Proteste violente în Egipt: Un islamist a fost ucis în faţa unui sediu al Fraţilor Musulmani

Un tânăr islamist a fost ucis, duminică, în confruntările din faţa sediului Fraţilor Musulmani din oraşul Damanhour, la sud de Alexandria, a anunţat un lider islamist, citat de AFP.
Economica.net - lun, 26 nov. 2012, 07:06
Proteste violente în Egipt: Un islamist a fost ucis în faţa unui sediu al Fraţilor Musulmani

„Tânărul Islam Fathi Mohammed a fost ucis” în timpul confruntărilor din faţa sediului confreriei din Damanhour, a declarat un lider al Fraţilor Musulmani, Jamal Hichmat. Martorii oculari au afirmat că aceste confruntări au avut loc între susţinători şi opozanţi ai preşedintelui islamist Mohamed Morsi, care manifestează după măsura pe care a luat-o acesta de a-şi spori prerogativele.

Mohamed Morsi susţine că prerogativele sale extinse sunt temporare

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a subliniat într-un comunicat, duminică seara, că prerogativele extinse pe care şi le-a atribuit prin decret sunt temporare, făcând apel la „dialog democratic”, relatează AFP.

„Preşedinţia reafirmă natura temporară a acestor măsuri, care nu sunt destinate concentrării tuturor puterilor ci, dimpotrivă, redării lor unui Parlament ales democratic”, potrivit acestui comunicat.

Prin acest comunicat, preşedinţia justifică „declaraţia constituţională” din 22 noiembrie prin care Morsi şi-a asumat prerogative extinse, care îi fac deciziile inatacabile în justiţie. Aceasta a provocat nemulţumirea opoziţiei, care îl acuză că se comportă ca un „faraon”, şi a puterii judiciare, care se îngrijorează în privinţa independenţei sale.

În faţa insistenţei oficialilor islamişti, în cursul ultimelor 48 de ore, în legătură cu natura „temporară” a prerogativele extinse ale şefului statului, partidele şi mişcările de opoziţie au afirmat în numeroase rânduri că „nu este o dictatură temporară”.

Într-un comunicat, preşedinţia a subliniat că extinderea prerogativelor sale era necesară pentru a se „evita orice tentativă de punere la îndoială sau dispariţie a două instituţii alese democratic, Înalta cameră a Parlamentului şi Adunării constituante”.

În decretul său, Morsi a decis că nicio instanţă judiciară nu poate dizolva comisia desemnată să redacteze viitoarea Constituţie, criticată din cauza predominanţei islamiştilor. Componenţa sa face obiectul unui recurs în faţa Înaltei Curţi Constituţionale.

Preşedinţia a subliniat, de asemenea, „angajamentul său ferm de a invita toate forţele politice la dialog democratic deschis tuturor pentru (…) a obţine un consens naţional privind Constituţia, care va fi piatra de căpătâi a instituţiilor egiptene moderne”.

Preşedinţia, care a evocat în decretul său posibilitatea de a deschide noi anchete şi procese privind uciderea manifestanţilor în timpul revoluţiei care a determinat înlăturarea lui Hosni Mubarak în februarie 2011, a evocat din nou necesitatea de a „proteja dreptul martirilor şi victimelor”.

„Această declaraţie este necesară pentru a se asigura că cei care s-au făcut vinovaţi de corupţie şi alte infracţiuni în regimul precedent şi în timpul perioadei de tranziţie dau socoteală”, scrie aceasta.

Preluând conducerea mişcării de contestare, Clubul judecătorilor a denunţat un „atac fără precedent împotriva judecăţilor puterii judiciare” şi a cerut organizarea unei greve în tribunalele ţării, care a debutat în Alexandria.

Te-ar mai putea interesa și
Armata germană a deconectat de la internet o conexiune a serviciului de videoconferințe Webex, din cauza unei breșe de securitate
Armata germană a deconectat de la internet o conexiune a serviciului de videoconferințe Webex, din cauza unei breșe de ...
Forţele armate germane au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinţe Webex, platformă similară Zoom, după o breşă de securitate din cauza căreia date de la peste......
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută ...
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...