UPDATE Protestele continuă în Turcia. Un tânar a fost împuşcat mortal

Poliţia turcă a folosit în noaptea de luni spre marţi gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi care aruncau cu pietre la Ankara şi Istanbul, în cea de-a cincea zi de proteste împotriva guvernului turc, au raportat martori şi un post de televiziune citat de AFP. Un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii din sudul Turciei, a anunţat televiziunea privată NTV.
Economica.net - mar, 04 iun. 2013, 04:24
UPDATE Protestele continuă în Turcia. Un tânar a fost împuşcat mortal

„Abdullah Comert a fost grav rănit…de gloanţe trase de o persoană neidentificată”, a transmis NTV citând un comunicat al guvernului local al provinciei Hatay, aproape de frontiera siriană, precizând că tânărul a murit mai târziu la spital.

Este vorba de al doilea deces legat de puternicele manifestaţii care zguduie ţara de aproape o săptămână pentru a protesta faţă de partidul guvernamental islamo-consevator Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

Conform unui parlamentar al principalului partid de opoziţie, Hasan Akgol, citat de NTV, Abdullah Comert era membru al secţiunii de tineret a Partidului poporului republican (CHP).

Poliţia a lansat o anchetă cu privire la circumstanţele decesului, conform televiziunii.

Poliţiştii, criticaţi pentru brutalitate de la începutul mişcării de contestare, au intervenit împotriva grupurilor care i-au atacat cu pietre, au relatat postul de televiziune CNN-Turk şi manifestanţii.

La Ankara, în cartierul Kavaklidere, poliţia a tras gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor, majoritatea tineri, conform CNN-Turk.

La Istanbul, poliţiştii au aruncat câteva zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa din cartierul Gumussuyu (partea europeană) aproximativ 500 de manifestanţi care ridicaseră baricade şi aprinseseră focuri.

În aceste două oraşe, alte adunări de amploare continuau totuşi fără incidente în pofida orei târzii.

Reprezentanţii mişcării de contestare din Turcia solicită regulat manifestanţilor prin intermediul reţelelor sociale să nu provoace poliţia şi să nu distrugă bunurile publice.

Un sindicat turc face apel la grevă pentru a denunţa recurgerea la „teroare” de către autorităţi

Una dintre cele mai importante confederaţii sindicale turce a anunţat luni că face apel începând de marţi la o grevă de două zile pentru a denunţa recurgerea la „teroare” de către stat împotriva manifestanţilor care sfidează guvernul, relatează AFP.

„Teroarea exercitată de stat asupra manifestanţilor complet paşnici continuă în aşa fel încât ameninţă vieţile civililor”, a apreciat Confederaţia sindicatelor din sectorul public (KESK) într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet.

Cu o orientare de stânga, KESK, care revendică 240.000 de aderenţi regrupaţi în 11 sindicate, a mai apreciat că brutalitatea represiunii trădează „ostilitatea faţă de democraţie” a guvernului islamo-conservator aflat la putere.

Erdogan acuză corespondentul Reuters că transmite informaţii false despre protestele din Turcia

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe corespondentul Reuters că transmite informaţii eronate despre protestele care afectează Turcia de şapte zile, relatează site-ul ziarului Hurriyet.

„Nu-mi spuneţi că întreaga societate turcă susţine protestele, nu cred aşa ceva”, i-a spus Erdogan corespondentului Reuters, Birsen Altayli.

„În spatele protestelor se află probabil structuri ideologice. Trebuie să înţelegeţi acest lucru. Care este motivul pentru care lumea s-a revoltat?”, a întrebat Erdogan.

Manifestaţiile continuă în Turcia de şapte zile, soldându-se cu cel puţin 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Manifestaţii în semn de solidaritate cu protestatarii din Turcia au avut loc la New York şi Atena

Strigând „noi vrem libertate”, o sută de persoane au manifestat luni în faţa consulatului Turciei la New York, solicitând demisia premierului Recep Tayyip Erdogan şi exprimându-şi solidaritatea cu protestatarii turci, în timp ce o mie de susţinători ai stângii manifestau la Atena, relatează AFP.

„Noi vrem libertate”, „Erdogan, demisia!”, scandau manifestanţii adunaţi la intersecţia dintre 3rd Avenue şi 50th Avenue sub supravegherea strictă a poliţiei, la ora prânzului, a constatat AFP.

Unii purtau purtau portretul premierului însoţit de simboluri naziste, alţii drapeluri turce. „Turcia, nu eşti singură!”, „opriţi brutalitatea poliţiei”, denunţau alte pancarte afişate de manifestanţii strânşi în spatele unui cordon de securitate.

Aceşti manifestanţi, majoritatea turci, îşi afişau astfel solidaritatea cu cei care de patru zile manifestează la Istanbul şi în alte oraşe ale Turciei.

De asemenea, câteva mii de greci, majoritatea de stânga, au manifestat luni seară la Atena pentru a îşi arăta susţinerea faţă de protestatarii turci.

„Autoritarismul se distruge în stradă, solidaritate cu poporul turc”, au scandat aproape o mie de manifestanţi membri ai mai multor partide de stânga, printre care principalul partid de opoziţie grec, Syriza.

„Din piaţa Taksim până la Atena, luptăm împotriva sărăciei şi a foametei”, scandau manifestanţii făcând aluzie la piaţa care a servit drept punct de întâlnire pentru manifestanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepreședintele american Kamala Harris laudă mandatul lui Biden, dar nu pomenește nimic de spre o eventuală candidatură
Vicepreședintele american Kamala Harris laudă mandatul lui Biden, dar nu pomenește nimic de spre o eventuală candidatură
Kamala Harris a lăudat luni bilanţul lui Joe Biden, "fără precedent în istoria modernă" pentru un preşedinte al Statelor Unite, fără a menţiona însă candidatura sa pentru nominalizarea......
79% dintre români aleg mașini second-hand mai noi, în medie cu cinci ani, contribuind la o reducere globală a emisiilor cu aproape 10% – studiu Autovit
79% dintre români aleg mașini second-hand mai noi, în medie cu cinci ani, contribuind la o reducere globală a emisiilor ...
Autovit.ro, cea mai mare platformă online din România destinată vânzării și cumpărării de mașini noi și second-hand, ...
Fechet: Am semnat şi am trimis la Monitorul Oficial ghidurile de finanţare pentru două programe. De la 31 iulie începe perioada de depunere a proiectelor
Fechet: Am semnat şi am trimis la Monitorul Oficial ghidurile de finanţare pentru două programe. De la 31 iulie începe ...
Ghidurile de finanţare pentru două noi programe au fost semnate şi trimise la Monitorul Oficial, iar pe 31 iulie va începe ...
Londra anunță că va pune în practică un program serios de returnare a migranților ilegali în țările de origine, în locul vechiului proiect de expulzare în Rwanda
Londra anunță că va pune în practică un program serios de returnare a migranților ilegali în țările de origine, ...
Guvernul britanic a anunţat luni un ''program serios'' de returnare în ţările de origine a migranţilor neautorizaţi ...