Protestele de la Chişinău au început cu alerte cu bombă. Poliţia din Republica Moldova a destructurat formaţiuni „orchestrate de Moscova” pentru a destabiliza ţara

Oameni chemaţi la proteste de partidul lui Ilan Şor au început să se adune, duminică, la Chişinău, pentru a cere guvernului să le plătească integral facturile, în condiţiile în care poliţia anunţase anterior că s-ar fi pregătit cu această ocazie provocări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei.
AGERPRES - Dum, 12 mart. 2023, 14:13
Protestele de la Chişinău au început cu alerte cu bombă. Poliţia din Republica Moldova a destructurat formaţiuni

De altfel, în jurul orei la care au început să se strângă protestatarii, deja autorităţile primiseră patru apeluri telefonice care anunţau amplasarea unor bombe, o tehnică din războiul hibrid cu care Republica Moldova a devenit deja familiarizată. Reuters, care a stat de vorbă cu ministrul de interne Ana Revenco şi cu Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Chişinău, relata vineri că falsele alerte cu bombă au devenit parte din viaţa de zi cu zi a moldovenilor, consumând resursele oficiae. Autorităţile au primit peste 400 de ameninţări false prin telefon sau e-mail începând din vara anului trecut, necesitând intervenţii pentru care a fost nevoie în total de mobilizarea a 9.000 de poliţişti. Aeroportul din Chişinău, instituţiile de învăţământ, instanţele de judecată, spitalele şi centrele comerciale s-au numărat printre ţintele falselor alerte cu bombă.

Poliţia din Republica Moldova a destructurat formaţiuni „orchestrate de Moscova” pentru a destabiliza ţara

Poliţia din Republica Moldova a anunţat duminica aceasta, cu câteva ore înainte de o manifestaţie antiguvernamentală, că a arestat membri ai unei reţele „orchestrate de Moscova” cu scopul de a destabiliza ţara, transmit France Presse şi Moldpres.

În urma percheziţiilor efectuate sâmbătă seara, 25 de bărbaţi au fost interogaţi de anchetatori, iar şapte au fost reţinuţi, a declarat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernătean, într-o conferinţă de presă.

Un agent a reuşit să se infiltreze în grupul condus de un ruso-moldovean, a precizat el, citând ”zece ore” de înregistrări video şi audio.

”Informaţiile despre implicarea grupărilor din Federaţia Rusă au fost confirmate, inclusiv de agentul nostru sub acoperire, care a intrat în contact cu persoana din Moscova, sub pseudonimul ‘Mayin Sandu’, trimis la Chişinău pentru a efectua instruirile necesare. Acesta este un individ cu cetăţenie dublă, atât a Republicii Moldova, cât şi a Federaţiei Ruse, care în repetate rânduri şi-a schimbat numele. Acesta a sosit la Chişinău pe 9 martie pentru a stabili programul de mai departe. În urma acţiunilor de urmărire, implicit înregistrărilor video, s-a aflat despre infiltrarea a zece grupuri, a câte 5-10 persoane, cu anumite însemne, responsabile de măsurile de destabilizare, cu o remunerare de circa zece mii de dolari per capita”, a spus Viorel Cernăuţeanu.

Autorităţile moldoveneşti au explicat că au acţionat după ce „au primit informaţii despre organizarea de către serviciile speciale ruseşti a unor acţiuni destabilizatoare pe teritoriul nostru prin intermediul unor demonstraţii”.

Mai multe acţiuni de protest au început în capitala Republicii Moldova încă în toamna anului 2022. Problemele invocate de protestatari ţin de aspecte sociale, cum ar fi sărăcia, creşterea preţurilor, nemulţumirile faţă de guvernare ş.a. însă acestea nu au un caracter masiv, deoarece mai multe investigaţii au arătat că protestatarii participă nu din convingeri, ci contra plată, ceea ce compromite ideea de protest.

Partidul oligarhului pro-rus fugar Ilhan Şor a organizat mai multe mitinguri, pentru care este suspectat că a plătit participanţii. O nouă demonstraţie este programată pentru această duminică după-amiază în capitala Chişinău.

Republica Moldova, aflată anterior în sfera de influenţă a Rusiei, este condusă în prezent de autorităţi ferm orientate spre integrarea europeană.

Te-ar mai putea interesa și
România va continua să ofere resurse energetice de urgenţă Ucrainei, dar avem o problemă de capacitate şi interconectivitate – Adrian Bazavan (Ministerul Energiei)
România va continua să ofere resurse energetice de urgenţă Ucrainei, dar avem o problemă de capacitate şi interconectivitate ...
România va continua să ofere resurse energetice de urgenţă Ucrainei, însă există o problemă de capacitate şi interconectivitate, pentru că Europa, prin reţeaua sa de operatori energetici,......
România s-a clasat pe locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică de la Torino
România s-a clasat pe locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică de la Torino
Echipa naţională de cybersecurity a ocupat locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC) 2024, ce a ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 604,1 milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 604,1 milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 604,1 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
China a anunţat lista firmelor vizate de investigaţia asupra importurilor de produse lactate din UE
China a anunţat lista firmelor vizate de investigaţia asupra importurilor de produse lactate din UE
China a stabilit luni că firme din Ţările de Jos, Franţa şi Italia sunt vizate de investigaţia anti-subvenţii privind ...