1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

News

Protestele continuă la TVR

Câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune (SRTv) s-au adunat marţi, în jurul orei 10.00, în curtea instituţiei şi protestează faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi.

09 oct, 2012 | Mediafax

Reprezentanţii Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR - SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) au declarat, pentru MEDIAFAX, că acţiunea de marţi este spontană, la fel ca şi aceea de luni.

De asemenea, potrivit reprezentanţilor SPUS TV, la fel ca în ziua precedentă, şi angajaţii studiourilor teritoriale ale TVR protestează faţă de procesul de concediere colectivă.

Totodată, în cursul zilei de marţi, sindicaliştii ar urma să depună o acţiune în instanţă prin care să conteste întregul proces de concediere colectivă, au mai spus reprezentanţii SPUS TV.

Şi în prima parte a zilei de luni, circa 500 de angajaţi ai SRTv s-au adunat în curtea instituţiei şi au protestat faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi.

Sindicaliştii TVR au precizat că, în timpul negocierilor cu administraţia SRTv, reprezentanţii sindicatului au cerut ca numărul posturilor care vor fi desfiinţate în Televiziunea Română să fie mai mic decât cifra aprobată prin Hotărârea CA din 28 august, însă conducerea Televiziunii Române a acceptat doar 55 de posturi în plus faţă de schema organizaţională iniţială. În noua schemă organizaţională vor rămâne 2.395 de locuri de muncă, urmând să fie desfiinţate doar 872 de posturi, faţă de cele 962 propuse iniţial.

"Noi am cerut 247 de posturi în plus, dar au decis să menţină doar 55 de posturi în plus. Noi am cerut 247 de posturi în plus ca să nu se producă ruptura în activitatea TVR, pentru că nu suntem fabrică de nasturi sau şuruburi, suntem o instituţie de cultură", au spus reprezentanţii SPUS TV.

În timpul protestului, angajaţii TVR au strigat "Jos Săftoiu!" şi "Jos Consiliul de Administraţie!".

În a doua parte a zilei de luni, calendarul selecţiei salariaţilor din TVR, în vederea concedierii colective, a fost decalat, conducerea SRTv hotărând, în urma consultărilor cu reprezentanţii angajaţilor, reanalizarea acelor documente aferente selecţiei care, pe fondul interpretării lor, au generat nemulţumirea acestora.

Astfel, calendarul anunţat angajaţilor pentru depunerea documentelor necesare participării la selecţie va fi modificat şi comunicat în timp util, cu respectarea dispoziţiilor incidente. Iniţial, conducerea TVR anunţase că la 20 noiembrie 2012, în urma procesului de concediere colectivă, Televiziunea Română trebuie să rămână cu un număr total de 2.395 de angajaţi.

Contactat, luni, de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu a declarat că protestele salariaţilor, desfăşurate luni în curtea Televiziunii, sunt "justificate", "dat fiind faptul că în graba şi presiunea", pe care au impus-o respectarea calendarului în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din 27 iunie, unele documente postate pe site-ul de intranet al TVR "au conţinut unele posibile inadvertenţe şi formulări interpretabile care au generat nemulţumirile salariaţilor".

"Am cerut reanalizarea acestor documente şi am mai cerut o nuanţare a instrumentelor de selecţie în aşa fel încât prin soluţia aceasta să ajungem la rezultatul dorit, echilibru, transparenţă şi o justificată selecţie de personal. Am decalat calendarul în aşa fel încât în discuţiile pe care le vom avea până la numirea unui nou Consiliul de Administraţie al TVR de către Parlamentul României toate interpretările posibile să fie risipite", a spus Claudiu Săftoiu, precizând că decizia aceasta este o "mână întinsă salariaţilor".

Întrebat de MEDIAFAX dacă ia în considerare o eventuală modificare a componenţei comisiilor care vor evalua personalul TVR în vederea concedierii colective, Claudiu Săftoiu a spus: "Dacă lucrurile sunt într-adevăr atât de inacceptabile precum spun unele persoane, va trebui să ne aplecăm şi asupra comisiilor, însă eu sper că ceea ce s-a produs - numirea unui grup de experţi din afara TVR (în comisii, n.r.) să aducă plusvaloare şi nimic altceva".

În ceea ce-i priveşte pe Cristian Ţopescu şi Mădălin Voicu, care desfăşoară şi activitate de parlamentar şi care fac parte din comisii de evaluare a personalului TVR, Claudiu Săftoiu a spus că aceştia sunt "profesionişti în domeniul culturii şi televiziunii", cu mult înainte de a-şi începe cariera în domeniul politicului.

"Acesta (profesionalismul în domeniul culturii şi televiziunii, n.r.) a fost principiul alegerii acestora. Sunt deschis oricăror discuţii pe această temă, dar despre Cristian Ţopescu ştiam de la 10 ani că este cel mai bun crainic sportiv al României, iar despre Mădălin Voicu am aflat puţin mai târziu că face parte dintr-o reputată familie de muzicieni şi că are la rândul său o carieră muzicală. Acestea au fost repere ale selectării acestora în comisii", a spus Săftoiu.

Claudiu Săftoiu a vorbit şi despre decizia regizorului Stere Gulea, care a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că şi-a dat săptămâna trecută un acord de principiu pentru a face parte din comisiile care vor evalua angajaţii TVR, însă nu mai doreşte să facă parte din acestea, pentru că restructurarea este "improvizată, subiectivă şi suspectată de ingerinţe politice".

"Eu mă tem de un lucru. Aceste frisoane pe care le-am înregistrat astăzi, dacă se vor amplifica, vor aduce neîncredere în rândul experţilor pe care încercăm să-i aducem din afara TVR către acest efort de restructurare", a spus Săftoiu.

El a precizat totodată că, "dacă dialogul social va continua de această manieră abrazivă" şi "pe acest fond de instabilitate", creditorii TVR "vor fi foarte grăbiţi să execute Televiziunea Română".

Mihai Rădulescu, realizator de emisiuni în TVR şi membru supleant, din partea salariaţilor, în CA al SRTv, a spus într-o scrisoare deschisă, remisă luni MEDIAFAX, că includerea în comisiile pentru evaluarea angajaţilor televiziunii a unor politicieni înseamnă "oficializarea controlului politic asupra activităţii editoriale".

Totodată, ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au transmis luni, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că prezenţa politicienilor şi a unor "experţi media" provenind de la posturile concurente private în comisiile de evaluare ale angajaţilor din TVR decredibilizează întregul proces. Totodată, cele două organizaţii le-au cerut politicienilor din comisiile de evaluare a angajaţilor TVR să se retragă din aceste comisii.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO