Proteste violente în Egipt: Un islamist a fost ucis în faţa unui sediu al Fraţilor Musulmani

Economica.net
26 11. 2012
proteste_cairo_79541100

„Tânărul Islam Fathi Mohammed a fost ucis” în timpul confruntărilor din faţa sediului confreriei din Damanhour, a declarat un lider al Fraţilor Musulmani, Jamal Hichmat. Martorii oculari au afirmat că aceste confruntări au avut loc între susţinători şi opozanţi ai preşedintelui islamist Mohamed Morsi, care manifestează după măsura pe care a luat-o acesta de a-şi spori prerogativele.

Mohamed Morsi susţine că prerogativele sale extinse sunt temporare

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a subliniat într-un comunicat, duminică seara, că prerogativele extinse pe care şi le-a atribuit prin decret sunt temporare, făcând apel la „dialog democratic”, relatează AFP.

„Preşedinţia reafirmă natura temporară a acestor măsuri, care nu sunt destinate concentrării tuturor puterilor ci, dimpotrivă, redării lor unui Parlament ales democratic”, potrivit acestui comunicat.

Prin acest comunicat, preşedinţia justifică „declaraţia constituţională” din 22 noiembrie prin care Morsi şi-a asumat prerogative extinse, care îi fac deciziile inatacabile în justiţie. Aceasta a provocat nemulţumirea opoziţiei, care îl acuză că se comportă ca un „faraon”, şi a puterii judiciare, care se îngrijorează în privinţa independenţei sale.

În faţa insistenţei oficialilor islamişti, în cursul ultimelor 48 de ore, în legătură cu natura „temporară” a prerogativele extinse ale şefului statului, partidele şi mişcările de opoziţie au afirmat în numeroase rânduri că „nu este o dictatură temporară”.

Într-un comunicat, preşedinţia a subliniat că extinderea prerogativelor sale era necesară pentru a se „evita orice tentativă de punere la îndoială sau dispariţie a două instituţii alese democratic, Înalta cameră a Parlamentului şi Adunării constituante”.

În decretul său, Morsi a decis că nicio instanţă judiciară nu poate dizolva comisia desemnată să redacteze viitoarea Constituţie, criticată din cauza predominanţei islamiştilor. Componenţa sa face obiectul unui recurs în faţa Înaltei Curţi Constituţionale.

Preşedinţia a subliniat, de asemenea, „angajamentul său ferm de a invita toate forţele politice la dialog democratic deschis tuturor pentru (…) a obţine un consens naţional privind Constituţia, care va fi piatra de căpătâi a instituţiilor egiptene moderne”.

Preşedinţia, care a evocat în decretul său posibilitatea de a deschide noi anchete şi procese privind uciderea manifestanţilor în timpul revoluţiei care a determinat înlăturarea lui Hosni Mubarak în februarie 2011, a evocat din nou necesitatea de a „proteja dreptul martirilor şi victimelor”.

„Această declaraţie este necesară pentru a se asigura că cei care s-au făcut vinovaţi de corupţie şi alte infracţiuni în regimul precedent şi în timpul perioadei de tranziţie dau socoteală”, scrie aceasta.

Preluând conducerea mişcării de contestare, Clubul judecătorilor a denunţat un „atac fără precedent împotriva judecăţilor puterii judiciare” şi a cerut organizarea unei greve în tribunalele ţării, care a debutat în Alexandria.