad, membru al Partidului Muncitorilor (PT, aflat la putere).

Reuniunea s-a axat pe problematica scăderii preţurilor la transporturile publice, potrivit Folha.

Porto Alegre, Recife şi alte oraşe braziliene au anunţat deja, marţi, reduceri de preţuri la transporturile publice, ale căror creşteri sunt la originea frondei actuale, începută la Sao Paulo şi extinsă foarte repede în toată ţara.

În afară de preţurile costisitoare ale biletelor la autobuz sau metrou, protestatarii sunt nemulţumiţi de cheltuielile colosale (11 miliarde de euro) angajate de Brazilia pentru organizarea Mondialului din 2014, în timp ce anumite servicii publice, precum cel al sănătăţii, sunt precare.

„Acesta este începutul «Primăverii tropicale!»”, a declarat o activistă de stânga din interiorul mulţimii, referindu-se la mişcările populare din lumea arabă.

Odată cu dezvoltarea economică şi socială care a ridicat ţara, în cursul ultimului deceniu, la rangul de a şaptea putere economică mondială, „au apărut cetăţeni care cer mai multe şi au dreptul la mai multe”, a precizat, în cursul dimineţii, Dilma Rousseff.

Însă experţi criticau, marţi seara, la postul de televiziune Globo News, lentoarea cu care răspund autorităţile. „Guvernul nu ştie ce să spună, nu are un plan B”, a declarat un expert.

„Manifestaţiile sunt organizate foarte repede şi într-o modalitate de urmărit şi nu se ştie când se va încheia această situaţie, fiindcă nu există organizatori definiţi”, potrivit acestor experţi.

„Există o profundă transformare socială în fundal, marcată de ascensiunea unei noi clase sociale”, a explicat economistul Andre Perfeito.

„Mare parte din populaţie, în principal urbană, este nemulţumită de starea jalnică a transporturilor în comun, de sistemul sanitar dezastruos şi marea violenţă, o situaţie compensată timp de ani de o îmbunătăţire a salariilor şi locului de muncă”, care îşi ating limitele, a afirmat pentru AFP Ricardo Antunes, sociolog la Universitatea din Campinas.

Campionatul Mondial serveşte ca vector de exprimare a acesti indignări, „cu stadioanele sale monumentale care au costat foarte mulţi bani”.

Alte marşuri sunt prevăzute, joi, în mai multe oraşe ale ţării, mai ales la Rio de Janeiro, unde manifestaţia va coincide cu meciul Spania-Tahiti, jucat în cadrul Cupei Confederaţiilor, care se dispută până la 30 iunie.

Jucători ai naţionalei Braziliei, ca Dani Alves, Hulk şi David Luiz, şi-au exprimat solidaritatea cu „poporul”.

VEZI GALERIA FOTO PE MEDIAFAX

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...